okt 31, 2013. Johan Hammerman från Ormsö.

I den senaste tidningen Kustbon om estlandssvenskarna finns flera intressanta artiklar.
Vet ni förresten att föreningen Svenska Odlingens (i betydelsens Kulturens) Vänner SOV, har en förening med Sverige som bas, och i Estland finns en annan förening med samma namn. Vi är medlemmar i båda. Den estniska föreningen uttalar tydligt att den även tar emot ester och svenskar från Sverige som intresserar sig för estlandssvenskarna. 
Ormsö kyrkokrönika.
Så till artikeln:
Johan Hammerman besökte Ormsö för första gången i juli 1989 sedan kriget. Man kan bara föreställa sig hur det kändes.
I kusinens gård bor en estnisk familj, som flyttade in året innan. Där hälsas de välkomna och bjuds på kaffe. 
 
Kyrkogården med de gamla svenskkorsen.
Till sin förvåning märker Johan att han kan sin estniska trots att han inte talat språket sedan flykten 1944. Han går över till sin gård, som han hört, inte ska finnas kvar. Och mycket riktigt, det enda som finns kvar från hans hem är krusbärsbuskarna. Släkten hade bott i byn i flera århundraden. 
I byn var allt slybeväxt. Många husgrunderna var ruiner, åkrarna användes inte och bara i några få hus bodde någon. 
En av de boende i byn var Oscar Friberg, en barndomsvän till Johan. De hade varit inkallade tillsammans, hamnat i fångläger och Oscar hade lyckats ta sig hem, medan Johan flytt till Sverige. 
Oscars största sorg var inte att han blivit kvar utan att han inte fick använda någon båt. När han ska lägga ut nät måste han gå ut i vattnet.
Johan kallades in i ryska armen 1941, och sedan var han krigsfånge hos tyskarna. När han skulle lotsa in tyska militärbåtar, ett specialuppdrag, då lyckades han fly från sina vakter. Alla båtar på Ormsö var beslagtagna av tyskarna, därför byggdes en helt ny båt så att Johan tillsammans med 17 andra öbor lyckades fly. Först till Hangö och sedan därifrån till Stockholm. 
I Sverige byggde han sitt eget snickeri, gifte sig och fick barn. 
När han kom till Ormsö 1989 arbetades det på en renovering av Ormsö kyrka. Johan tittade på byggarnas redskap. Det var desamma han använt innan han flydde! 
Nu till något fantastiskt. Kyrkans predikstol hade flyktingar tagit med sig på sin flyktbåt och den hade tagits om hand på ett museum i Stockholm. Nu gjorde Johan en exakt kopia av predikstolen. Sommaren 1990 fraktades kopian i delar till Ormsö. 
Den 28 juli 1990 var det högtidlig invigning av den renoverade kyrkan, och predikstolen var på sin plats. 
Nu är Johan död. Varje sommar gjorde han besök på sin ö. Och hans predikstol står där nu och långt in i framtiden.
Predikstolen.

okt 30, 2013. Estlandsvenskt liv under sovjetåren.

 
Den svenske professorn Göran Hoppe som skrivit mycket om estlandssvenskarna, har en artikel med i tidningen Skärgård om Edgar Stahlman (1924-2003).
 
Stahlman tvångsmobiliserades av tyskarna i mars 1943. Han greps av ryssarna i Kurland efter det att de kapitulerat. Han sattes i krigsfångeläger, men var skadad av granatsplitter i en arm. Efter en månad blev han transporterad till kolgruvor i Tula i öster. Det var ett fruktansvärt hårt arbete som gav honom hjärtfel. Det fantastiska hände! Han skulle skickas hem, men utan vare sig biljett eller pengar. Ändå lyckades han trixa sig hem på bara tre dagar. 
 
Övergiven kolgruva i Sibirien.
Hans familj i Gutanäs hade flytt till Sverige. Istället tog hans faster i Sutlep kontakt med honom. Hon hade blivit kvar i Estland tillsammans med sin man, men barnen hade flytt. Edgar fick flytta in till dem istället. 
Därefter kommer tiden för kollektiviseringen. Vi har lärt oss tidigare att de som flyttat till Estland från Ryssland till de hus som stod tomma när ägarna flytt till Sverige, de fick absolut inte säga ett ord om hur illa det fungerade på kolchoserna, och det gjorde de inte här heller. 1948 inleddes arbetet med kollektivjordbruken. De som inte genast var med, de bestraffades med höga skatter, som höjdes allt mer tills de gav upp. Alternativet var deportation till Sibirien. Gränsen för att en bonde skulle benämnas som kulak hade satts till ca 30 ha mark. Rasterna gård var på 60 ha, vilket betydde att de skulle deporteras. Genom att skriva över gården på Edgar och för att de redan lämnat 30 ha till byn, så slapp de åka. 
Gårdarna togs över av kolchosen, själva fick bönderna behålla en ko, en gris, något får och 0,5 ha åkerjord. Flera kolchoser bildades i svenskbygderna. 
Sedan gällde det att överleva. Man skulle arbeta 6 dagar i veckan på kolchosen. Samt vissa andra tillfällen också. Någon lön fick man inte till en början (de första åren) utan det man skulle leva av var det man själv hade. 
 
Kolchosarbetare.
Här var åkermarken stenig, och Bengt Beckman, vår estlandssvenske vän från Ormsö, har berättat om hur direktiv kommit från Moskva om hur man skulle arbeta, och det betydde att man plöjde upp all småsten, och problem uppstod för hur man skulle kunna så och skörda där. Moskva visste ju alltid bäst. Ni minns väl: "Jag behöver ingen klocka, Moskva talar om för mig vad klockan är." 
1958 blev Edgar ordförande för kolchosen i Sutlep. Han tvingades året därpå att bli partimedlem, liksom alla kolchosordföranden. 1963 avgick han när de slog ihop två kolchoser. Det blev för stort ansvar för honom. 
När det gällde språket, hade så många estnisktalande flyttat in att svenskan försvann som språk ute i byarna. Hemma fortsatte Edgar och hans fru tala svenska med sina barn och varandra. Skolorna var helestniska. 
Dottern flyttade till Sverige 1982 efter att ha studerat svenska språket i Tallinn flera år. 
Edgar fick tillstånd att resa till Sverige under ett par veckor 1962, men han ville tillbaka och återvände aldrig till Sverige. 
Det byggdes några hyreshus i Sutlep för att få ungdomar att flytta dit. Det behövdes arbetskraft. Väldigt få ville flytta och de som kom, oftast ryssar, stannade bara en kort rid. 
Man tvingades slå ihop kolchoserna och dra ihop djuruppfödningen. Alltmer tog skogen över jordbruksmarken. Det blev ont om mat. Det mesta skulle skickas in till staden, till partiet. 
 
Edgar drev ett eget jordbruk efter Sovjetunionens fall. Han inriktade sig på mjölkproduktion, men det tog tid innan Estland kom på fötter. Sommaren 1999 hade han fyra kor, men hade inte fått betalt för mjölken sedan november året innan. Det lönade sig inte. Han sålde nästan allt, behöll bara en ko. 
Under 1990-talet var det besvärligt att vara bonde. Konkurrensen och att inget tillskydd fanns gjorde att priserna dumpades. 
 
Så beskrivs estlandssvenskarnas liv under sovjetåren. Att de inte hade det lätt, de som blev kvar i landet, står helt klart. De många främlingarna och det nya arbetssätten samt att man bara lämnade ifrån sig sina ägodelar utan att få något för dem, allt detta utgjorde det nya livet. Vem det var bra för, vem som kom att åtnjuta det "nya, sköna livet" är helt oklart.

okt 29, 2013. Byn Vippal.

Man har diskuterat om tidpunkten för svenskarnas bosättning i Estland. Jag läser i tidningen Skärgård i numret om estlandssvenska Aiboland att det finns dokument som visar att åtminstone fyra byar i norra Estland var bebodda av svenskar 1402. Det är möjligt att de kommit från Nyland i Finland på andra sidan Finska viken och det kan bero på att Padise kloster hade förbindelser med Finland, och jordegendomar i Nyland under medeltiden.
På 1600-talet byggdes herrgården Wichterpal och under 1800-talet var bönderna tvungna att göra dagsverken på godsen sex dagar i veckan. De boende tillhörde antingen arrendebönderna, som ägde egna gårdar, eller var de lösmän/torpare. När det gäller estlandssvenskarna hade de särskilda privilegier. För bönderna från Vippal var det dock ett stort problem eftersom de inte hade Karl IX:s privilegiebrev i original. De hade bara en kopia som naturligtvis inte godkändes. Vart originalet hade tagit vägen är osäkert. En sägen säger att länsmannen från Apelka skulle komma med brevet. Han övernattade på en vägkrog och drack för mycket. När han vaknade på morgonen var brevet borta. Naturligtvis erkände inte godsherren rättigheterna från en kopia. Han ville ha bönderna arbetande hos sig till så låg kostnad som möjligt. Släkten von Ramm ägde Padise gods till 1766.
 
Annars levde Vippalbönderna av jordbruk, sjöfart och fiske. De sålde först sina varor söderut, men på 1800-talet blev Stockholm, Helsingfors och Reval huvudmarknad för dem. 
I börjand av 1800-talet var de flesta Vippalbönderna svenskar, men sedan flyttade ester in och svenskarna gifte sig med dem.
Vippalbönder.
Godsen behövde arbetskraft, livegenskapen upphörde 1816. 
1856 antogs en bondelag som gav möjlighet för lantarbetarna att köpa sig en egen gård. Och 1856 förbjöds dagsverkesarbete och därmed hade de svenska privilegierna inte längre någon betydelse.
 
