nov 12, 2013 Senaste nytt.

 

Det firades Fars dag i Narva också, men då bar de på en massa vapen och hade hemvärnsuniform på sig. Jag vet inte vem de skulle skjuta papporna eller...

-----

En ny jourläkarbestämmelse träder i kraft vid årsskiftet. Nu är det så att en ambulans i varje distrikt har jour i Estland. Där finns en läkare och två sjuksköterskor. Från årsskiftet kommer läkartjänsten dras in på flera ställen, men en läkare ska alltid finnas tillgänglig för konsultation. Detta oroar många. Personalen arbetar hårt redan nu. De har 24-timmarspass, och observerar patienter och skickar dem vidare till sjukhus vid behov. Förra året kallades de till 263 000 sjuka och av dem lades 97 000 in på sjukhus.

-----

 Erika Salumäe.

Den estniska olympiavinnaren på cykel 1988 och 1992, Erika Salumäe, har haft sin guldmedaljer på Idrottsmuseet i Tartu, men har av någon anledning fått behov av pengar. Hon begärde ut medaljerna och sålde dem sedan. Nu diskuterar man om sådana medaljer verkligen är idrottarens privata egendom eller om det är landets och museets.  

-----

När det gäller Rysslands försök att få politikerna Erik-Niiles Kross utlämnad har han gjort ett uttalande i Postimees:

Erik-Niiles Kross

Kross säger söker att ryska medier publicerat en artikel där det hävdas att den estniske förrädaren Aleksei Dressen (rysk spion se: 22 feb 2012)  lockade honom att vara med om skeppet Arctic Sea:s kapning.

Först kunde man läsa i ryska tidningen Versija om detta, men Kross säger att han inte har träffat Dressen sedan år 2000. Sådan desinformation är en rysk specialitet sedan tidernas begynnelse. "Bedrägeri, hotelser, söndersmulad moral, falska fanasier visar deras avsikter, kapacitet och svagheter", säger Kross.

Han säger också att den ryska specialtjänsten historiskt sett ser världen som "för" och "emot". Det är en stor kamp för dem och idag är Estlands offer för deras ryska fantasi, och det är inte så viktigt, det är mer som en symbol för Rysslands "anti-"tänkande.

Estland som "västvärldens favorit", Estland som «huvudfiende» och USA-allierad, Estland «huvudrisken» som NATO medlem, Estland och Ryssland så nära varandra, och så kritiserar vi Rysslands syn på mänskliga rättigheter" det, säger Kross beskriver hur Ryssland ser på oss.

När det gäller Arctic Sea är det nog deras mål försöka koppla fallet så mycket som möjligt till Estland och samtidigtmisstänkliggöra mitt parti." spekulerade Kross . "Man använder en gnutta sanning med irrelevanta fakta och skapar så en falsk bild som tjänar Rysslands intressen på något sätt."

Så har det alltid varit för esterna, och det ska länderna runt Östersjön vara medvetna om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0