juli 25, 2013. Yttrandefriheten, glöm aldrig den!

Att Stalin växte upp i Georgien är ju ingen hemlighet. Även Beria var från Georgien, och det beydde att han och Stalin hade den gemensama utgångspunkten: Georgien i Sovjetunionen.

NE presenterar Beria så:

Lavrentij Berija

Be´rija [ryskt uttal bje´rijə], Lavrentij, född 17 mars (29 mars enligt nya stilen) 1899, död 23 december (nya stilen) 1953, sovjetisk politiker. Berija var liksom Stalin från Georgien, och de två inledde tidigt ett varaktigt samarbete. Efter en tid som chef för säkerhetspolisen i Georgien och Transkaukasien var han förste partisekreterare i Transkaukasien 1931–36 och i Georgien 1936–38. På den senare posten visade han sin lojalitet mot Stalin bl.a. genom att 1935 skriva den lokala partihistorien med denne som hjälte. Kritik mot verket gav Berija tillfälle att inleda omfattande utrensningar i området.

År 1938 utnämndes han till folkkommissarie för inrikes ärenden med uppgift att reorganisera den sovjetiska säkerhetspolisen efter tidigare utrensningar. Terrorn kom dock även fortsättningsvis att prägla säkerhetspolisens arbete, och arbetslägersystemet (GULAG) byggdes ut under Berijas era. År 1941 utsågs han till medlem av den under kriget inrättade statliga försvarskommittén, och 1945 utnämndes han till marskalk av Sovjetunionen.

Även sedan han 1946 avgått som folkkommissarie behöll han som vice ordförande i ministerrådet det högsta ansvaret för landets säkerhetstjänst. I maktkampen efter Stalins död i mars 1953 framstod Berija p.g.a. stödet i den fruktade hemliga polisen som ett svårt hot mot de övriga i det högsta ledarskiktet, Malenkov, Molotov och Chrusjtjov. Då dessa fick överhanden i maktkampen arresterades Berija; han anklagades för både verkliga och påhittade brott och avrättades. Efter sin död blev han en icke-person; den stora sovjetiska encyklopedin avlägsnade de sidor som handlade om Berija, och nya lösblad om Berings hav infogades.

Många människor dömdes för påhittade brott. Det är viktigt att komma ihåg det när man studerar Sovjets historia. Eftersom hela ledningen i Kreml var massmördare måste man hitta på brott som inte öppnade för att även makten måste dödas.

Jag har skrivit ganska mycket om Sovjet, massmord, terror och svält. Måste man inte se det som märkligt att så otroligt mångas människor måste dö/mördas för att de skulle skapa en ny värld, kommunisterna? För vem skapade de den nya världsordningen?  För bara en mindre del av mänskligheten. Hur gjordes det? Genom lögner, terror och hot.

Jag vill skriva med stora bokstäver igen. Jag vill att det ska stå över hela himlen så att alla människor kan se:

Förenta Nationerna säger i artikel 19: Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

Detta gäller även svenskar. Alla har alltså rätt att ha en åsikt, men vi kan också alltid diskutera åsikten. Om vi vågar låta alla tala fritt utan att någon sedan smutsklastar eller mordhotar denne/denna då skulle luften bli lättare att andas. Då skulle vi kanske kunna få bort den värsta propagandan i vårt land, och vi skulle förstå att man kan alltid se på saken på ett annat sätt och kanske då förstå bättre vad som sker i vår närhet, i vårt land och i hela världen. Det är alldeles för lätt att bara tala utan att ha tänkt igenom saken. Att tala efter att ha blivit lärd något, som kanske inte är sant. Att svara så som man vill att det ska vara, inte som det är.

En fri diskussion främjar världens framsteg.

I Estland fungerar yttrandefriheten.  Du har alltid rätt att säga din åsikt utan att genast bli misstänkliggjord. Du får ha vilka åsikter du vill; säga och tycka vad du vill; om vad som helst.  Men du förväntas förklara dina åsikter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0