nov 21 2013. Mooste herrgård

 
 

I SV ligger Mooste herrgård, en gård som är mycket speciell. I Postimees berättar de gårdens historia.

I Põlvamaal ligger ett av de välbevarade herrgårdskomplexen i Estland. där varje byggnad är något speciellt . Under ett flertal år har de oliuka byggnaderna restaurerats och fått sin egen betydeklse.

Här finns ett turistcentrum för fotoentusiaster, verkstad för hantverk och ullhantering, folkmusikcentrum, keramisk verkstad och restaureringsutbildning.

 

 

 

 

 
 De tre först restaurerade byggnaderna:

2009 ansökte kommunen om bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Syfte: « Stärka regionernas konkurrenskraft " ), gällande turism och rekreation utveckling för Mooste herrgårdskomplex och beviljades 1,646 240,01€, den totala kostnaden för projektet var1 936 752,97€. Överstigande belopp betalades av kommunen. Projektet restaurerade tre komplex som nu skyddas som kulturarv: huvudbyggnaden, en lada, vagnsskjul och fähus. De ställdes i ordning efter de ursprungliga skicket.

"Detta var mycket viktigt eftersom alla byggnader var i mycket dåligt skick. Vi hade inte klarat det med enbart privat kapital." sade borgmästaren i Mooste kommun, Ülo Needo. “Dessa tre byggnader valdes av pragmatiska skäl - det var dags för deras upprustning. Förutom att återställa byggnaderna var murverket i behov av reparation liksom att återställa grindarna och att skapa en folkmusikpark med god musik- och ljudåtergivning. Till huvudbyggnaden köpte vi möbler och belysning.”

Ladugården - konst- och konsertsal

“Den gamla ladugården uppskattas av de lokala konstnärerna för det högkvalitativa ljudet och ljusteknikerna. Vanligtvis blir inte småorter besökta av konsertturnéer och artister, men Mooste bokningsplan är ganska tight. Till exempel var 300 dansare och en elvamannaorkester här den 9 november  och före jul var vi en av åtta platser som besöktes av Annely Peebo, Marko Matvere och Swing'n'Joy orkester.

Här har varit folkmusikkonserter och förra året hörde vi Tõnis Mägi och Kärt Johanson, och  vi väntar på teaterföreställningen Herr Puntilla och hans tjänare Matti.”

Gården lockar besökare från grannkommunerna som Põlva och Tartu. Vi har lokaler för seminarier och konferenser jubileumsfester eller bröllop. ,

Konstcentrum och lokaler för renoveringar.

En av de mer ambitiösa planerna gäller yrkesutbildning av konservatorer." Det räcker inte med bra lokaler, vi måstye också ha bra lärare, vilket tyvärr är för dyrt för oss." Planen är att utbilda i fönster- och trä-och timmerhusrestaurering.


Det är ett jätteintressant projekt, och helt i tiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0