dec 29, 2013 Se vad man kan göra av gamla hus!!

Det var något förvirrande att läsa dagens Postimees. Häromdagen fick vi höra på nyheterna att det var på problem gör esterna att fylla i alla blanketter på datorn. De ville istället skriva på papper. I dag står det i tidningen:

Alla ester är datormissbrukare.

 
 
Det är IT-forskaren Raimund Ubar som diskuterar hur man kan bromsa åldrandet av den tekniska utrustningen. 

"Vi märker inte i vardagen hur vi alla är beroende av datorn. Vi upptäcker inte vårt missbruk förrän något inte fungerar.”

“Den artificiella världen blir allt mer komplex och det medför att det blir svårare att garantera tillförlitligheten i tekniken och hinna upptäcka och eliminera störningar. Men här finns en paradox: vi talar om tillförlitlighetsproblem men det visar sig egentligen att datorerna kan hålla ganska länge. Elektronik åldras på grund av fysiska orsaker som är relaterade till nanoelektronik. Till exempel kan en modern bil blir obrukbar efter bara tre år på grund av att elektronik blir gammal", säger Ubar.

Det vet vi ju alla hur irriterande det är när datorn inte fungerar, och man skulle nog fråga alla hur gammal deras dator eller mobil är, och man förstår lönsamheten för tillverkarna. Det är precis lika vanligt i våra båda länder med nya mobiler. Du kan se nästan vem som helst gå och prata ute i mobilen. Kanske inte de allra äldsta i Estland, men deras kanske ligger i fickan beredd om de får problem.

-----

Det finns ord och uttryck som används mer och mer sällan och troligen kommer vara ute ur det estniska språket inom några år. Det gäller orden: kulturhus, folkets hus, folkets park, brigad, autobas m.fl som kommer försvinna för att de har en kommunistisk rysk ton.

 Seltsimaja/sällskapshus i vinterskrud.

 

Istället kommer det bli: sällskapshus eller böndernas hus eller bankernas hus eller järnvägens hus osv.

Parker skall ha namn som”stadens park”, “estlandsparken”, “Ants park”  osv.

Ordet brigad är ett sovjetiskt ryskt ord med militär klang som kommer bytas ut mot “arbetslag”, “televerkets arbetslag arbetar”…. istället för televerkets arbetsbrigad …osv.(Eller team…)

Autobas blir autoühing dvs bilbas eller bilförening.

bas = militärbas.

Överhuvudtaget kommer allt som kan tolkas som kommunistiskt eller vänsterextremt utfasas ur språket.

 
När jag googlade på seltsimaja råkade jag komma på en sida som innehas av en renoveringsfirma. 
http://arhgild.ee/arhgild-arhitektuuriburoo-tehtud-tood/restaureerimine-rekonstrueerimine/
 
Titta särskilt på bilderna från Padiset kloster.
 
Se här vad de kan göra av en skröplig lada:
 
Före:
Efter
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0