juni 3, 2013 Makten sviktar för Putin.

Ett klipp från Huvudstadsbladet:
Putin jämförde OS-facklan med kalashnikov.
 

Rysslands president Vladimir Putin besökte St Petersburg där han undersökte OS facklan som ska till Sotji.

Putin visade hur facklan öppnades och sattes ihop, varpå han skämtade: ". Oavsett vad du försöker att göra i Ryssland, slutar det alltid med en Kalashnikov (. Den legendariska ryska kulspruta - Ed)"

Den olympiska facklan börjar sin rekordlånga resa på 65.000 km långa resa den 7 oktober och avslutas den sjunde februari med öppnandet av de olympiska spelen. Under fyra månader bärs fackla av fler än 14 000 personer.

-----

 

Det talas mycket om försvar och Ryssland just nu. Det diskuteras om Ryssland är en ev. fiende till Sverige eller inte. Sanningen är att säkra kan vi inte vara förrän frågan prövats.

Det vi vet är, att president Putins makt gungar. Han har varit tvungen att stifta nya lagar för att folk inte ska kunna protestera mot vad han gör. Vi vet också att han anser att det värsta som hände under 1900-talet var Sovjetunionens fall. Och att han gärna vill vara Tsar. Tsar Vladimir den förste.

Vad händer om han får klart för sig att hans makt verkligen håller på att ta slut? Om han vid nästa val känner att alldeles för få tror på honom. Naturligtvis har han förebilder. Han kan ju alltid börja med massrättegångar, uppgjorda, som Stalin gjorde och eliminera oppositionen. Men tänk om han börjar söka en fiende utanför riket. Han kanske kan elda upp folket mot någon stat och påstå som Stalin m.fl. gjorde, att den andra staten rustar för att angripa Ryssland. Som man sa under Bronsupproret i Tallinn 2007. Sanningen är den, att alldeles för få ryssar vet hur litet landet Estland är, så de blev verkligen oroade.

Eller försöker han få tillbaka utbrytarstaterna från Sovjet? Ryssland var så stort under sovjetåren, det är ett gigantiskt misslyckande för stormakten. Vilka länder ger han sig på då? Kanske i första hand de, som inte är med i Nato. Georgien har ju haft ett krig med Ryssland nyligen, och blev då av med en del av sitt område, Ossetien.

Den som följer den ryska pressen får klart för sig att en sak kan man säkert säga om landet: "Du vet aldrig vad de kan hitta på." Ryssland är ett otroligt stort land med många människor och mycket vapen. De tänker inte som vi, de har inte samma kultur som vi. Det gäller nog att följa med ännu mer noggrannt och med öppet sinne.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0