Nu lärde jag mig en annan anledning till att man konverterade till ortodoxin. Man hoppades helt enkelt att man skulle få hjälp av tsaren om man kom i en svår situation.
Nationalromantiken blommade under slutet av 1800- och början av 1900-talen. Därmed blev den svenska kulturen viktig. Språket höll svenskarna samman och man införde svenska skolor. Litteratur (oftast religiös), almanackor lästes i hemmen. Man fick ju tillfälle att köpa dem på resorna till Sverige och Finland. 
När den nya russifieringskampanjen på 1880-talet kom betydde det att svenskan blev förbjuden att tala i skolan både under lektionerna och på rasterna. Allt svenskt skulle glömmas. Om läraren hörde något barn tala svenska på rasterna straffade hon det med ris!
 
Det är intressant att läsa om svenskarnas liv i Estland, varför de kom till Estland och hur de levde där. Jag återkommer.

okt 28, 2013. Så är det med demokrati och rättsväsende i Ryssland.

 I dagens SvD skriver Jan Blomgren om hur “fallet Michail Chodorkovskij” öppnade för korruption i stor skala eftersom “alla” förstod vad som kunde hända om man inte spelade efter Putins regler. Behandlingen av Chodorkovskij blev en symbol för president Vladimir Putins sätt att styra Ryssland. /.../  I en Putinstyrd auktion lade Igor Setjin dessutom beslag på Chodorkovskijs tillgångar, men det allvarligaste i hela affären är konsekvenserna för rysk politik. Med arresteringen och den följande rättegången visade Putin landets alla guvernörer, borgmästare och andra makthavare hur man behandlar sina motståndare. Rättsväsendet har urholkats, domare kan mutas, korrumperade poliser hjälper kriminella affärsmän att ta över vinstgivande företag med hjälp av utpressning och ”planterade” bevis.

En oberoende rysk tankesmedja uppskattade i våras korruptionens omfattning till motsvarande drygt 2000 miljarder kronor. Enligt inrikesministeriets statistik är den genomsnittliga mutan cirka 65000 kronor.

Jo visst, men korruptionen var stor redan innan. Det är en ingrodd vana sedan sovjettiden. Alla som haft möjlighet har alltid skott sig på det ena eller andra sättet. Precis som Putin själv. Under Stalins tid var detta ett helt normalt beteende. NKVD-männen som hittade på bevis mot en kollega visste inte när han själv skulle bli offret. Bevis var/är inget annat än uppgjorda falsarier.

-----

I Postimees skrev man redan i går i samma ämne.

Rysslands politiska och ekonomiska situationen i de dussintals artiklar skrivna av Chodorkovskij har jämförts med nobelpristagaren Nelson Mandela , och i september tilldelades han Lech Walesa pris för mänskliga rättigheter.

De menar också att det är ett problem att de mutade och korrumperade tar pengarna utomlands vilket betyder att stora summor lämnar landet.

Om Chodorkovskij ska friges 2014 beror helt och hållet på vad Putin säger, menar intervjuade ryssar.

Så är det med demokrati och rättsväsende i Ryssland.
 
Tyvärr måste jag sluta här. Orkanen verkar vara på väg, anslutningen sviktar.

okt 27, 2013 Estnisk kultur.

Ni skulle ha varit där!
Jag ville ropa högt till alla trista svenskar som gör sig löjliga över folkdanser och flinar åt det som de inte anser vara "svensk" kultur. Ni fattar ingenting! Ni förstår inte vad det betyder att utveckla en kultur och ändå erkänna den som "vår egen". Om det vi gör förlorar sin mening för att vi utvecklar den, jösses, vad trist allt blir! Nu till saken:
Folkdansarna i Tarapitagruppen gav en helt oförglömlig föreställning. Kan ni förstå hur de valt musik, helt fritt, och skapat danser till? Hur man utvecklat de gamla bondedanserna till roliga berättelser. Det var som en dansmusikal. eller vad man ska säga. Ants filmade en av danserna, men den fungerar inte än. Vi får jobba på det.
 
 
 
 
Dansarna och musikerna. Vilken upplevelse! Det blir fest nästa år igen, och då borde några svenska journalister med rädsla för den svenska kulturen vara här. Då får ni se hur den estniska kulturen har utvcklats utan att förlora sin betydelse.
Ni vet väl att det var Tarapiadansarna som dansade på vår fest i somras.
-----
Annars läser jag om fisket i de tre skärgårdarna. Jag visste inte innan att det fanns viktiga samarbeten mellan skärgårdsfolket i Finland och esterna under förra århundradet. Jag måste bara ta reda på om det var etniska ester eller estlandssvenskar.

okt 26, 2013 Tarapitasällskapet festar.

Det byggs fortfarande murar för att skilja människor åt.
 
Ni hörde kanske på nyheterna i dag att Ryssland har byggt en mur mellan Georgien och Sydostesetien. Muren har skurit av gårdar och skogar precis som vi sett i Setomaa i Estland. Plötsligt ligger halva ägorna i ett främmande land! Och hur gick det till när Sydossetien blev främmande? Ni minns augustikriget då Ryssland tog Sydostesetien som enligt tidigare freduppgörelser tillhör Georgien. Så enkelt är det ibland att lägga beslag på delar av andras områden.
 
-----
Snart ska vi gå på Tarapitadansarnas årsfest. Det är verkligen spännande. Det var den dansgruppen som dansade på vår fest i somras, och det är mycket gammal kultur som de representerar. Tarapita var esternas egen gud innan Rom och andra bestämde att esterna skulle bli kristnade. Det var den guden som sa till dem att han skulle stanna på Saaremaa tills esterna förstått vilket misstag de gjort när de började tro på den kristne guden. Tarapita krävde inte att man skulle mörda i hans namn, t.ex., som de kristna gjorde när esterna vägrade låta sig kristnas. Det håller på att ske nu. Allt färre deltar i kyrkliga verksamheter, så snart kommer han väl tillbaka, den gamle Tarapita. ( se också 29 mars 2012)
 
 
Tarapitas spelmän och skolbarnen som deltog i festligheterna 2012. 
 
 
 
 

Okt 25, 2013 Estnisk politiker begärs utlämnad till Ryssland.

Det har varit en grå dag i dag. Det är väl inte så märkligt kanske. Hösten har kommit ganska långt. För ett par dagar sedan såg vi gässen, och sa att snart ger de sig iväg. Men efter det har de varit helt försvunna.
En nyhet som det pratas om är att en estnisk politiker vid namn Kross, son till författaren Jaan Kross begärs utlämnad till Ryssland, men Interpol vägrar göra det. Vad han gjort sig skyldig till är oklart, det enda som är klart, det är att Putin vill åt Kross av någon anledning. Det är vardag här.
Annars läser jag alltså om skärgårdarna vid Finska viken och Stockholms skärgård. Jag har just lämnat in min skrivning om krigen under 1900-talet som Åland var inblandade i. När ryssarna härjade 1808 och 1809 brändes många hem på öarna för att de röda inte skylla kunna stjäla mat och annat. När kriget var över och bönderna återvände, då var det svårt för dem att inte längre ha något hem. Det goda var att ryssarna inte fick något. Istället hade de fått vapen och ammunition när Cronstedt gav dem Sveaborg. Sedan dödades finnar och svenskar av sina egna vapen! 
Annars handlar det mycket om fiske. Strömming. Och jag minns så väl när wettershagafjärden kokade av strömming. Jag tror inte det har varit så mycket fisk i den fjärden senare.
Nu ska jag förbereda mig för att skriva om sambanden mellan de fyra skärgårdarna. Stockholms, Åbolands, Ålands och Aibolands skärgårdar, där det till allra största delen bodde svenskar i flera hundra år som fiskade,
 
skötte jordbruk och handlade i Stockholm, Helsingfors och Reval/Tallinn.
 
Vi hörs! (I morgon)

okt 24, 2013 Lösenordet ska vara Samarbete!

 von Döbeln vid Jutas.

När jag läser om de tre skärgårdarna slår det mig igen hur länderna som gränsar till Ryssland har haft det under 1900-talet. Krig och förstörelse.

Men, säger politiskt korrekt svensk “Sverige var ju likadant.”  Då svarar jag: Glöm inte utveckling. Svenskarna brände och förstörde senast för mer än 200 år sedan. När vi angreps av Ryssland, som tog ifrån oss det Finland som varit en naturlig del av vårt land så länge, då brändes vårt eget land. 200 år. Det är lång tid. Vi svenskar måste inse att det är så länge sedan vi förde krig, och då var det inte vi som angrep utan tvärtemot. Det var i Sverige det brändes och krigades. I själva Sverige och i vår östra landsdel Finland. Vi kan inte jämföra våra gamla brott med dem som begås i dag av andra nationaliteter. Däremot ska vi vara uppmärksamma på den brottslighet som begås. Vi ska våga säga ifrån, trots att svenskarna visade stor grymhet för några sekel sedan, och vi ska lära våra barn vad vi numera anser vara fel och brottsligt.

 

Estland och Finland har båda utsetts för grova övergrepp under årens gång. Båda länderna har haft ryska trupper på sina områden, och båda länderna har varit utsatta för grova stölder och våldtäkter. Även om graden och längden av våldet är olika.

Numera är vi tre fria stater med samma moraliska värderingar. Vi ska samarbeta mer. Vi ska lära oss av varandra och föra världen vidare tillsammnans. Och helst med resten av Norden också.

-----

Estlands största företag presenteras i dag i Postimees. Beräkningarna bygger på resultaten som redovisats för 2012. Blsand de 10 största företagen är 3 svenska. Där har vi skapat ett samarbetye. Ericsson är störst, och det helestniska Tallink Group en stark tvåa. Rimi ägs av svenska ICA och Swedbank känner vi ju.

De 10 är:

1 Ericsson Eesti AS 1330,7

2 Tallink Grupp AS 943,9

3 Baltic International Trading Ltd 902,7

4 Eesti Energia AS 868,5

5 Orlen Eesti OÜ 535,3

6 AS Tallinna lagra 467,8

7 Neste Eesti AS 371,2

8 BLTR Grupp AS 371,2

9 Rimi Eesti Food AS 359,1

10th Swedbank AS 342,0

-----

Runös nya snabbåt råkade ut för ett missöde i går. Det krockade med ett okänt föremål och har tagits in för reparation.

