juni 13, 2013. Den andra estlandssvenska Sång och Dansfestivalen

Söndag den 9 juni var det så dags för den andra Estlandssvenska Sång och Dansfestivalen i historien. Förra gången det begav sig var 1933, för 80 år sedan.

- Men nu skall det inte dröja 80 år till nästa festival! Vår ambition är att anordna denna festival vart fjärde år, sa Kulturrådets ordförande Sofia Joons.

Årets festival samlade ett imponerande antal sångare, körer och folkdansare från Estland, Sverige och Finland.

Alar Schönberg, styrelsemedlem i SOV-Estland och aktiv i Träbåtssällskapet Vikan, och Sveriges Ambassadör Jan Palmstierna läste upp Kung Carl XVI Gustafs och Drottning Silvias svar på det brev som Galeasen Hoppet nyligen förde med sig till Kungl Slottet i Stockholm. Kungens och Drottningens svarsbrev avslutades med varma välgångsönskningar till den svenska minoriteten i Estland.

Det var en mycket varm och solig festivalsöndag och i pausen mellan sång och dansuppträdandena arrangerade Svenska Handelskammaren i Estland och Svenska Ambassaden i Tallinn en gemensam sommarbuffet med förfriskningar för inbjudna gäster.

 http://www.sov.ee/news/show/79/rsmote-och-den-estlandssvenska-sng-och-dansfestivalen
Lyckad estlandssvensk sångarfest i Hapsal den 9 juni

Sångare och dansare från Estland, Sverige och Finland samlades för sång- och dansfest för att fira 80årsdagen av den första estlandssvenska sångarfesten i Hapsal.

Omkring 300 sångare, dansare och musiker från tre länder deltog i den andra estlandssvenska sångarfesten som ägde rum i biskopsborgen i Hapsal (estniska Haapsalu).

År 1933, för 80 år sedan, var det tonsättaren Cyrillus Kreek som dirigerade körsången på estlandssvenskarnas allra första sångarfest. Nu ärades han med Cyrillus Kreek-dagar som ingick i Nargenfestivalens program och som förutom den stora sångarfesten innehöll konserten Sånger för Lena med den svenska solisten Lena Willemark och estniska musiker på lördagkvällen i Hapsals domkyrka.

Den soliga söndagens sång- och dansfest började med deltagarnas festtåg kring biskopsborgen, i spetsen gick arrangörerna från den svenska minoritetens kulturråd och Aibolands museum samt representanter för Estlands kulturministerium, Sveriges ambassad och den svenska handelskammaren i Estland. Därefter följde danslagen och sångkörerna från olika håll: Järna kyrkokör från Sverige, Sångens vänner från Finland, Aurora från Finland, Singsby Sångkör från Finland, folkmusikgruppen Folkvart från Estland, Rådmansö skärgårdskör från Sverige, kvinnokören Netty från Estland, estniska körer från Skandinavistika vid Tartu universitet, Gustav Adolfs gymnasium i Tallinn, Nuckö gymnasium, Gamla stans gymnasium i Tallinn, Mikaelskören m fl, folkdanslagen Leesikad, Ormsö folkdanslag, Ürgleigarid och Nuckö folkdanslag från Estland samt Virvel från Sverige.

Efter festtåget tog sångkörerna plats på scenen och programmet kunde börja. Hälsningsanföranden hölls av den konstnärliga ledaren Sofia Joons, vice statssekreteraren vid Estlands kulturministerium Anne-Ly Reimaa, den svenska handelskammarens ordförande Karolina Ullman och Sveriges ambassadör Jan Palmstierna som läste upp hälsningen från Sveriges konung Carl XVI Gustaf. Konungens hälsning var ett svar på estlandssvenskarnas brev som en vecka tidigare hade överlämnats till hovet av besättningen på galeasen Hoppet som hade seglat över Östersjön enligt gammal estlandssvensk tradition. Besättningsmedlemmen Alar Schönberg läste upp konungens hälsning på estniska.

Precis som för 80 år sedan började körerna med gemensamma sånger och fortsatte med enskilda körers och musikers framträdanden, bl a av orkestern Blåslaget från Finland, solisten Oliver Kuusik, folkmusikgruppen Folkvart, 7-årige Uku-Madis Vainu tillsammans med sin far Indrek Vainu. Sångprogrammet avslutades med nationalsångerna på estniska och svenska samt den traditionella och stämningsfulla estniska sångarfestivalsången Mitt fosterland av Lydia Koidula och Gustav Ernesaks. Efter pausen tog folkdansarna över och visade upp gamla danser från de estlandssvenska öarna. Vid festens slut var alla deltagarna överens om att de nu inte skulle få dröja 80 år tills nästa sångarfest och enligt kulturrådets ordförande Sofia Joons är tanken att i fortsättningen anordna festen vart fjärde år.

Här blev det mest namn av det ena eller andra slaget. Titta på bilderna och njut!
 
Publiken och majstången är viktiga ingredienser!!
Ambassadören läser upp brevet från kungen.
 
 
Det festliga intåget
Dansarna.
 
 
-----
Dagens Lenincitat:
Utrota kosackerna!
 
Kiev

 Till Rakovsky, Antonov, Podvoisky, Kamenev

Hur mycket det än kostar använd alla möjligheter att få död på alla kosacker så fort som möjligt..."

Lenin
April 24, 1919

(Lenin, V.I. Complete Works vol. 50. p. 290.)


Mörda! Mörda! Mörda! Ja, så var det det där med de goda avsikterna...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0