juli 11, 2013. Vad är humant? Vad är åtalbart?

Postimees:
Ryska gränsvakter räddades på tisdagskvällen en estnisk flicka från att drunkna i Narvafloden, och blev därmed tvungna att ta sig över gränsen.

Det här är en positiv nyhet på flera sätt. För det första räddar de ryska gränsvakterna en flicka, vilket inte ingår i deras arbetsuppgifter. För det andra är det en estnisk flicka de räddar. För det tredje måste de ta sig över gränsen vilket verkligen inte är självklart att de ryska gränsvakterna skulle göra.
Det var två personer i en kanot som kantrade. En av dem kunde själv ta sig i land, men den andra fastnade i växtlighet och var hjälplös. 
Här ser vi Hermannborgen på den estniska sidan och Ivanborgen på den ryska. Under Estlands första tjugo fria år låg båda borgarna i Estland, men Stalin tog tillbaka området öster om Narvafloden, och man har ännu inte komit till en definitiv gränsöverenskommelse, men esterna räkknar inte med att få tillbaka sitt område.
 
-----
 Även i Ryssland har man lagt märke till att det sker historieförfalskningar. (Det var ironiskt.) Nu har Putin tillsatt en kommision för att undersöka militära förfalskningar. Den ska fokusera på "historieförfalskning aspekter, som blir allt vanligare i Ryssland och utomlands".

Enligt biträdande försvarsministern, ska  fokus sättas på andra världskriget, och man ska samarbeta med enheter inom det militära för att säkerställa tillgång till otillgängliga handlingar.

 
Biträdande försvarsminister Pankov tillade att ministeriet har planerat i framtiden för att skapa de enheter som är involverade i sociologi, psykologi och historia.

Till exempel, har partiet Förenade Ryssland lagt ett lagförslag som kan straffa den som hotar Rysslands officiella syn på historien under andra världskriget till fängelse. Enligt denna kan rehabilitering av nazismen straffas med mer än en halv miljon rubel (€ 11.600), eller fem års fängelse.

Det ger också möjlighet att straffa kritiker för spridning av uppgifter om samarbete med Hitlers arméer. 

Så granskas historien av ryssarna, som inte vill att deras stora seger under Andra världskriget ska ifrågasättas. (t.ex. av esterna)

Jfr också med den ryske advokaten Magnitsky, som avslöjade ett gigantiskt skattebrott; sattes i fängelse själv av samma människor, och sedan efter sin död där blivit dömd som skyldig till skattebrott.

Det är en annan syn på rättvisa -på vad som är olagligt- i Europa, eller hur? Fortfarande är det, som under sovjettiden, förbjudet att tänka själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0