 Båten behövs, och framför allt för att transportera gods nu på senhösten. Vindarna förväntas bli mycket hårda så långt man kan se framåt. I dag blåser det ordentligt, det ser man tydligt på molnen som snabbt seglar över våra huvuden.

okt 23, 2013 En est som gjort mycket för sitt land.

Just nyss fick jag veta hur det kom sig att esterna fick vakta krigsfångarna under Nürnbergrättegången.
 
De olika besättningsmännen på de estniska militärfartygen 1941 "togs omhand" av röda armén. D.v.s. de flesta avlivades. Men två estniska u-båtskaptener, chef på varsin u-båt, sparades. Den ene skickades till Sibirien till det läger där Hannos pappa var. Deras söner gick i samma k lass i skolan. Den andre Verner Puurand, var så specialiserad att ryssarna behövde honom. Han stannade på sin ubåt som placerades i Kronstadt men något speciellt behödes som bara fanns i Tallinn. Han for dit med fartyget men lyckades fly och tog sig till sitt gård i Tamsalu. Han placerade sin familj i bilen och de körde mot Tyskland. Röda armén följde honom i spåren. Han kom så småningom fram till den amerikanska zonen och klarade sig så från att dödas. Han var en betrodd man och lyckades i sina samtal med amerikanerna övertyga dem om att varken han, eller så särskilt många ester var nazister eller kommunister. Amerikanerna övertygades och lät esterna vakta rättegångarna i Nürnberg iklädda amerikanska uniformer.
 
Efter andra världskriget var han kvar i Tyskland. Han var aktiv i förhandlingarna om vart flyktingarna skulle resa för att fortsätta sina liv. Han besökte alla estniska flyktingläger i Tyskland. Han talade engelska och tyska utan svårighet och han bar estnisk amilralsuniform hela tiden. Esterna fick alldeles säkert stort förtroende för honom. Hans problem blev dock att han kunde inte flytta till USA själv eftersom amerikanerna nekade alla tidigare officerare inresetillstånd. Och där fick jag nästa fråga förklarad. Det var alltså därför så många ester kom till Australien. Där frågade de inte vad man haft för befattning i försvaret. 

I den estniska regeringen i exil var Verner Puurand försvarsminister i flera år.

 På 1980-talet kom Verner Puurand tillbaka till Tallinn, och här står han i Tallinns hamn

Han dog 1983 i Brisbane, Australien, och man färdigställer nu ett minnesmärke till hans ära i Tamsalu. Det ska utformas som en u-båt.

-----

Jag måste tydliggöra att kommunalvalsresultaten jag redovisade i går gällde Tallinn. I Väike Maarja däremot halverades Keskerakond. "Jag röstar på vad som helst men aldrig Keskerakond", sa många i kommunen.

Det var flera rysktalande i landet som lämnade partiet under "pengakrisen" då Savisaar lyckades utverka en stor summa pengar till partiet från Ryssland. Avhopparna i Narva fick sparken från sina jobb om de var ofentliganställad, lärare etc. 

 

Dessutom blev den unge Indrek Mägi invald i kommunstyrelsen i Väike Maarja. Han ska arbeta för att idrotten ska kunna utövas av alla och med god kvalitet på infrastrukturen runt den. Han föddes 1991 i kommunen och började tävla i motocross redan som 4-åring.

Vi tror på dig, Indrek!

okt 22, 2013 Resultatet av kommunalvalet.

 
Jag läser om våra skärgårdar, och ser att handeln mellan våra länder har varit stor historoskt sett. Hur stor var då fcörändringen när järnridån gick ner och stränderna vid de östra kusterna av Östersjön var borta! Hade de varit en hägring? Nej, naturligtvis inte, men ändå föll de i glömska.
-----
Hur gick det då i kommunalvalen? Det var det där med de ryska rösterna. Hur många rysktalande röstade?
Postimees skriver:
 
Keskerakond vann i fem distrikt och IRL i tre. De rysktalande vann i huvudstaden.

Det var socialdemokraterna som misslyckades i spelet om Tallinn. Regeringspartierna fick inte de förväntade framgångarna.

Söndagskvällen höll man segerfest för Keskerakond, Pro Patria och Res Publica Union ( IRL ), dansen gick långt in på småtimmarna. Reformpartiet och socialdemokraterna levde i en smärre chock.

Socialdemokraterna hade hoppats att stödjas av 15 procent i Tallinn, Reformpartiet av minst lika många. I verkligheten fick socialdemokraterna 10 % och reformapartiet 11 %. De vann inte i något distrikt.

Valet visar en tydlig förändring för Keskerakond och bekräftade att det är den ryska befolkningens parti. 

Savisaar ( 39 979 röster denna gång / 38 974 röster 2009 års val ) 

Jüri Ratas ( 8 017  /9 724 )

Mikhail Kõlvart ( 5 307 / 274 ) (Den man som mistänks som rysk spion)

 

Yana Toom ( 5 328 / 927 ) (Den kvinna som i Moskva menade att estniska språket snart är utdött)

Andrei Novikov (2 606  /196)  fått många personröster liksom

Viktor Vasiljev (4 079  /5582) och

Mikhail Korb ( 2 672/3 278 ) .

Vem som egentligen stiger in i Tallinns fullmäktige och som sedan blir med i parlament eller anna varksamhet bestäms av Tallinns ryska sällskap

Så bittert avslutas artikeln, och man får "gratulera" Savisaar som så metodiskt har gett de rysktalande medborgarna förmåner och framför allt sitt intresse de senaste åren. Vi vet ju vilka han samarbetar med i utlandet.


okt. 21 2013. Lite mer om estlandssvenskarna

Jag hittade lite fakta om estlandssvenskarna på nätet från tidningen Skärgård:

 

• Den svenske fältherren Jacob De la Gardie innehade större delen av de estlandssvenska bygderna under 1600- talets förra hälft. • Under 1930-talet ägde Wallenbergsfären företaget Estniska oljeskiffer AB med säte i orten Sillamäe. Direktör var estlandssvensken Mathias Westerblom, ordförande i den estlandssvenska kulturföreningen Svenska Odlingens Vänner. Westerblom deporterades till Sibirien 1941 och avrättades senare; företaget bildade basen i den stora allsovjetiska upparbetningsanläggning för uran och plutonium som tillskapades med början 1946 och som är ett av dagens Estlands största miljöproblem. • Estlands folkbildning initierades på 1680-talet av den svenske prästsonen Bengt Gottfried Forselius, som i en ria vid prästgården i Kors socken startade den första folkskolan. Till sin hjälp i arbetet, bl.a med det lärarseminarium som startades i Dorpat, fick han två estlandssvenska bondsöner och elever från skolan i Kors, Uustalu Bengt från Vipall och Åmynde Thomas från St. Mats socken. • Gammalsvenskbyborna, som till större delen flyttade till Sverige från sin by i Ukraina, är från början estlandssvenskar från Dagö, vilka 1781 efter stridigheter med godsherren tvingades vandra till Rysslands nyerövrade besittningar i Ukraina.

  • Det estlandssvenska museet finns i Hapsal, i hjärtat av de gamla svenskbygderna och med kärnbygderna Dagö, Ormsö och Nuckö inom synhåll. Här kan man se på utställningar om estlandssvenskarnas kultur och historia, vara med om estlandssvenskt båtbygge och handarbete, läsa om estrlandssvenskar i museets omfattande bibliotek eller köpa något estlandssvenskt i museets butik. Museet är öppet året runt. På somrarna är det ofta olika aktiviteter i anslutning till museet, ett estlandssvenskt bröllop spelas upp, en båttur i en estlandssvensk båt organiseras, en utflykt till någon av svenskbygderna organiseras. Aibolands Museum – Rannarootsi Muuseum, Sadama 31-32, 90502 Hapsal- Haapsalu, Estland. Tel +372 47 24111 www.aiboland.ee

 

  • I Estland finns numera åter en svensk församling. Det är den gamla svenska kyrkan i Reval-Tallinn med anor i den grå medeltiden som återfått sin kyrka. Den har renoverats med hjälp av stora insatser från Sverige och har nu gudstjänster på svenska varje söndag. Kyrkan har också många andra verksamheter såsom konfirmandläger, ett aktivt musikliv och utställningar. Svenska St. Mikaels församling, Rüütli 9, 10130 Reval-Tallinn Tel. +372 644 1938www.svenskakyrkanitallinn.com

 

  • Den estlandssvenska kulturföreningen Svenska Odlingens Vänner bildades i Estland 1909 för att ta till vara den svenska minoritetens intressen. Idag har föreningen sitt säte i Stockholm men har fortfarande till uppgift att främja estlandssvensk kultur. Här finns tidskriften Kustbons redaktion, ett arkiv med mycket bildmaterial och dokument om estlandssvenskarna, försäljning av olika skrifter och öppet hus på onsdagar. Kulturföreningen Svenska Odlingens Vänner, Roslagsgatan 57, 113 54 Stockholm Tel + 46 (0)8 612 75 99 www.estlandssvenskarna.org

 

  • Under 1990-talet, när det blev klart att det skulle gå att återvända till de gamla bygderna bildade i stort sett alla estlandssvenskar egna hembygdsföreningar för i stort sett alla områden. Således finns det en förening för Nuckö socken (Rickul-Nuckö hembygdsförening), en för Ormsö, en för Rågöarna, en för Nargö, en för Odensholm och en för Runö. Hembygdsföreningarna har sysslat mycket med markåterlämnandefrågor men tar också ett kulturellt ansvar för respektive bygd. De estlandssvenska hembygdsföreningarna kan kontaktas via Svenska Odlingens Vänners sekretariat. De största, Rickul-Nuckö och Ormsö hembygdsföreningar har egna hemsidor. Till de estlandssvenska hembygdsföreningarna bör också föreningen Gammalsvenskbyborna med säte på Gotland räknas. De vårdar sitt speciella kulturarv och har ett eget museum i Roma, men samarbetar också med de andra föreningarna.


okt. 20, 2013 Ormsö 1988, ett sovjetiskt samhälle.

