nov 16 2013. Mera kultur!

Det är härligt med folkkultur. I dag var vi på museet och fick höra en föreläsning om den traditionella hemslöjden. Vi fick se mönster till olika hantverk, och museichefen Marju talade om olika symbolers betydelse. Jag hängde inte med hela tiden utan räknar med att läsa på. Men det var många vackra saker gjorda av ester att se och beundra. Ett ölstop var tillverkat i USA av en kvinna som flytt 1944, och hon hade etsat in den vackra blomman från skjortorna nästan alla har.
 
-----
Den ryska TV-kanalen Kultura planerar att visa hur oljeutvinning från oljeskiffer sker. Tidigare utvann även ryssar olja på så sätt, men det är nedlagt nu och istället tar de upp olja på vanligt vis. Nu börjar de tydligen bli oroliga för att oljan ska ta slut, och därför har de kontaktat esterna om att få filma tillverkningen från början till slut. Esterna är världsledande på området och har t.ex. assisterat amerikanarna i deras uppbyggnad av oljeskifferutvinning. 
Filmen som nu förberetts berättar den hundraåriga historien om oljeskifferindustrin dess utvecklingsmöjligheter och där förklaras också hur den moderna oljeskifferindustrin är mer miljövänlig nu än tidigare.
Filmen beräknas visas på rysk TV senare i år.
-----
Det är november, mitten av november till och med. Men en liten blåsippa har missförstått allting. Den har tittat fram i ekskogen vid Rakvere, nu!!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0