maj 21 2013 Tänker du på bikinisäsongen?

Tidningen Naine 24 skriver i dag att den som vill bli smal till bikinisäsongen ska storstäda sitt hus. Det ger snabbt resultat, man bränner t.o.m. fler kalorier än på ett maraton.

 

Det gäller alltså en grundlig storstädning. Rengöring, dammsugning, tömma skåp och lådor, skura golv, tvätta fönster och möbler. På att tömma alla skåp, torka och tvätta av innehållet och sedan sätta tillbaka dem igen brände försökspersonen 952 kalorier på fyra timmar. I genomsnitt städade försökspersonerna fyra dagar och brände 3655 kalorier.

"Jag är förvånad över hur många kalorier som försvann i städningen. Att flytta en massa möbler är bra för överkroppen, att springa upp och ner för trapporna är bra för mina fötter och ben. Nu längtar jag till nästa städning", sa en av deltagarna.

Så här glada blev de.

 

En annan tillade: "Nu vet jag varför mina muskler ofta värker efter städning. Det är tillfredsställande att veta att förutom att hemmet blir rent och snyggt så bränner jag också en massa kalorier. Det är en fin belöning!"

 

Så mina vänner! Sätt igång och städa nu. Jag börjar genast.

-----

 Tartu Postimees skrtiver om en annan sak att tänka på inför sommaren.

Barnen bryter sina ben på studsmattorna och trädgårdstraktorn klipper deras fötter. Det är barnkirurger som varnar.

Flera barn finns redan på sjukhusen av de här skälen och syster Merle Seera på barnkirurgen  säger: "Vi skämtar internt om att studsmattor bör förbjudas på grund av de allvarliga skadorna som de förorsakar." Vi ska inte skydda barnen genom att sätta dem i bur, men detta gäller så allvarliga skador."

Förra sommaren hittade barnen på en ny lek", berättar Merle Seera. "Ett barn hoppar på studsmattan, och de andra står under den. De höjer sina händer mot studsmattan. Sedan ska hopparen komma på barnens händer. Om hopparen istället kommer på ett huvud kan skadorna bli mycket allvarliga på huvud, nacke och ryggrad".

 

"Förra året fick vår avdelning in offer som var utan fingrar eller tår p.g.a. trädgårdstraktorn."

På toppen av trädgårdstraktorn sitter ofta inte en, utan flera barn. Om traktorn kör över stenar eller ner i en fördjupning i gräsmattan då ramlar lätt något av barnen ner och traktorn klipper av ett ben eller en arm.

Det finns tillfällen när vuxna inte ens är i närheten när olyckan sker.

Merle Seera påminner om olyckorna på trädgårdstraktor de senaste fyra till fem åren, den oro som skapas på institutionen varje sommar för två eller tre allvarligt skadade barn.

Ja, en olycka kan alltid inträffa. Lämna inte barnen ensamma med verktyg av någon sort. Det svåra är studsmattorna. De är ju till för barnen. Alla har en i trädgården. De är lika vanliga i Estland som i Sverige. Lilla Elvira bröt ett ben på studsmattan när hon var två år. Det glömmer vi aldrig.

-----

Estniska hänmdelser i dag: 

I dag var det slagsmål på Virugatan i Tallinn. Två ryska unga män skulle göra upp om någonting. De hade tre-fyra vänner med sig, men de höll sig utanför. Det skulle vara en match en mot en. En av dem gav upp efter en lång strid och mycket blod, och gick därifrån. När polisen kom var allt över.

Hela slagsmålet kan du följa här:

http://www.elu24.ee/1242032/galerii-viru-tanaval-toimus-verine-kaklus/ 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0