Förlåt mig nu om jag sårar någon, men jag börjar se allt tydligare att det är många människor som verkligen inte visste eller fortfarande inte vet hur förhållandena var i Sovjetunionen.
Man kan reflektera över att i Georgien börjar man skönmåla Stalin och hans gärningar. Vad är det de längtar tillbaka till och hur har de det nu?
I Estland ser man aldrig någon längtan tillbaka. De unga vet inte så mycket, men de äldre vet med hela sin själ, hela sin kropp hur eländigt och svårt livet var under ockupationen. Men ändå kan det vara svårt att veta hur man ska få ett bra liv i allt nytt; och aldrig mer bli lurad. Jag tänker på den mannen som har levt många år i deportationsläger i Sibirien. Han säger: "Jag kan bara rösta i valet på någon som också varit i Sibirien. De andra vet ingenting." 
Nej, vi kan nog aldrig tänka oss in i hur de hade det, hur mycket vi än försöker. När Sibiriens iskyla, skräck, svält och svek är vardag. Kan någon i hela världen med gott samvete säga att "Stalin hade ett gott syfte"? Kan någon fortfarande hävda att genom att ta livet av många miljoner människor skapar vi ett bra liv för dem som blir kvar? Vilka blir kvar? Skapar vi nya goda människor genom att plåga våra medmänniskor till döds? Blir människan god av att plåga andra? Kan man verkligen, verkligen, försvara ett sådant resonemang? Varför skulle just Stalin leva? Han skapade ett paranoia-samhälle. Vem säger att människorna var lyckliga då? Finns det något kommunistiskt land där man inte mördat sina medmänniskor? Är det inte: "Jag ska leva; du ska dö!"
Hallå alla dagens kommunister! Svara mig varför det är så. 
 
Maria Murman, en av dem som blev kvar...
Ants satte just på ett inslag från Ormsö inspelat 1988. De fyra kvarvarande estlandssvenskarna intervjuades och Johan Nyberg sa att när han var i Sibirien fick han ett meddelande från Estland att hans hustru, två barn och föräldrar hade flytt till Sverige. "Vad tänkte Johan då?" "Ja, tänkte... vad skulle jag göra? Jag kunde ingenting göra." Kalla det för total uppgivenhet!
Han berättar om hur kolchosen stal alla bönderna egendom husdjur, redskap osv. Se själva:
Här är filmen: http://svenska.yle.fi/arkivet/artikkelit/estlandssvenskar_pa_ormso_1989_66964.html#media=66978
 
Här hittar du gamla bilder från Ormsö. http://www.rnhf.se/photoarchive/search_photos.php?option=search&firstpicture=0&numberofpictures=0&area=6&subject=20&searchtext=&filename=&submit=S%D6K
 
Elisabeth Hedborg skriver i SvD om Maria Murman från Ormsö:
Maria Murman, född i Tsarryssland och uppvuxen i det fria Estland, hade överlevt Sovjetunionen och bodde åter i ett fritt Estland. Hon blev en självklar förgrundsfigur på Ormsö, en riktig kändis, som älskade att sjunga och berätta om gamla tider för de svenskar, som i stora skaror kom på besök till sin hemö.

Jag vet inte om Maria tog med den röda Ormsökistan till ålderdomshemmet Håkabacken, där hon bodde under ett drygt år. Men jag vet helt säkert att kistan blev kvar på Ormsö den här gången också. (Kistan som två gånger hösten 1944 fick följa med henne till hamnen för en överresa till Sverige, till fartyget som första gången var överlastat och andra gången inte kom.) Maria Murman anträdde sin sista resa tisdagen den 3 februari 2004, en månad före sin 93-årsdag och knappt tre månader innan hon skulle ha blivit medlem i den europeiska gemenskapen.


okt 19, 2013. Handelsresor från Kökar.

Ibland behövs det så lite.
Jag såg att det fanns en novelltävling. Man ska berätta om ett viktigt möte i livet. Jag började tänka på vad jag själv skulle berätta om. Det måste naturligtvis handla om Estland. Mitt möte med Padise-klostret 1993 ungefär. Jag minns hur jag gick barfota i gräset vid ruinen som stod kvar av klostret. En bit bort fanns en byggnad som var i ganska dåligt tillstånd och ännu längre bort kunde jag se ännu fler gamla, dåliga hus. Men jag reagerade bara på känslan i fötterna. Det kändes precis som i min barndom när vi sprang barfota över ängarna. Vi lekte och spelade boll. Det var kvickrot, maskrosor och allt det där, ni vet. Jag väntade mig nästan att mormor skulle ropa på mig att maten var klar. Jag var hemma.
Fåglarna fick korsa gränserna.
 
I dag satt jag och läste om handeln mellan våra skärgårdar i Östersjön på 1800-talet. Ett stycke handlade om när Kökarborna seglade till Tallinns hamn. I Reval löpte en bom kring hela hamnområdet. Utanför den fick ingen ligga med varor, men inom den fick man lägga till var som helst. Det var förbjudet att koka ombord så länge man låg i hamnen. Gubbarna måste gå upp till kokhuset för att laga mat åt sig; någon enstaka gång följde kvinnfolk med till Reval, och då var det naturligtvis de som gick till kokhuset. Från hamnen var det lång väg till det ställe där kökarborna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet alltid handlade. Det var hos en handelsman Grönlund som var barnfödd i Kyrkslätt./.../ Då kökarborna hade anlänt till Reval gick de upp till Grönlund och blev bjudna på en välkomstsup och öl. Om han inte själv köpte lasten förmedlade han den till en annan firma. /.../ Till 1913 var Reval och Baltischport vanliga mål.

Så reste de självklart mellan städer och orter utefter Östersjökusten. Senare stängdes gränser definitivt och ingen fick passera in eller ut utan noga kontroll, och knappast då heller. Inte kunde jag tro när jag blev erbjuden att köpa en tomt på Kökar 1963 (mot reglerna) att jag skulle läsa om livet där år 2013. Inte kunde vi då tro att vi en gång skulle resa till Estland lika självklart som förr i tiden mellan våra länder. Men det kan vi!!!

Tiden går fort

En dag är kort. Jag läser om skärgårdarna i Östersjön och plötsligt har dagen gått-
Har ni sett att ska ha Putin gift sig med sin unga kvinna, Alina Kabaeva i Valdai klostret? De har två barn tillsammans trots att han skiljde sig först i år...

okt 17, 2013. Lite smått och gott.

 

Sumobrottning har intresserat esterna i alla de år deras egen Baruto tillhört eliten. Nu har han slutat men då finns det annat man kan vara stolt över:

Sumoarenan i S: t Petersburg byggdes av ester.

 Arenan under bygge.
Estniska Sumounionens generalsekreterare Riho Rannikmäe berättar att det som finns kvar av arenan sedan Världsmästerskapen 2008 har fraktats till staden vid Nevafloden.

Tävlingarna hålls i S: t Petersburg den 18 och 19 oktober.

-----

En polsk konstnär kan komma att åtalas för en kontroversiell skulptur. I hamnstaden Gdansk står skulpturen som föreställer en gravid kvinna som våldtas av soldater i den sovjetiska armén

 

"Jag ville visa tragedierna och krigets fasor som kvinnor upplevde", säger den 26-årige konststuderande Jerzy Bohdan Szumczykeile till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till andra världskriget brott.

Szumczyk ställdeupp statyn i  naturlig storlek på söndagskvällen som ett minnesmärke över socialismen och Röda armén 1945 när de stred mot nazisterna i staden.

Även om det inte finns någon statistik från den tiden vet vi att det var många, (miljoner kvinnor i Baltikum, Polen, Tyskland mm.) som våldtogs under den här övergångstiden.

Gdanskpolisens talesman Lucyna Rekowski sade till AFP att skulpturen inte kommer finnas i det offentliga rummet så lång tid eftersom den upprört många kvinnor. Myndigheterna har fastställt att skulpturen har satts upp illegalt och ska tas bort.

Idag ska myndigheterna fatta beslut om huruvida Szumczykile ska åtalas för att han inspirerat till rasism  eller etniskt hat. Dessutom fördöms agerandet häftigt av Rysslands ambassadör i Polen.

-----

För första gången i historien beasökte ett estniskt minfartyg hamnen i S:t Petrsburg när Nato anlände med en flotta till staden. Redan första dagen kom 13 000 människor till hamnen för att se det estniska fartyget.

 

«Mottagandet i Ryssland var mycket vänligt och positivt" sade den estniske kommendören Tanel Leetna.

Besättningarna besökte sevärdheter i stan, en fotbollsmatsch för juniorer och lade en krans vid ett minnesmärke över dem som dog under belägringen av Leningrad.

Förutom det estniska fartyget bestod flottan av polska flaggskeppet Czernicki och minsveparna Narcis (Belgien), Makkum (Holland), Rauma (Norge) och Dillingen (Tyskland).

När fartygen lämnade St Petersburg åtföljdes de av  två ryska fregatter som också ska delta i en mängd olika övningar till sjöss. Nästa stopp för Nato är i dag i Helsingfors.

 

okt 15, 2013. Savisaar svarar på anklagelserna.

Så tog Savisaar emot bollen och returnerade den. Det blev ett öppet brev till presidenten.


 
Ilves och Ansip har kritiserat Tallinn stadsstyrelse för att vi efter tre års arbete med Ülemiste-korsningen organiserade en fest för att fira den.

Naturligtvis förastår vi att  de högerextrema (?) partierna, medierna och presidenten under de sista dagarna före valet talar om en invigningsfest istället för att  erkänna att de inte har något att säga i frågor som verkligen är viktiga för människor - jobb, löner och priser. 

