maj 22 2013 President Ilves har talat

 

President Ilves har varit aktiv i veckan. Dels talade han vid det estniska judiska samfundets möte och dels var han inbjuden att tala i engelska underhuset. Estland ligger i framkant när det gäller datorer, både att använda tekniken och att stoppa hackare.

Ilves: Ett fritt och tolerant samhälle tillåter inte ondskan att återfödas.

President Toomas Hendrik Ilves talade på det estnisk - judiska samfundets konferens «95-65-25», om “Estlands smärtsamma förflutna som hjälper oss i dag att komma ihåg värdet av att upprätthålla ett fritt och demokratiskt samhälle. Det minnet kommer att finnas kvar för vår säkerhet och det är det enda sättet för att vi ska kunna bibehålla och utveckla den tolerans som vi har nu och så desperat behöver, "sade president Toomas Hendrik Ilves.

"Vi tillåter inte den historiska erfarenheten av totalitära regimer, och den blinda, mänskliga ilskan mot fientligheterna riktade mot både ester och judar att få möjlighet att växa. Vi vet alltför väl och i vår tid vad det innebär, och vad det så småningom kan leda till. Ett fritt tolerant samhälle låter det inte hända igen”, betonade Estlands statschef.

Han påminde om Estland alltid ska vara värdigt dent som skrevs i veckobladet "The Jewish Chronicle" i London, där landet omtalades som  en "oas av tolerans" år 1936. år. Då hade de mörka molnen förmörkat Europa,  när molnen över Europa gjort det allt mer dyster, och då vissa länder officiellt uppmuntrat hat och när tiotusentals "fel" böcker brändes i Berlin 1933. Vid Tartu Universitet invigdes  1934 en avdelning för judiskas studier.

Den kommunistiska ockupationen resulterade i att alla medborgarorganisationer stängdes 1940. Bl.a. innebar det att det judiska samfundet förbjöds och den kulturautonomi som funnits i Estland avslutades.

Sedan inträffade en annan mardröm - nazisternas, vars brott mot mänskligheten inte någonsin kommer glömmas och heller aldrig kan förlåtas, sade President Ilves. Om den nazistiska ockupationen förstörde kärnan av den judiska kulturen i Estland, hindrades återinförandet i decennier av den kommunistiska sovjetiska regimen. "

“Ingen av ockupationsmakterna strävade efter att ge medborgarna frihet ellr möjlighet till självständigt handlande; allt måste underordnas den främmande makten”, sade Ilves. “Estlands judar var däremot bland de första som fick sin frihet återställd, och de inser verkligheten behovet av att delta i skapandet av ett demokratiskt och fritt samhälle.”

"Genom lokala aktiviteter och det aktiva deltagande i livet Estland har judarna bidragit till födelsen av vårt land och återställandet av självständigheten. Ni hjälpte till att göra Estland större, rikare och mer andligt, "sade president Ilves.

-----

Ilves berättade i London om cybererfarenheter man har i Estland.

President Toomas Hendrik Ilves diskuterade i dag på inbjudan av den brittiska tankesmedjan The Henry Jackson Society i det brittiska underhuset tillsammans med parlamentsledamöter, beslutsfattare och opinionsbildare om IT, e-styre, och om vilka utmaningar vi kommer möta under 2000-talet.

Samtalet leddes av en av de mest framstående experter på it-säkerhet och säkerhetspolitik, baronessan Pauline Neville-Jones.

Henry Jackson Society är uppkallat efter USA senator Henry Jackson, som var demokrat med humana och liberala värderingar inrikespolitiskt såväl som utrikespolitiskt. Styrelsen analyserar utrikespolitiken med dessa värden som grund.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0