juni 6, 2013. Sveriges nationaldag

 
Sveriges Nationaldag! Hur tänker vi då?
 
Ivar Arpi skriver en synnerligen bra ledare i SvD om just det. 
 
Vi sjöng inte nationalsången i min skola eftersom det ansågs diskriminerande. Vi hissade aldrig flaggan på skolgården, eftersom även den förknippades med nynazister. Att säga att man var stolt över att vara svensk innebar att människor tittade på en som att man just erkänt folkmord.
Och vidare.
 Och sedan 68-rörelsens uppgörelse med allsköns auktoriteter har svenskheten setts som ett hinder för integration av invandrare. Men det förhåller sig precis tvärtom. Det behövs en god nationalism för att nya svenskar ska kunna ta fasta på något att inkluderas i. Javisst! Vi berättar inte för de nya svenskarna hur vi tänker och hur vi lever. Det var ju därför föräldrarna till Ants elever blev så tacksamma när han berättade för dem just det. Vi bara förvirrar dem. Jag är helt säker på att vi skulle slippa en hel del "bus" om vi var tydligare.
Svenska intellektuella har länge haft som favoritsyssla att dekonstruera saker som de flesta andra värderar, som kärnfamiljen, kungahuset eller nationen. Till exempel anses det upplyst att påvisa hur svenskheten förändrats, och sedan utbrista att det därför inte finns något specifikt svenskt. Och visst, falukorv fanns inte på vikingatiden.
/.../Nationalkänslan har visat sig vara mer motståndskraftig än så gott som alla andra identiteter. Svenskheten har funnits i över fem hundra år och lär inte försvinna i första taget. Man gör dessutom alla en otjänst, och försvårar integration, om man hymlar med att svenskheten är en distinkt identitet.
/.../Men vi har ändå en svensk kultur värd att värna om.
 
Hela artikeln:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/gor-den-roda-dagen-blagul_8243494.svd
 
Det har t.o.m. föreslagits att vi ska byta Nationalhymn. Jag har skrivit om en sådan idé den 5 juni 2012. Det har funnits fler.
 
Jag försäkrar er att Estlands nationaldag firas med hjärtat. Där tar man tillvara sin kultur. Man firar tillsammans utan tråkiga gliringar, vilket betyder att man har roligare. Man tänker på generationerna innan med värme och det jag tycker är så intressant: folkdräkterna är inte statiska, alla får använda sin fantasi, därför är min estniska huvudbonad broderad i gult och bått. "Du kommer ju från Sverige."
 
-----
Dagens Lenincitat. En fortsättning på synen på religion:
(Jag har tidigare glömt att lägga in när citaten sagts, det är inlagt nu.)
 
Gud är nekrofil
"alla gudstroende är nekrofiler... varje religös idé, varje tro på en gud är neklrofilsk, varje närmande till en gudstro är den värsta smörja...den allra farligaste smörja, det mest avskyvärda odjur."

Er V.I.

13 eller 14 november 1913

(Lenin, V.I. Complete Works vol. 48. pp. 226, 227, 228. — From Lenin's letter to M. Gorky. Having read the riot act to the eminent writer for god-building, Lenin ends his letter as follows: “Why do you do this? It's a crying shame.”)


Och detta sägs av en man som försökte skapa en ny religion: den kommunistiska. En man som växt upp på ett stort gods där det var slavar som skapade inkomsten med sitt arbete. Han måste ju vinna över allt gammalt. Han ville ju sudda ut våra kunskaper om gamla tider och låta världen pånyttfödas med den nya: kommunismen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0