För mig är det som att läsa något mycket märkligt. De första dagen i januari 2011, strax före parlamentsvalet  inbjöds på initiativ av reformpartiet och dess allierade ett spektakulärt firande på  torget i Tallinn. Först revs en del av fasaden på Estoniateatern och där sattes en bankomat in där Ansip var den förste att ta ut Eurosedlar. Kulturarvet -väggen- som bröts sönder var inte ett samförstånd. Och att låta en stor kran stå där vid vår teater som ett  "ufo"  som var främmande för folket i Estland visar okänslighet vid en viktig historisk händelse.

Mannen bakom den idén var deras nära vän  Jaanus Rohumaa, som för sina idéer berömts från Kadriorg (presidentens bostad) upprepade gånger. Och varför inte.

Redan på den tiden frågade en del av de modigaste människorna om man verkligen måste bryta sönder väggen i teatern för att Ansip skulle ta ut sina Euro . Allt gjordes enbart därför att det snart var parlamentsval.

Naturligtvis kostade inte festen vid korsningen 11,2 miljoner (EEK?) som den show som iscensattes av statsministern när vi övergick till Euron. Vi hade 30.000 Euro, och det försökte vi klara oss med.

Ja ja. Så fortsätter han och så blir det gärna när politiker ska försvara sig. Även i Sverige. Han tar också till besgreppet "högerextremism" när några inte tycker som han... Han är förbannad och måste slå tillbaka och då slår han hårt.

Men det är ju skoj att se det i Estland i alla fall.

okt 14, 2013. Savisaars f.d. hustru Vilja, som har berättat i TV.

Edgar Savisaar kan man läsa om varje dag i estniska tidningar. Alltid gör han eller säger han något. Ibland vill han själv att det ska skrivas om honom. Ibland är det tidningarna som har något smaskigt att skriva om. I dag är det faktiskt hans f.d. hustru Vila, som har blivit utfrågad i TV:

 

Vilja Savisaar - Toomast berättade i Kanal 2:s talkshow " Stereo " om skandalen när hon satt i fängelse för att hennes dåvarande fästman Edgar Savisaar olagligt hade spelat in samtal med olika politiker.

Savisaar-Thomas sa att hon under sitt liv har varit tvungen att  ljuga i nödfallssituationer, men det här var inte ett av dem. Det har aldrig bekräftats att hon ljög.

"Det hände under en helt annan tid och det fanns faktiskt speciella skäl ... " sade Vilja och journalisten Elo-Mõttus Leppik fortsatte: " ... vad fanns det för skäl till att du ljög på den tiden?"

"Låt oss inte kalla det att ljuga," skrattade Vilja" Jag är en känslosam person av naturen, och detta var min reaktion på den politiska situationen som det tycktes snart skulle vara över. Ingenting hade egentligen hänt. Två människor satt och pratade i ett rum och en tredje spelade in samtalet. Det var utanför protokollet. Vid något tillfälle gick det över styr och det tycktes mig att man gick på för hårt mot en person och jag beslöt att skydda honom . "

"Du försvarade honom och tog på dig skulden själv?"

"Jag försvarade Edgar Savisaar, ja , " sade Savisaar-Thomas.

Det var 1995 inspelningsskandalen ägde rum. Den dåvarande inrikesministern Edgar Savisaar själv och andra politiker anklagades för att olagligt spelat in samtal. Resultatet av skandalen blev att Keskerakond med statsmionister Tiit Vahis regering tog ett steg tillbaka och Reformpartiet tog över regeringsansvaret istället.

-----

Jag har skrivit om Zhirinovsky tidigare och att han tycker alla ester ska förintas. Han är väldigt speciell, men ändå är hans parti godkänt av Putin. Kanske kan man förstå lite av stämningen i Sovjet när man upplever hans raseri och märkliga uttalanden. Postimees har en artikel i dag:

Ledaren för Rysslands liberala parti Vladimir Zhirinovsky kräver att den holländska utrikesministern ska avgå. Han anklagar honom för att ha orsakat en diplomatisk skandal

Det handlar om att en rysk diplomat i Holland, Dmitry Borodin, frihetsberövande i måndags.

Ryssland uppger att beväpnade individer bröt sig in i diplomatens lägenhet och använde våld både mot honom och hans familj. Därefter togs Borodin till polisstationen men släpptes nästa morgon.

Det hela utmynnade i ett diplomatisk gräl mellan de två staterna. Rysslands president Vladimir Putin kräver en ursäkt av Nederländerna. Nederländska utrikesministeriet medger att de överträtt överenskommelsen i Wienkonventionen och har bett om ursäkt .

Zhirinovsky sade att det räcker inte. "Vi har rätt att begära strängare åtgärder. Inrikesministern och hans poliser bör avgå liksom utrikesministern, "  Zhirinovsky talade igår för sina anhängare vid ett massmöte framför den holländska ambassaden i Moskva.

Omständigheterna kring tillbudet är fortfarande oklart . Till exempel meddelar den holländska nyhetsbyrån ANP att grannar ringt om att Borodin misshandlar sina barn.

Senare anklagade  Borodin i sin tur  polisen för att ha dragit hans ettåriga dotter i håret. Emellertid var Borodin då på polisstationen med sina två barn.

Det är aldrig lätt att rapportera om vad Z. gör. Det låter så osannolikt för en politiker.

 

okt 12 2013. Rysshärjningar.

Edgar Savisaar har svarat. Jag väntarde ju på ett svar på presidentens uttalande om det kostsamma politiska agerandet i Tallinn skrev jag i går.

Keskerakond/centerpartiet accepterar inte att president Toomas Hendrik Ilves lägger sig i dagspolitiken strax före lokalvalen, eftersom presidenten har en upphöjd ställning.

"Lennart Meri och Arnold Rüütel undvek att blanda sig i kommunalpolitiken. Men Ilves missar inte chansen att attackera centerpartiet på hemmaplan i en socialdemokratisk kampanj.  Den här gången är det också ett dubbelbottnat uttalande i ämnet: missbruk av skattebetalarnas pengar “, säger Keskerakond i ett pressmeddelande.

Det är säkert inte slut på “debatten” nu heller.

-----

Jag har inte fått mitt material till mina skärgårdsstudier, så jag läser det vi har hemma om skärgården. Senast var det ett stycke om när ryssarna härjade i vår skärgård 1719.

I Mats Rehnbergs antologi “I Skärgården” finns Erik Jonsons berättelse: De rodde över Baggensfjärden.

 Jag har sett att det finns en minnesskylt i Stäket om att “ryssarna var här 1719”. Jag stod där och läste 1967 men tänkte inte riktigt efter hur det egentligen måste ha varit. Jag minns också när jag var på några öar i skärgården i min barndom och pappa sa att “det är ryssmuren”. Jag tror att jag inte riktigt förstod hela betydelsen av det eftersom det var så fruktansvärt länge sedan. Nu är det inte längre så fruktansvärt länge sedan. 1700-talet har kommit mycket närmare, och jag läser om härjningarna i vår skärgård och påminns om hur tsar Peter gjorde likadant över hela Estland. Han förstörde och brände upp allt han kom åt eftersom han inte ville att Karl XII skulle kunna bunkra upp där inför ett stort krig med Ryssland. Estland var ju svenskt på den här tiden, och striderna mellan länderna pågick i stort sett oavbrutet.

Den ryska armén hade tagit sig ända in i Baggen! De hade smugit sig förbi det smala sundet mellan Rindö och Värmdö med en väldig fartygskolonn. Den 13 augusti 1719, året efter Karl XII:s död, nådde de Ramö udde.

Det märkliga var att ryssen först inte visade något intresse för att gå mot Stockholm. De väntade med det anfallet och härjade på andra ställen utefter kusten och satte eld på byarna och gårdarna de passerade.  

 Boo gård som den ser efter återuppbyggnaden.

 

De satte bl.a. eld på Tessins Boo gård i Baggensstäket efter att ha plundrat det. Vi bodde en gång granne med den gård som Nicodemus Tessin lät bygga upp efter branden men, som sagt, jag visste så lite om historien då.

När jag gick i skolan fick man lära sig hembygdens historia. Varför har man slutat med det?

Den 21 juli hade ryssarna lagt Södertälje i aska, sedan Trosa och Nyköping. Den 30 juli var det Norrköpings tur. Bruk, byar och lantgårdar längs hel hans väg blev också förintade.

Den avgörande striden skedde vid Stäket. Röken från tänd skog förmörkade huvudstadens himmel. Trampet av genom staden marscherande trupper väckte oro. Skrämmande rykten kom i omlopp. Svenskarna ville inte oroa sina landsmän, och det fanns inga mobiltelefoner på den här tiden…

Efter att ryssarna hade förlorat 442 man (och svenskarna ett 70-tal) gav de sig iväg. Det visades  med att de brände ner all bebyggelse.

Så var det i Estland gång på gång. Hur många gånger har deras område bränts, deras husdjur slaktats och deras kvinnor våldtagits under århundardena?

I Sverige skäms man över vad som hände under Stormaktstiden, så mycket att man inte vill lära eleverna någonting om det. Men det var ett annat århundrade, med en helt annan  människosyn och helt andra möjligheter. I Ryssland är de bara stolta över sina segrar och yvs över sin storhet. Är det inte just det vi i övriga världen måste vara uppmärksamma på? De ryska barnen har fått lära sig att de är stora i historieböckerna. Men när Sovjetunionen försvann förlorade de så mycket av sin stolthet och “vissa av dem” känner att det är för mycket. Är det inte den storheten Putin och hans män känner att de ska ta tillbaka? De måste vara betydelsefulla i världen. Vi ska lyssna på dem med respekt och skräck. Och så tror vi att världen är förändrad och avskaffar försvaret. Visserligen har vi skickat någon sorts tanks till Gotland nu, men räcker det?

Estland ligger där det ligger. Hela den östra gränsen delar de med Ryssland. Just nu utgår Natos övervakningsplan från Estland. Beror det på den stora övningen nyligen?
Det finns en mycket bra framställning av härjningarna här: http://paroll.dinstudio.se/empty_22.html

okt 11, 2013. Keskerakond och kommunalvalet.

