dec 23, 2013. Julefrid.

I Postimees skriver de om att flera företag flyttar till Estland från Finland. Främst gäller det turism- och restaurangnäringen.

“Vi är oroade för att efterfrågan minskar och kostnaderna ökar”, säger Timo Lahti vid Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry /Turism och besökarföreningen i Finland.

“Det kostar inte mycket att ta båten över Finska viken, och så är löneskostnaderna på de estniska restaurangerna bara 30% av de finska. Företagsbeskattningen är på en helt annan nivå än de finska. Vi har ingen möjlighet att konkurera.”

Den enes bröd- den andres död. Men inte kan det gå så illa. Många ryska turister kommer ju till Finland, det har vi läst om tidigare, och det måste ju ha sin mat på rätt plats, så att säga.

-----

Vet ni vad svenska drottning Kristinas julefrid är? Det vet man i Estland och Finland.

 Varje år kungör Tallinns borgmästare från rådhustorget i Tallinn att julefrid råder och
 
 
samma sak sker kl 12 i Åbo. Men inte i Sverige!

-----

Ni vet den där "sylten med kött i". Syltan alltså. Man har fått problem i Estland med hur man ska göra den så att den kan serberas snyggt på julbordet.

Läsarna påpekar: Sylta kan också göra i en kaffekopp eller en smörask.

Tidningen Tarbija24s läsare påpekade att sylta inte bara måste göras i den klassiska metallformen som är svår att hitta i affärerna.

“Jag kokar 10 liter sylta varje år och vill hitta snygga formar som jag kan ge bort i julklapp”, skriver en annan läsare.

Jag säger bara det. Allt blir till slut bara problem, eller…

-----
 
Nu önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År med en fin bild på några av våra gäster.

Kommentarer
Postat av: Brorsan

Vi ser alltid på utlysningen av julefrid från Åbo- Så även i år. Den sker dessutom på både finska och svenska.

Svar: Ja. På båda språken eftersom 1. Landet är tvåspråkigt. 2. Det sker i Åbo som. Är en " svensk" stad. Bra. Jag visste inte att ni gjorde det.
estlandskarin

2013-12-24 @ 15:21:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0