dec 6, 2013 Brottslingar och spioner mm.

I dag berättas det i estniska nyheterna om en ung man, Vladiomir 16 år rysktalande och tidigare straffad, som kom till polisstationen och anmälde sig. Han hade begått ett brott.

Han bor hos sin mor och styvfar. Han och styvfadern brukar supa hårt tillsammans.

Ärendet togs upp i domstol och den unge mannen fick sin dom. Efter att domen lästs upp fördes den han ut ur domstolen med handbojor.

När de kommit ut på gården händer något helt oväntat. Mannen/gossen drar upp en kniv och hugger polismannen i ryggen och baken. Polisen reagerar för sakta eftersom det var helt oväntat att den unge mannen, som kommit självmant till polisen, skulle försöka fly. Polisen fick i alla fall upp en pistol och sköt i fångens ben. Trots det hinner han dock fly och polisen tas om hand. Nu har den unge hittats hemma hos sin mamma och först till sin cell.

Men det kuriösa kvarstår: den unge mannen som självmant gått till polisen brukar våld mot polis för att fly när han fått sin dom!

-----

I dagens Eesti Express läser vi en intressant historia från Andra världskriget som är berättad av den finlädske historikern Juha Pohjonen. Uppgifterna har han kontrollerat noga.

En man, Aaron Taub (det stavas så i Estland), son till den judiske textilmiljonären Abram Taub och boende i Tallinn.  Abram Taub ägde fastigheter i Tallinns Gamla Stad, varav en låg på Virugatan.
 Aaron Taub.

Aaron Taub turistade i Sovjetunionen 1934 och besökte då flera kommunistiska organisationer. Detta  förändrade honom och han blev troende kommunist. Han var mycket begåvad. Hade studerat vid universitet i Paris och Berlin. Talade flytande estniska, ryska, tyska, franska och spanska. Under det spanska inbördeskriget deltog han på den kommunistiska sidan och gick med i det spanska kommunistpartiet. 1938 kom han tillbaka till Estland och när landet ockuperades 1940 anmälde han sig till den sovjetiska säkerhetstjänsten och blev sovjetisk spion, agent. Han fick agentnamnet Frontovik vilket betyder frontsoldat.

Officiellt arbetade han på Hälsovårdsministeriets folkommisariats specialavdelning som vice chef.

1941 beslutades att han tillsammans med de andra spionerna Artur Feigin, Hans Karu och ryssen Alexander Lebedev skulle hoppa fallskärm över Finland och agera som sabotörer o agenter där under fortsättningskriget.

Fallskärmsutbildningen bestod i att vid Pärnu flygfält hoppa från loftet i en lada ner i en höstack. Det var hela utbildningen!

 Viktor Feigin arkebuseras.

Alla sovjetiska spioner var på den här tiden spanienfrivilliga.

Aaron Taub avslöjades av den kvinna han tvingat sig in hos. Det hjälpte inte att han försökte muta henne med choklad till döttrarna.

Mamman med sina flickor. 

 I de förhör han utsattes för avslöjade han allt han visste. Han namngav andra sabotörer, lämnade ut namnen på  chefernai Tallinn, avslöjade viktiga adresser i Tallinn osv. Han uttryckte också önskemål om att börja arbeta för Finland, men det hjälpte inte. Han dömdes till döden och arkebuserades den 13 juni 1941.

Viktor Feigin avslöjades med en enorma arsenal av sprängämnen. Han arkebuserades den 17 juli 1941.

De två andra spionerna är spårlöst försvunna.

Vi får också veta lite praktiska saker. Spionerna hade bara lite mat med sig. När det var slut skulle de se till att få eller stjäla mera mat i Finland. De hade med sig rökt korv och konserver.

 Maten.

 

Ordern var att döda alla de stötte på i Finland, och ta deras ev. identiteshandlingar och kläder. Det var den sovjetiska Förintelsebataljonens vanliga sätt att behandla människor och djur.

-----

Svenske fotbollstränaren Magnus Pehrsson tar över träningen av det estniska fotbollslaget.
 Esterna.
-----
Ain Alvin

Motocrossföraren Indrek Mägi har fått en ny sponsor, den kände estniske advokaten Ain Alvin.

-----

Vad fick de lära sig i skolan under sovjetåren?

En expedit i 60-årsåldern i affären fick frågan “Är det här köttet från Spanien?”  - Det stod Spanien på lappen - “Nej, köttet heter spanien,” svarade hon.

En annan expedit kom springande och svarade att “naurligtvis kommer köttet från Spanien om det står Spanien på lappen!”

Vi log alla vänligt, även de båda expedieterna.

Kommentarer
Postat av: Brorsan

Har inte Ain Alvin också varit Mickes (Ants) advokat?

Svar: Jo, och han kommer på besök nästa sommar. Han ska sponsra Indreks utbildning till advokat. Grejen är bara att just nu vill inte Indrek bli advokat!
estlandskarin

2013-12-08 @ 12:39:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0