Man kan lugnt säga att Estlands president och Tallinns borgmästare inte är sams.
 
President Ilves.
Det började med att borgmästaren Edgar Savisaar utverkade en stor summa pengar från Ryssland för en ortodox kyrka i Lasnamäe (och till det egna partiet, tror vi, eftersom partiet betalade sina skulder en tid efteråt.) Då förklarade president Ilves att en borgmästare ska inte lägga sig i stadens kyrkbyggen på det viset, och en sådan politiker kan aldrig bli president. Sedan var det Savisaars tur när han förklarade att detta var första och sista gången Estland skulle ha en president som växt upp i USA. Nu är det bråk om affischerna som satts upp över Tallinn med de viktigaste kandidaterna i kommunvalet som propagerar bl.a. för att alla ska ta ansvar för sin egen hälsa. Det är ett dolt politiskt budskap som betalas av kommunen och som presenteras under valkampanjen. Ska kommunen betala för valaffischer frågar många eftersom det utan tvekan framstår som valmaterial?
Presidenten säger att det kan jämföras med stöld av kommunens pengar, och att alla i Tallinn kan visa på valdagen vad de tycker om sådana stölder.
Nu väntar vi på Savisaars svar.
Borgmästare Savisaar.
 
Tidningen Õhtuleht har en uppräkning av kostnader för olika kommuynala aktiviteter i valtider som skett i Tallinn och som staden bekostat.
Det är:
Motionskampanj  ( €53.000 ),
Information om olika lekplatser för barn (€72.000 ),
kampanj för Lasnamäedagar från våren till hösten (€ 38.000 ) ,
kampanj för Hiiu Stadion ( € 6000 )
reklam för Befrielsens (dör Savisaar var aktiv) årsdags konsertturné ( €125.000 ) ,
reklam för Lasnamäe tillfälliga skridskobana (€15.000 ),
öppningsceremoni för Ülemiste korsning (€ 20.000 ),
lasershow och konsert på Frihetstorget (35 000 euro).
 
Allt detta är utgifter för att visa vad Keskerakond har gjort och gör. I alla annonser har politiker presenterats.
Det menar presidenten är en stöld på sammanlagt 364 000 euro. -i estniska kronor talar vi om 5,7 miljoner kroon. Den estniska kronan är levande i Estland. Det ska alltid uppges priser i Euro och Eesti Kroon. I svenska kronor blir det ungeför 319 000 SEK( Se kommentaren nedan, ska vara ca 3 190 000 SEK).- För ester är det en mycket stor summa.
 
I Estland finns det sedan några år möjlighet att lägga sin röst via internet.
Tidningen Arvamus skriver i en ledare:
Keskerakonds svartmålande av e-valet har tagit exempellösa proportioner. Tallinns stad annonserar i sin lokala tidning: «Satan väljer Internet» för att skrämma folk att inte använda e-röstning.
Vad det visar är Tallinns stads (Keskerakonds) rädsla för att då kommer många rösta som är emot Keskerakond. 

Statsvetare har gjort en långsiktig studie av e-val. Keskerakonds rädsla har ingenting att göra med verkligheten - e-röstning gynnar inte något politiskt parti. Keskerakond sår misstro i det estniska samhället. 


okt 10, 2013. Lite politik och en väska.

 

SEB Eesti sänkte prognosen för året från 1,5 procent till 1,3 procents tillväxt för Estland, och förväntningarna på nästa år sjönk från 3,3 procent till 2,6 procent. Att prognosen sänks beror dels på lägre investeringar och svag exporttillväxt och dels på grund av den svaga ekonomin i Finland. Förbättrad extern efterfrågan kommer att öka tillväxten 2014 till 2,6 procent och 2015 till 2,9 procent .

Lettland och Litauen beräknas fortfarande vara de snabbast växande i regionen: 4,8 procent i både Lettland och Litauen 3,5 procent nästa år och 4,5 procent 2015.

-----

 Ivar Padar.
Rysslands senaste uttalanden vid besöket i Litauen, i synnerhet beslutet att förbjuda en medlemsstat i Europeiska unionens export av mejerivaror är ett angrepp mot hela Europeiska unionen, sa den socialdemokratiska gruppen i EU, en av de viktigaste politiska grupperna i Europaparlamentet, i ett uttalande i går kväll.

"Först försökte Putin sätta press på Armenien och Moldavien, och nu tittar han mot Europeiska unionen och speciellt Litauen. Vladimir Putin tycks inte förstå att den europeiska enigheten är starkare än hans handelssanktioner," sades det i uttalandet.

Ivar Padar, den estniske representanten, menade att Rysslands agerande inte kan lämnas obesvarat av Europeiska unionen. "Rysslands nuvarande agerande är säkerligen ingen tillfällighet. I Vilnius äger förhandlingar rum i slutet av november om det östliga partnerskapet då man planerat att diskutera och underteckna ett associeringsavtal med flera fd sovjetrepubliker, inklusive Armenien och Moldavien. Sådan utveckling finner Rysslands president klart oacceptabelt," sade Padar.

Toppmötet för EU: s östliga partnerskapet kommer att äga rum i Vilnius den 28 och 29 november.

Ryssland har avbrutit importen av mjölkprodukter från Litauen sedan i  måndags med argumentet att litauerna fhar en örsvagade kvalitetskontroll.

_____

 Kristina Ojuland med väskan.

Modedesigner Ülle Suurhans-Pohjanheimo anklagar de estniska politikerna för att klä sig slarvigt. De måste lära sig att pressa byxorna, putsa skorna och knyta slipsen rätt. En orsak till slarvet tror hon kan vara att politikern Kristina Ojuland har en väska för 20 000€. Känner vi igen det? Men den här väskan är faktiskt dyrare än den Mona Sahlin hade. Hur som helst tror Pohjanheimo att politikerna är rädda för att klassas på samma sätt som Ojuland och därför är slarviga med klädseln.

Det finns prydliga män i Estland trots allt. T.ex. premiärminister Ansip är alltid välklädd.

Så kan det gå om man har en dyr väska och är politiker.


okt 9, 2013 Snart är det kommunalval.

Gissa vad det är som kommer bli utslagsgivande i kommunalvalet i Tallinn? Svar: Hur många rysktalkande som går och röstar den 20 oktober.
 
Postimees jämför röstsiffrorna 2005 med 2009. 2005 var Centerpartiet/Keskerakond stort, men 2009 vann de en förkrossande seger, och skillnadenb var att MÅNGA fler hade röstat i de rysktalande områdena.
Som exempel:
 
I Lasnamäe var det 2005: 34 000 röstande och 2009 : 60 000.
I Norra Tallainn                 17 000                               28 000.
I Õismäe                          13 000                               22 000.
 
Vi ser ju hur han flirtar med väljarna hela tiden. Tallinn TV, gratis kollektivtrafik för stadens invånare, egen tidning osv.osv. Självklart kommer de rösta på honom, som boende i huvudstaden har de en priviligierad ställning, i motasats till alla landsortsester.
-----
 
Vid Lasnamäe gymnasium hände en olycka i en kemisal. 3 elever har först till sjukhus. Det är ingen planerad historia utan en ren olycka. Cirka 300 personer evakuerades från skolan för att minska olyckrisken om något skulle gå tokigt igen.
Ambulanspersonalen har berättat att eleverna hade andningssvårigheter. Polisen undersöker orsakerna till olyckan.
 -----
 
Eesti Energisa varnar för att elpriset kommer stiga.
Det blir ett säkert kort att vinna röster på för Keskerakond i Tallinn, de har stridit häftigt för lägtre elpriser tidigare.
-----

I går kväll korades årets bästa affärsföretag priser. Och vinnaren blev Aqva Hotell och Spa i Rakvere.

Juryn tittar på de ekonomiska resultaten, vad de hittills åstadkommit och framtidsutsikterna.

Grattis Aqva!! 

 
 
 
 

okt 8, 2013 Tar någon ansvar för spridandet av felaktig propaganda?

Jag googlade och kom till en blogg skriven av "tokmoderaten". Han skriver om sitt andra hemland - Estland. Det jag läste gäller att ryssarna trodde att esterna tagit med sina tidigare markområden, de som Stalin stal från dem trots att han skrivit under på att aldrig göra det. Ryssarna trodde att esterna hade tagit med dem på sitt euromynt, vilket de inte hade gjort. Men det var en del bråk innan ryssarna gav sig.

I en av kommentarerna stod det om de fascistiska esterna, och jag blev så upprörd i hela kroppen. Varför har alla som säger så bara tagit det för en sanning. Varför kontrollerar folk ingenting? På vad sätt skulle esterna vara fascister? Judehat? Esterna var det första folk i världen som gav det judiska folket i sitt land kulturell autonomi. Detta hände när esterna själva bestämde i sutt land.

Jag skickade ett mail till Thomas Nordegren med rubriken:

Ska vi vara politiskt korrekta mot alla? Eller får vi baktala vissa invandrare

Nu vädjar jag till dig.

Du hade en gång ett specialprogram om Estland, men det blev fel i alla fall. Slutordet fick Dilsa Demirbag-Sten som sa att "orsaken till att det var så relativt få judar som mördades i nazistockuperade Estland var att det bodde så få människor i Estland."  

På vad sätt skulle esterna vara fascister? Judehat? Esterna var det första folk i världen som gav det judiska folket i sitt land kulturell autonomi. Detta hände när esterna själva bestämde i sutt land.

Sofi Oksanen har berättat att t.o.m. i Sydamerika frågar man om esternas fascism. Ingen i Sverige tar på sig ansvaret för alla felaktiga anklagelser som riktats mot esterna här i vårt land.

De nya invandrarna får vi absolut inte säga något nedsättande om; med esterna är det en helt annan sak. Politisk korrekthet gäller inte esterna. Där får man hitta på vad som helst. (För mer info läs http://karinsestland.blogg.se)

Jag skickade in ett öppet brev till flera tidningar tidigare i år, men fick inte ens ett svar. Du har i alla fall visat ett visst intresse för att ifrågasätta påståendena... Snälla! Läs mitt bifogade öppna brev och tänk efter om du kan göra något.

