dec 31, 2013 Gott Nytt År!

"Landets Mejerier kommer göra en del mindre förändringar för att få igång expoten till Ryssland. I Estland ser man allvarligt på anmärkningarna från den ryska veterinärinstitutionens chef Rosselhoznadzori", förklarade jordbruksminister Helir - Valdor Seeder vid gårdagens möte med Estlands Mejerier.

 Helir - Valdor Seeder

“I de estniska mejerierna är kvaliteten mycket hög. Vi ska undersöka var vi ska förbättra våpra övervakningsprogram.”

Det hela gäller alltså att Ryssland har avslutat importen från sex estniska mejerier, vilket innebär att de övriga länderna i Rysslands tullunion, Vitryssland och Kazakstan inte heller köper produkterna.

-----

I estniska tidningarna uppmärksammas också terrordåden i Volgograd. I Moskva ökade nervositeten. Någon såg en väska på Röda Torget och bombpolisen tillkallades. Den visade sig vara helt ofarlig och kvarglömd av en kvinna som så småningom fick tillbaka sin väska.

 Röda Torget i julklädnad.

 

I tunnelbanan och på andra offentliga ställen har man ökat säkerheten.

-----

Det är tydligen så att man på nyårsnatten ska äta en speciell sallad i Ryssland. Priset på salladen har ökat med 7,6% sedan förra nyårsafton. Det är äggpriset som är den största boven. Det har ökat med 30%!! på ett år.

För en 4-personers familj behövs:

4 kokta ägg

½ kg kokt potatis

200 gram morot

1 burk (380g) ärtor

700 g saltgurka

300 g rökt korv.

 

Priserna på mat har ökat mer än priserna på tjänster.

-----

 Kiirabi utanför Rakvere skjukhus.

Från och med i morgon förändras systemet med jourambulanser i hela Estland. Jag blev orolig när det stod i rubriken att Rakvere sjukhus inte skulle ha akutvård. Men det var fel. Ambulansjouren läggs ner där, men patienter kan ändå skickas till sjukhuset dygnet runt. Ambulansen i Värike Maarja t.ex. blir kvar.

De kommer forsätta ta hand om oss!!

-----

När det gäller den svenska kulturen och all annan nationell kultur blir jag allt säkrare på att jag har rätt. Även svenskar har en kultur. Att ester har det, det kan vi se varje dag. Men svenskarnas är tydligen tveksam. Sanningen är, som jag skrivit tidigare, att alla kulturer får impulser från andra länder. Vi har i alla tider fått impulser utifrån. De som berättade sagor vid öppna spisen i det gamla bondesamhället var inte “mormor”, nej sagorna kommer från männen som rest omkring och har haft något att berätta. Därför är folksagor ganska lika varandra i uppbyggnaden. Hjälten ska ha en ovanlig födsel, en ovanlig död och ett innehållsrikt liv. Kort sagt. Ungefär som Jesus. Och det är nog inte så märkligt om man betänker Bibelns kulturella betydelse i stora delar av världen. Jag har börjat läsa min kurslitteratur i folkloristik. Kursen börjar om en vecka, och jag längtar!


Gott Nytt År allihop. Må vi alla få ett bra år med möjlighet att göra oss hörda utan att betraktas som förskräckliga även om vi inte har samma åsikter som mediafolket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0