juli 18, 2013. Ön Aksi utanför Tallinn.

Först ska jag berätta om en biltjuv. En mycket speciell biltjuv. Han har tagit flera bilar vid olika tillfällen och kört sina vänner. Det speciella som avslöjades i går när polisen lyckades fånga in honom är, att han är bara sju år, och hans kompisar är i fem-årsåldern. Aktuaalne Kaamera berättade om det i går.
De kunde också berätta att Estonian Air går med vinst och en viktig anledning till detta är att de nu hyr ut flygplan och besättning till Lituanian Air. De diskuterar också ett samgående. Alltså en stor förändring för det drabbade Estonian Air. De kom på en lösning för de flygplan som stod oanvända i hangarerna och bara kostade pengar.
-----
 
Helmut Aksberg
 
Tidningen Maaleht, Landsbyggdens tidning har intervjuat estlandssvensken Helmut Aksberg som föddes 1919 på den lilla ön Aksi i Finska viken. Ön var bebodd under åren 1790-1953. Under de senare åren livnärde man sig på att bygga och reparera båtar, motorreparationer och att fiska, fånga säl och jaga fågel.
Det som hände 1953 var att Sovjetunionen rensade bort alla civilister från öarna.
 
 
Detta är brodern Verners bygge från 1933: En motordriven släde som kan liknas vid en hydrokopter.
 
Helmut Aksberg berättar att livet gick sin gilla gång. Kriget förändrade inte så mycket på den lilla ön. Men en dag, närmare bestämt den 14 juni 1941 när de kommit i land med en stor fiskfångst, då kom en roddbåt med fem personer fram till dem. De visade sig vara fyra ryska soldater och en est. De sa direkt sitt ärende: De var där för att hämta dem för deportering till Sibirien. Det estniska kustbevakningsfartyget "Sulev" låg där ute och väntade på att de skulle komma med. Esten såg att vi arbetade med att ta hand om all fisk vi fått in som vi skulle sälja i Tallinn. Han pratade med de andra på ryska. Sedan sa han till oss att det var ingen tvekan om att vi inte var kulaker. Han menade att fisken verkligen behövdes i Tallinn där det var så ont om mat. Han föreslog först på ryska att de skulle lämna oss där och ryssarna ryckte bara på axlarna och sedan sa han det på estniska. De vände om och äntrade Sulev och åkte därifrån. "Det var fisken som räddade oss", sa Helmut.
 
Under den tyska ockupationen satt han i Patareifängelset. Han ansågs ha använt sin motorbåt till att köra över flyktingar till Finland. Det hade han inte, men han ville inte säga att det var hans bror Verner som gjort det, och förresten slapp han den tyska mobiliseringen på det viset.
Fyren på Aksi.
 
Ett par dagar innan ryssarna trängt in i Tallinn släppte tyskarna alla fångar. Helmut återvände till Aksi. 
 
Fredagen den 22 september 1944 fick de höra att ryssarna intagit Tallinn. De packade allt de kunde ta med sig och på lördagen lämnade bröderna ön för gott i sin motorbåt. De tog sig först till Finland, men körde sedan till Åland där de blev så väl mottagna med hälsningarna "Välkomna! Lycka till" En vecka efter det att de lämnat Aksi kom de till Sverige där de först hamnade i ett flyktingläger men sedan fick arbete i södra Sverige. Redan i december var deras svenska så bra att de förstod allt som sas.
Helmut som inte avslutat sina studier i maskinteknik och teknisk ritning gjorde det i det nya landet, och har sedan arbetat som båtbyggare och -reparatör i Sverige hela livet.
 
Han berättar också en lustig historia från Aksi.
Alla på ön var nykterister och ingen sysslade med spritsmuggling, men en dag hittade de 40 stycken 10-liters spritdunkar på stranden. De hade ingen användning för spriten, så den fick ligga i en lada bara.
På hösten kom några finlandssvenskar och frågade om de sett något flyta i land under sommaren. Jodå. De hämtade dunkarna och männen förklarade tacksamt att det var deras. Sedan räknade de ut ett värde på dem och betalade en bra summa pengar i hittelön.
 
En Caravelle 33 byggd av Aksberg.
 
Nu bor Helmut i Sverige. Han vill inte säga mycket om oss, men en sak säger han med sarkasm i tonen: "Sveriges svaghet är att statstjänstemännen är så naiva. Sverige har någon sorts försvarsminister som inte riktigt har klart för sig varför det över huvud taget finns ett försvar."
 
"Vilken fisk äter du helst?" - "Den som är lättast att fånga. T.ex. den i fiskaffären."
 
 
Läs om ett besök på ön 2001: http://www.bolliger.se/matthias/Aksi2001/
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0