Med vänlig hälsning
 
Brevet finns redan i min blogg: 
APRIL 27, 2013. ÖPPET BREV TILL SVENSKA MEDIER.
-----
 
 
 

okt 7, 2013. Den skumma handeln över Östersjön.

Det estnisk-svenska kulturrådets tidning har kommit med ett nytt nummer. Där finns flera intressanta artiklar bla.a den om den skumma handeln över Östersjön. Det var under den första estniska friheten som smugglingen var så stor. Jag fick själv höra talas om det på 1960-talet när Ants med vördnad i rösten talade om Niska. Ja, hur som helst har jag översatt artikeln och här är den:
 En smuggelbåt beslagtagen av svenska tullen
Estlands-Olle, Kolk, Atlas-Pelle, Prelaten, Lill-John, Niska och troligtvis ännu fler, många fler, var en blandning av svenskar, ester och finnar som hade en sak gemen; de blev legender under sin livstid och de konkurerade påden i allra högsta grad lukrativa marknaden med smuggling av sprit över Östersjön under 1920- och 1930talen.

Det var flera faktorer som gjorde markanden så vinstgivande för dem.

Efter första världskriget var fattigdomen stor i Estland men den nya republiken hade mycket säd och potatis. Båda är viktiga ingredienser i tillverkningen av alkohol, och att sälja den till svenskarna blev en populär och inkomstbringande affär.

Sverige var inte drabbat av kriget utom genom ransonering av dagligvaror inklusive matprodukter. Det betydde att skärgårdsbefolkningen tjänade bra på fisken de fångade. I och med att kriget och ransoneringarna upphörde och priserna sjönk till normal nivå och dessutom gick volymerna i fiskfångsten ner vid samma tid. Skärgårdsborna såg då möjligheten att tjäna snabba pengar med alkoholsmuggling.

Dessutom hade Motboken introducerats 1917 för att staten skulle kunna kontrollera alkoholkonsumtionen.Svenska män fick ett litet häfte där alla inköp av sprit stämplades och när ransonen var slut fick man vänta till nästa månad att köpa mer. Vin var fritt att köpa men var extremt dyrt. Först den 1 oktober 1955 släpptes alkoholen fri i Sverige igen.

Tillgång och efterfrågan var på plats. Smugglingen av alkohol genomfördes på ett sofistikerat sätt.

Estniska lastfartyg och fiskebåtar tog alkoholen till gränsen, oftast till den norra gränsen av Skärgården. Mitt i natten lastades så dunkarna över oftast till svenska båtar som kunde köra fortare än tullens båtar, eller samlades i så kallade “torpeder”. En “torped” var en uppfinning där 20-30 dunkar buntades ihop och p.g.a., alkoholens specifika vikt flöt de sedan efter en vanlig svensk fiskebåt som gjorde n6-7 knop med last. Den låga farten var tullen nöjd med. När fiskaren  siktade en tullbåt Band fiskaren en säck salt på “torpeden” så att den sjönk. Tullarna kom, gick igenom fiskebåten, hittade ingetr och körde därifrån. Eventuellt smälte saltet i vattnet men “torpeden” kom till ytan igen och resan fortsatte.

Dunkarna som smugglades med “torpeder” gömdes i ladorna och höstackar på öarna i skärgården. De forslades sedan ofta vidare till fastlandet och hämtades av bilar för vidare distribution.

Smugglingen var synnerligen lönsam. Estlands mycket starka sprit köptes för 1 svensk krona per liter. Efter att den spätts med vatten såldes den vidare för 12 kronor litern.

Officiella Sverige klassade smugglingen som en omoralisk handling och tidningarnas redaktörer pekade finger åt skärgårdsbefolkningen och sa att de skulle straffas för de tragedier som orsakades av deras smuggling.

 Ingen av parterna som var inblandade i distributionen var imponerade av den politiska korrektheten som visades. Särskilt inte skärgårdsbefolkningen som såg smugglarna som Robin Hood-karraktärer som gav dem spänning och en bra summa pengar dessutom.

 Algoth Niska.

Bland smugglarna har Algoth Niska fått en speciell status. Inte bara bland leverantörerna, medarbetarna och kunderna utan också bland de svenska ulltjänstemännen.

Tull-Nisse var en färgstark tulltjänsteman i Stockholm och i en intervju starx före sin död sa han: “Niska var ett geni, en stor personlighet. På dagen satt du med honom på krogen och på natten jagade du honom på sjön. Han gav verkligen skärgården mycket spänning.”

Smugglingen avtog från mitten av 1930-talet. Ett av skälen var ett handelsavtal däe Sverige köpte estnisk alkohol som annars hade smugglats. En annan och självklar anledning var att Andra världskriget bröt ut. De båtar och fartyg som sedan nådde svensk kust hade inte längre alkohol utan flyktingar ombord.

 

okt 6, 2013. Förtryck i en diktatur.

 

I går hade jag besök av några klasskamrater från realskolan. Det var fantastiskt roligt. Men en av dem berättade att hennes man hade fängslats och torterats i sitt hemland, det kommunistiska  Rumänien så illa och så fruktansvärt att han sedan aldrig slapp mardrömmarna vare sig på dagen eller på natten. Vad var då hans brott? Jo, han var antroposof.

Det hon berättade om var hur människorna var bestulna på all form av frihet. Allt du gjorde, sa eller tänkte eller inte ens tänkte kunde vändas emot dig. Behövde regimen en “skyldig” skapade de den. I Rumänien som i Sovjetunionen och i länderna som var allierade med Sovjet.

 Peter Wolodarski.
I DN i dag skriver Peter Wolodarski om Ryska variationer av gammalt otäckt tema.

Det handlar om homofobin i Ryssland.

Förr hette det att homosexuella var ”kontrarevolutionärer”. De representerade borgarklassens och aristokratins moraliska dekadens, vilket var snarlikt med hur nazisterna hetsade. Mellan 1934 och 1986 beräknas minst 1 000 personer årligen ha dömts i Sovjet­unionen för ”homosexualitet”, enligt den ryske sociologen och sexologen Igor Kon.

Många anklagelser producerades med falska vittnesmål. Erkännanden tvingades fram med våld och tortyr. Lagparagrafen mot homosexualitet användes också som vapen mot politiska dissidenter, sammanfattar Kon.

Som gammal KGB-man vet Vladimir Putin vilket system som skolade honom, och han känner väl till att motviljan mot homosexuella har bred förankring såväl hos väljare som i den ortodoxa kyrkan. Tankestrukturerna finns sedan länge latenta och bubblar mer och mer upp till ytan.

Kan ni föreställa er hur det var att leva i ett sådant samhälle? Skulle ni kunna underordna er en total makt som du aldrig vet vad den ska hitta på eller vad den ska göra? Du vet inte heller vem som är förrädare. Vem som helst i din omgivning kan vara en rapportör. kanske mot sin vilja, men han/hon har blivit hotad och tvingade till det.

Det är ett nytt Ryssland som trätt fram på senare år: mindre demokratiskt, mer aggressivt och tydligt fokuserat på att återfå den gamla statusen som stormakt. Sovjetunionens sammanbrott var ju, som Putin konstaterat, 1900-talets stora ”geopolitiska katastrof”.

För knappt tio år sedan meddelade Sveriges överbefälhavare i en skrift till samtliga anställda att ”Ryssland demokratiseras och vävs alltmer in i det europeiska samarbetet”. På den tiden hade Vladimir Putin bara haft några år på sig att visa vart han ville föra Ryssland. Men redan då var de auktoritära och antidemokratiska tendenserna tydliga. Den svenska analysen byggde på önsketänkande, vilket bekräftats många gånger sedan dess.

Det kommer tillbaka! I Estland har jag hört ester säga “Det blir i alla fall aldrig som då.” Vem kan vara säker på det? Visst har esterna själva fått uppleva att leva i ett fritt samhälle och anpassat sig efter det, men erövrarna? Vi måste komma ihåg att de tycker synnerligen illa om de baltiska folken som erhållit sin frihet igen, och som lyckats så bra.

Wolodarski avslutar med: Det finns ingen anledning att frammana rädsla för Ryssland. Det som ­behövs är en realistisk och illusionsfri bild av vad landets ledning representerar.

Öppenhet, vaksamhet och inga naiva slutledningar! Vi är inte lika varandra, vi människor. Vi är präglade av vår uppväxt, våra erfarenheter och vår historia.

-----

 
 
Vem ska få Nobels Fredspris? Ska det bli den unga Malala? Hon som vågade stå upp mot förtryckarna i sitt hemland Afghanistan? Snart vet vi.
 Vem ska få Nobels Litteraturpris? Ska det bli Sofi Oksanen? Hon som har berättat för hela världen om förtrycket i Sovjet-Estland?

Kanske är det för tidigt för dem båda, men de har tydligt visat hur förtryck drabbar människorna. De har visat att allt förtryck måste synliggöras så att vi åtminstone kan göra något för de förtryckta. Vi måste leva livet med öppna ögon. Vi måste avslöja propaganda och andra lögner. Vi måste vara solidariska med de lidande.

 

okt 5, 2013. Smått och gott.

 

Garry Kasparov letar efter lägenhet i Tallinn.

 

 Garri Kasparov och Niiles Erik Kross.

Den ryske oppositionsledaren, förre schackvärldsmästaren, Garri Kasparov, som talade för borgmästarkandidaten Niiles Erik Kross, IRL, i torsdags berättade i en videointervju att han hoppas att hitta en lägenhet i Tallinn snart.

"Min fru är för närvarande på jakt efter en lägenhet. Det förefaller mig som Tallinn är en slags gränsstad som förbinder Skandinavien å ena sidan och å den andra det forna sovjetiska territoriet," sade han.

