maj 25, 2013.Mart Laar talade på Lennart Meri-konferensen.

Lenart Meri-konferensen avslutas i morgon i Tallinn. Många har hittills framfört sina åsikter, och här är första hälften av Mart Laars tal. Hans titel på talet är:

Då och nu.

 

Mart Laar, som numera sitter i rullstol efter en stroke. 

Vi kunde aldrig i våra värsta drömmar tänka oss att vi efter anslutningen till Europeiska unionen skulle ta på oss sydeuropeiska länders skulder. Som en konsekvens av de populister fortfarande en hel europeisk stil politik eftersträvade parterna i de kommande valen skjuts åt sidan, "eftersom människor vill leva väl, just nu."

Mitt tals titel blev "förr och nu", som titeln på Jakob Hurts första estniska dikt 1860.

Detta passar Lennart Meri-konferensens mening, eftersom just detta år passeras dagen då det åter självständiga Estland blir äldre än det tidigare fria riket före kriget, Republiken Estland.

Estlands andre president Lennart Meri.

Lennart Meri föddes och växte upp under den första republiken. Han hade överlevt förstörelsen och hade levt med lidandet. Därför var "folkets sanna frihetsdag" en av de största drömmar Lennart Meri hade. Han levde och arbetade med att den drömmen skulle bli sann.

Efter att ha sett med egna ögon hur Estlands självständighet helt kunde förintas, levde Lennart med en stor smärta. Det går som smärta i mitt huvud hela tiden vetskapen om att Estland måste göra allt rätt, och frågan om hur man beter sig för att förhindra ny förlust av självständigheten.

Lennart stödde inte teorin om att förlusten av självständigheten var en enstaka  ödesdiger process som ägde rum i Estland. Han visste att Estland förlorade sin självständighet som ett resultat av externa krafter, naturligtvis, men han förstod att Estland självt kunde bete sig annorlunda. Nu försöker vi bete oss enligt Lennarts “annorlunda”.
Allt började med att vi tidigt agera utrikespolitiskt. Estland uttalade genast sin odiskutabla neutralitet och Lennart Meri menade att vi aldrig får välja bort den neutraliteten.
Vi diskuterade tillsammans flera gånger hur vi kunde göra så att det som hände 1939 och 1940 aldrig någonsin ska hända igen. Ett svar var, naturligtvis, att vi måste försvara oss, men Lennart hade ett annat svar: Europa. Lennart var en sann europé och en integration med Europa skulle ge oss möjligheter till en annan politik. Det börjar med ekonomin och fortsätter ända till försvaret. Planen var exakt planerad med alla mellanliggande steg, vilket innebar att vi kunde börja nästa steg endast om den förra färdigställdes. Det var "Den Stora planen för Estland".
 

Naturligtvis var Lennart Meris tankar fängslande. Lennart visste att dagens Europa består av skickliga europeer som han själv hade mött. Lennart visste att Estland skulle få anpassningsproblem, han visste också att en del av reglerna är orättvisa och pinsamma. Men det värsta, nämligen att vi om vi går med i EU kommer det främst att handla om Grekland, Italien, Spanien, Portugal och andra sydeuropeiska länder och att till Cyperns hjälp i deras skuldsättningsproblem kommer den ryska huvudstaden.

Alla dessa kriser är i själva verket orsakade av samma skäl. Kanske är det ett faktum att vissa europeiska länder har blivit mer jämlika än andra. Reglerna är helt klara och en del av EU försöker leva efter dem. Den andra delen av EU ignorerar dessa regler. Där lever man det goda livet, och låter andra betala sina räkningar.

För en tid, kan ett sådant system fungera men inte för evigt. Väljarna blir också trötta på dessa länder och deras regeringar och frågar sig varför måste vi följa dessa regler när andra inte gör det.  Deras levnadsstandard är högre och ger högre social trygghet. Europa vägrar dock fortfarande att se klart på det faktum att många av de ländernas rikedom uppnåts på bekostnad av att regler bryts.
 

För Estland skulle det till exempel inte vara något större problem om vi beslutade höja vår skuldbörda och börja låna ut pengar i allt högre grad till våra medborgare. Även löner och sociala bidrag skulle höjas. Kanske skulle de stiga till samma nivåer som pensionerna på Cypern och våra lärare skulle få lika höga löner som lärarna i Grekland. Inom några år kan en sådan politik också fungerar bra här när det är dags för betalning av våra skulder. Då har regeringen suttit vid makten en andra period och menar att vi tar oss ur krisen med hjälp av bidrag från den europeiska krisfonden. Så gör de faktiskti Sydeuropa.

Med denna bakgrund är inte svårt att förutspå att norra Europa står inför stora politiska förändringar.

I denna situation, är behovet av sådana ledare som Lennart Meri stor. Lennart Meri var mycket kompetent och kunde förklara svåra saker. Han var kapabel att gripa tag i en stor folkmassa och utforma mål med eftertanke och få folk att samlas kring honom. Lennart kunde göra så att en stor del av befolkningen kände sig fångade av honom och var eniga med honom. Människorna kände sig viktiga i partiet, inte bara marginaliserade. Nu skapas en känsla av glömska, förbittring och ilska, även om det faktiskt går bättre än på hans tid.

För att uppnå målen måste vi använda rätt verktyg, samma typ av verktyg som Meri använde. Premiärministrar och deras regeringar ska inte vara överseende mot folkets kritik.
 

Lennart Meri är en av de personer jag är mest ledsen för att jag aldrig fått träffa. En man med en speciell resning och frihetskänsla.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0