dec 20, 2013. "Våra bra saker i Estland."

 Putin vid intervjun.

Kanske hörde ni det inte att när en estnisk journalist ställde en fråga till Putin blev han avbruten av Putin som sa “ “Tere-tere. Vana kere.” /"Hejsan hejsa din gamle galosch (eg. kropp)". Jag undrar om det inte var ett sätt att visa att det råder god stämning mellan folken; det är ju OS snart och Putin vill ju inte att folk ska bojkotta spelen.

Han sa också att den rysktalande befolkningen visserligen diskrimineras i de baltiska staterna, men att “problemen inte kommer att lösas genom militära medel.”

-----

 Marju Lauristin.

Marju Lauristin, professor emerita, menar att man måste se på de rysktalande ungdomarna på ett objeltivt sett. Många har hittills sett dem som ett potentiellt hot mot den estninska staten, men istället ska man se hur de tas emot av samhället. Vid en undersökning har det kommit fram att det vid Tartu universitet utbildas rysktalande ungdomar med höga kunskaper om det estniska samhället men trots det har de sämre möjligheter än sina estniska kurskamrater på landets arbetsmarknad.

Ja, vi har ofta hört, att om man inte behärskar det estniska språket är det svårt att få jobb i Estland. Och att dessa ungdomar betraktas som ett potentiellt hot beror ju också på Rysslands agerande. Fortfarande är det ovisst vad Ryssland har för avsikter i framtiden med de baltiska staterna, och naturligtvis är osäkerheten stor var de ryskatalande känner sig hemma, och vilken armé de skulle anmäla sig till vid ett ev. krig.

Putins agerande vid intervjun i går var positivt. Men, hur länge varar det?

-----

I tidningen Õhtuleht skriver de om en svensk videofilm  där Jesus, Mahatma Gandhi och moder Teresa sitter vid ett bord och diskuterar mänsklighet.  Vid bordet sitter också en vanlig svensk som råkade klicka på UNICEF-knappen på internet för att hjälpa något barn som hungrar.

Jag har aldrig hört talas om videon, men här är den: http://www.ohtuleht.ee/557894/video-rootsi-unicefi-reklaaminaod-on-jeesus-kristus-ema-teresa-ja-mahatma-gandhi

-----

 Presidenten betraktar skolelevers porträtt av honom.

President Toomas Hendrik Ilves har uppmanat elever att tänka på vad som är bra runt omkring dem och att delta i en teckningstävling "Våra bra saker i Estland.”

"Tänk efter vad som gör Estland till en bra plats att leva på. Vad som gör dig glad; stort som smått, vad som är viktigt i vår kultur , i vår tradition, naturen, familjen och i nära vänskap ", uppmanar presidenten.

2011 fick eleverna uppmaningen att ange "100 anledningar till varför det är så bra att leva i Estland". Tillsammans samlades nästan 1.500 bidrag in till  årsdagen av Republiken Estlands frihet. "Dagens barn i 10-15 årsåldern kommer att forma vårt land i framtiden. Jag ser fram emot att få höra deras uppfattning om Estland", sade president Ilves .

Färdiga teckningar kan sändas till den första februari 2014 antingen via e - post eller vanlig post till [email protected], republikens presidentkansli på A. Weizenbergi 39, 15050 Tallinn. Efter årsskiftet kommer man kunna ladda ner bilden direkt från presidentens Facebook-sida.
Tillsammans med teckningarna anges barnets namn, ålder, bostadsadress och även en e - postadress dit presidenten kommer skicka ett tackbrev till deltagarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0