maj 14, 2013. Homo Sovieticus blir kanske normal.

I Sverige talar man inte så mycket om Homo Sovieticus, men den människan var verkligen en realitet. I Sovjet tänkte man sig en ny människa som skulle leva i kollektiv, leva i fria förhållanden och helt underordna sig makten.
 
 
En man i tjugofemårsåldern, Kristo. Sammanboende för andra gången, ett barn med respektive kvinna. Arbetar på den stora bondgården i närheten av sitt hem. Precis som sin nuvarande sambo, Tiiu. Mamman, Veera, är hora i byn i närheten. Morfar är döende efter en stroke han fick för något år sedan. Han var svår alkoholist. Mormodern var också svår alkoholist men tvingades sluta. Eller rättare sagt: hon fick veta att om hon fortsatte skulle hon avlida. "Ett glas till och du dör." Själv dricker Kristo bara vid avlöning. Men då dricker han desto mer. Tills han stupar. Hans yngre bror gjorde detsamma, och hittades död på en gångväg morgonen efter en supardag.
Morförädrarna arbetade på kolchosen. Som mjölkerska resp. dyngrensare i ladan. Modern arbetade också där tills hon började supa och bytte yrke till horans. Då skiljde hon sig från sin make som återgick till sin tidigare hustru.
En dag gick Mormodern över till grannen och frågade vad hon skulle säga till någon i "makten" så att hennes man skulle deporteras och hon själv slapp honom. Det var före stroken. Numera håller hon honom vid liv eftersom hon behöver hans pension till avbetalningarna på huslånet. Han kostar ingenting eftersom han varken dricker eller röker, det ser hon till.
Huset de bor i är ett trähus som kolchosen stal på 1940-talet och där morföräldrarna flyttade in. När Estland blev fritt fick de överta huset mot ett lån, som de hela tiden gör avbetalningar på. Problemen de haft med sviktande tak har de löst genom att helt enkelt riva bort den delen av huset, så det har blivit allt kortare.
 
Vi menar att de är just Homo Sovjeticus. De har helt följt de koder som gällt människor på landet. Visserligen gifte de sig efter en tid, men i sin ungdom levde de i helt fria förhållanden. Han vet inte säkert hur många barn
 han har, men det är några stycken. Hon avslöjades i en gödselstack där hon låg med en gift man en lördagskväll. Det var hans fru som hittade dem.
Men. Just nu. Just nu arbetar den unge mannen och hans kvinna på grannens tomt. De arbetar småpratande tillsammans.
Hans mormor tycker det är fantastiskt att någon äntligen tar sig an deras egen trädgård också, där hon i alla år kastat ut soporna till hundarna och aldrig krattat eller räfsat. (Det luktar förfärligt där.) De unga rensar också inomhus och har eldat gammalt skräp i ett par dagar. Det har varit en mörk rök med stickande lukt, så allt var väl inte tillåtet att elda kan man gissa. Själv har mormoderna aldrig diskat särskilt ofta eller torkat av bord eller arbetsbänkar i köket. I förrgår hängdes en massa tvätt ut på klädstrecken. Jag har aldrig sett så mycket tvätt på en gång.
Att den unga kvinnan kunde flytta in i röran, beror säkert på att hon kommer från en liknande miljö.
 
Det fantastiska är att hon plötsligt gör revolution. Hon förändrar deras liv totalt. Kanske går det att bli en Homo Sapiens trots allt av en Homo Sovieticus.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0