juni 26, 2013. Sommar och rysk rättvisa.

Estland är ett vackert land, även om det är himla varmt för att ligga så långt norrut i världen. 30 grader i Tallinn och 41 grader på vägarna, det är varmt! Rapsåkrarna är redan gula och säden grön. Tre jättelika kryssningsfartyg ligger i Tallinns hamn. Vilken skillnad mot den tysta och nästan tomma hamnen vi såg 1978! Då fanns där bara några krigsfartyg men fullt med soldater.

 
Tallinn har många besökare från hela världen men kanske flest från Ryssland och Japan.

 

-----

 

 

Ni minns advokaten Magnitskij som anklagade statstjänstemän för oegentligheter, och att detta kostade honom livet i fängelse? Hela historien beskriver en helt annan känsla för sanning och rätt än den vi bekänner oss till. Detta är Ryssland. Vi kan nog aldrig riktigt förstå deras tankar. Vem som verkligen straffas för ett brott, det beror på vem som gynnas av brottet. I det här fallet var det en ensam man som vågade använda sina juridiska kunskaper mot några bedragare, men de hade andra, starka krafter i ryggen. Att han avled under svåra omständigheter är heller inget som man undersöker närmare i Ryssland. Han hade Makten mot sig och den slår hårt mot sina vedersakare.

På liknande sätt arbetade man i Sovjetunionen. Jag uppfattar det här som en bra bild för att vi ska se vilket samhälle esterna och andra tvingades in i. Många förbättringar har hänt, särskilt under Jeltsinåren, men mycket har gått tillbaka till sovjettidens tänkesätt.

DN skriver i dag om honom. Jag har gjort understrykningar för att påvisa hur märkligt allt är.:

Så mörklades skandalen om Magnitskijs död.

Nya avslöjanden om hur ryska myndigheter förfalskat handlingar och mörklagt skandalen om Sergej Magnitskijs död läggs nu fram i Europarådet. Skattebyråkrater och tjänstemän på inrikesdepartementet blev miljonärer efter att gjort en razzia mot det företag han arbetade för och sedan själva utrett Magnitskijs anklagelser om myndighetsmissbruk.

– Sergej Magnitskij hade kritiserat ett gigantiskt rån mot ryska staten. Och han dog för att han vägrade ge efter för pressen från de statstjänstemän som utfört brottet. Varför anstränger sig den ryska staten på så hög nivå att dölja dessa brott, säger Europarådets rapportör, Socialdemokraten Andreas Gross från Schweiz.

Magnitskij-affären har lett till storinternationell konflikt mellan Ryssland och USA, sedan amerikanska kongressen infört visastopp för flera av de utpekade förövarna och Ryssland svarat med stopp för adoptioner till USA. Europarådets rapport kan öka pressen på regeringar i Europa att införa sanktioner mot Ryssland.

Sergej Magnitskij arbetade för investmentbolaget Hermitage Capital i Moskva när företaget utsattes för en razzia av myndigheterna 2007. Den slutade med hans död i ett fängelse två år senare.

Andreas Gross visar efter sex månaders utredning hur Magnitskij utsattes för tortyr och misshandel i fängelset för att han avslöjat hur företaget med hjälp av de handlingar som togs vid razzian togs över av statstjänstemän och länsades på alla sina pengar. Dessutom såg de till att de skatteinbetalningar som företaget gjort på 230 miljoner dollar snabbt betalades tillbaka till de "nya ägarna".

Han pekar ut statstjänstemän på skattemyndigheten och inrikesdepartementet som plötsligt blir rika. Med hundratusentals dollar som via Moldavien och Lettland hamnat på bankkonton i skatteparadis, med lyxvillor i Dubai och Cypern. En av inrikesdepartementets tjänstemän, med en årslön på 6 000 dollar, pensionerar sig vid 36 års ålder med 1,3 miljoner dollar i tillgångar och en Porsche skriven på hans mor.

De ryska myndigheterna anklagade Sergej Magnitskij för att ligga bakom skattebedrägeriet och fortsätter driva den frågan i domstol även efter hans död. Men Andreas Gross visar i sin rapport hur de utpekade tjänstemännen gjort liknande razzior mot andra företag som länsats på sina tillgångar på samma sätt.

Efter Magnitskijs död begärde den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev en grundlig utredning. Men Andreas Gross dömer ut utredningen och pekar på en rad felaktigheter och oklarheter. Det finns outredda vittnesrapporter om att en svårt sjuk Magnitskij misshandlats med batonger de sista dagarna i fängelset, och det finns två olika rapporter om dödsfallet.

I sin rapport till Europarådet föreslår Andreas Gross politikerförsamlingen som representerar 47 länder att ställa sig bakom en kravlista på 15 punkter till Ryssland. Europarådet ska kräva att omständigheterna kring Sergej Magnitskij utreds på nytt, behandlingen i häktet och fängelset. Utredningen om skattebedrägeriet ska göras om och Ryssland ska samarbeta med skattemyndigheterna i Schweiz, Cypern, Moldavien, Finland, Estand, Lettland och Litauen som inlett utredningar om penningtvätt i anslutning till Magnitskij-affären.

Andreas Gross föreslår inte att Europarådet nu ska gå samma väg som USA och besluta om en lista över personer som ska förhindras få visum för resor till Europa och få sina konton frysta.

– Det måste vara en sista utväg, säger Gross i sin rapport. Men han uppmanar Europarådets medlemsstater att på alla sätt sätta press på Ryssland för att de som är ansvariga för Sergej Magnitskijs död ska ställas inför rätta.

Henrik Brors.

 Tyvärr har vi haft en del inbrott i trakten, esterna skrattar åt vår förskräckelse och säger: "Oj. oj, du skulle varit med på sovjettiden, det här är ingenting!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0