Kasparov sa att han gjorde sitt första besök i Estland 1981 men därefter var han inte i staden på 30 år."Nu har jag regelbundet besökt Tallinn. 1981 var Viru Hotel en västsymbol för Sovjetunionen i dag utgör den symbol för västsamarbete - vilka stora förändringar har inte skett," sade Kasparov.

«Ryskan har förändrats från ockupantspråk till handelns språk - det visar att man ska inte kasta allt i soporna", tillade han. Kasparov berömde också Estlands framsteg inom informationsteknologi. "Skypes hemland är här", sade han. "Jag har många vänner i IT-branschen, politik och schackunionen, så min närvaro här är bara naturlig" sade han.

De estniska-ryska politiska förbindelserna kan inte vara annorlunda efter upploppen i Tallinn 2007. "Putin har ekonomiska intressen i olja och bank," sade han. "Jag tror att tänkande människor förstår att det faktiska priset för den ryska propagandan innebär att för Estland representerar Ryssland den stora fienden."

Kasparov kommenterade också västvärldens attityd för de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Ryssland som inte ens kommenteras. Det största problemet är oviljan att gå i spetsen i denna fråga.

(Postimees)

-----

 Savisaar i trädgården.

Borgmästare Edgar Savisaar har haft besök av en björn på sin gård.

"Om jag hade haft kvar äpplena på mina träd kanske björnen skull rensat rent. Men äpplena hade redan plockats och lagts i förvaring för vintern. Han bara bröt några grenar och vandrade runt.”

"Hur han kom in där förstår jag verkligen inte eftersom vi har elektriska stängsel runt trädgården. Jag älskar björnar, men trädgården måste skyddas," tillade Savisaar.

(Postimees)

-----

I dag var det Bondens dag i böndernas hus i Väike Maarja.

Bönderna tävlar i:

- den bästa platsen att förvara tillagad mat.

- bästa sättet att bevara maten

- den bästa tårtan

- den mest intressanta produkten på de estniska gårdarna.

Och dessutom var det underhållning för alla naturligtvis.

 

okt 4, 2013. Rysslands muskler.

I går skrev Claes Arvidsson i SvD:

Rysslands muskler skrämmer grannarna

Jag har skrivit om de alltid förekommande hoten mot de baltiska staterna, och att militärövningen ryssarna just hade var vänt mot Baltikum och Polen.

 Åt vilket håll tittar han?

Arvidsson:

I början på september åkte Putin till sin armeniske kollega och återvände med beskedet att Armenien inte längre vill ha ett associeringsavtal med EU. Till bilden hör att Gazprom i våras höjde priset på gas med 50 procent och att det hade skapats osäkerhet om ryska säkerhetsgarantier.

Ryssland har varnat Ukraina för konsekvenserna av att välja fel, och tydliggjort detta med att sätta stopp för export av ukrainska sötsaker. Från Kreml har det påpekats att det är mer av den varan att vänta om Kiev väljer EU.

Man har hotat med att stänga av gasleveranserna till Moldavien i vinter om man väljer Bryssel i stället för Moskva och dessutom flaggat för ökad konflikt med utbrytarrepubliken Transnistrien. Importen av vin och sprit från Moldavien har stoppats.

EU-medlemmarna Polen och Litauen har också fått känna av trycket.

Och så Arvidsson om Sverige:

När Anders Borg i budgeten har adderat debatten om ”enveckasförsvaret” och ”ökad osäkerhet” blir det lika med en stegvis höjning av förbandanslaget med 500 miljoner kronor fram till 2017 (totalt tillförs 1,4 miljarder kronor 2014–2017). Med tanke på hur verkligheten ser ut är det rena skämtet. Men tyvärr är det allvar.

 Ryska fartyg.

Detta är alltså vardag för balterna, men naturligtvis blir de oroade av den jätteövning som de nyss såg. 

Ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att insatsen består av 160 000 man, tusentalet stridsvagnar och bepansrade fordon, 130 flygplan och 70 fartyg rapporterar Aftonbladet.

I en ledare i SvD skriver Arvidsson om när Litauens president Dalia Grybauskaitè talade inför generalförsamlingen. Hon slog fast att varje land har rätt att själv välja väg, men att det också i vårt århundrade finns dem som med ekonomi, energi och cybervapen som verktyg vill tvinga andra att gå i ledband.

Grybauskaitè konstaterade att Litauen nu är satt under en sådan press och att skälet är att landet uppfattas vara alltför självständigt. Hon framhöll också hur svårt det är för stater att välja en reformväg när det leder till utpressning i form av hot om höjda gaspriser eller införande av handelshinder. Trots att hon inte nämnde något land vid namn, råder det inte någon tvekan vilken stat hon talade om. Putins agerande för att förmå bland annat Ukraina att välja Kreml i stället för Bryssel är väl känt.

Oron i Baltikum för övningarna i deras område borde öppna ögonen på de svenska politikerna. Jag säger en gång till: Tibet hade inget försvar och var en munsbit för Kina att inta. Naivitet borde inte vara en egenskap hos politiker.

Hur är det med Gotland och Slite? Hur många ryska "bevakningsfartyg" ligger där? Vad bevakar de egentligen?


okt 2, 2013. Vems historia ska berättas?

Hur ska den estniska historien berättas?

Professor Tiit Rosenberg vid historiska fakulteten vid Tartu Universitet ska på torsdag hålla en föreläsning angående hur man ska presentera den estniska historien. Ska Estlands historia gälla folkets historia, landets historia eller regionernas historia?

En intressant fråga. När esterna förlorade sitt land, vems blev då historien? Deras eget liv och utveckling är inte nedskriven på samma sätt som erövrarnas. Vi ska komma ihåg att de var “un-deutche” och ganska oviktiga som människor.

Rosenberg har varit professor i historia vid universitetet i Tartu i Estland sedan 1994. Framför allt har hans forskning fokuserat på den agrara historien, nämligen den estniska landsbygdens ekonomi och befolkning men också på landsbygdsfrågor och utvecklingen av jordreformer i Öst-och Centraleuropa på 1920-talet. Dessutom har han varit engagerad i utredningen av historien om de baltiska staterna.

Jag får kanske möjlighet att återkomma till föreläsningen; jag tycker det är ett intressant spörsmål.

-----

 Estniska Skogsbrödernas förre styrelseordförande Arnold Ojaste har fått Förtjänstkorset av andra ordningen av försvarsminister Reinsalu.

"Förtjänstkorset har betytt mycket som stöd för Skogsbröderna”, sa Ojaste när han tackade för utmärkelsen.

"Jag anser att det är viktigt att inte glömma de människor som försvarade sina familjer och sig själva från våld mot en främmande makt och som aldrig gav upp hoppet om återupprättandet av Estlands självständighet," sa Mart Laar vid mötet.

Det är också ett viktigt spörsmål. Skogsbröderna gjorde verkligen en stor insats för sina landsmän. Och med Förtjänstkorset blir de officiellt erkända.

okt 1, 2013 Skyddsvakter i Tallinn och Putin nominerad till fredspriset.

 
Kopli är en stadsdel i Tallinn. Där byggdes nya arbetarbostäder under den förra friheten i Tallinn. Många ester flyttade dit och uppskattade sitt område mycket. Sedan kom ockupationen. Området förslummades och när vi besökte det första gången 1991 var hela området i ett förfärligt skick och beboddes till största delen av ryssar.Fönster var igenspikade. Hus var t.o.m. fallfärdiga. Och det var där Ants såg skylten framför en bordell där man uppgav öppettiderna och en timmes lunchstängt. När Ants skulle visa Kopli för några kollegor 1993 och föreslog den estniske chauffören det, då bleknade han och skakade på huvudet. Men Ants insisterade och alla kunde se att det fortfarande var ett område i misär. Nu har mycket hänt. Husen rustas upp och området ska bli ett attraktivt bostadsområde med egen strand och båthamn. Men ännu är det inte klart utan där finns en hel del oro kvar. I dag kan vi läsa i Postimees att man måste ha säkerhetsvakter på spårvagnarna.
 
 

I Kopli får spårvagnarna säkerhetsvakter.

"Eftersom vi fått klagomål från resenärerna kommer vi sätta in skyddsvakter på linje 1 och 2. Men vi hoppas alla förstår att företaget Tallinn Stadslinjer AB inte ensam kan lösa alla samhällets problem", sade VD Enno Tamm.

Skyddspatrullen består av två vakter som stiger på en spårvagn vid ändstationen i Kopli och sedan byter till en andra spårvagnar under resan. När de behöver extra hjälp ska de kontakta polisen.

Under hösten 2012 gjorde man ett liknande försök på spårvagnarna och det fick ett överraskande gott resultat. Klagomålen från resenärerna sjönk ordentligt.

-----

Och så en naturlig följd efter överenskommelsen om de kemiska vapnen i Syrien:

Flera ryska organisationer och offentliga personer menar att president Vladimir Putin ska tilldelas Nobels fredspris.

"Folken i hela världen är eniga om att vår statschef bör nomineras till fredspriset. Vi vet alla mycket väl vilken viktig fredsroll vår president spelat i många länder utanför våra gränser," sa  medlemmen i ryska statsduman Georgi Trapeznikov i Georgien idag vid en presskonferens i Moskva.

“Barack Obama är den man som har initierat och fortsatt USA:s agressiva aktioner i Iran och Afghanistan nu förbereder han en attack i Syrien. Han är trots det en pristagare. Vår president som försöker stoppa blodsutgjutelse och som försöker lösa konflikter med dialog är i mitt tycke mer värdig utmärkelsen."

Nomineringen har skickats till Nobelstiftelsen och mottagits där. 

Putin har redan nominerats av presidenten för Fonden för allrysk utbildning, Sergey Komkov,som skrev i sim motivering att den ryske ledaren "har lagt ner stor karft för fred, inte bara inom sitt eget land utan också för att uppnå fred i oroshädar över hela världen:"
-----
Från och med i dag och fram tillförts maj är det tillåtet att skjuta schakaler i Estland.

RSS 2.0