sep 14, 2013 Boken om Geislingenlägret nu på estniska.

 
 
"Estland är ett jättestort land. Det bor ester i hela världen."
Så tänkte barn i Estland under ockupationsåren. Och så är det. Esterna flydde sitt land under Andra världskriget och flyttade sedan till något helt nytt någonstans i världen. I Geislingen-an-der-Steige fanns ett stort flyktingläger. Ants och hans föräldrar bodde i Geislingen i flera år. Pappan var lägerchef och i samarbete med FN hjälpte han alla att hitta nya ställen att flytta till. Det kunde vara i Europa men också i Amerika, Kanada, Venezuela, Australien m.fl. länder.
 
 
Ett av barnen, Mai Maddisson började skriva ner sina minnen och fick hjälp av andra barn, som nu var vuxna. Det blev en bok på engelska som översatts till estniska.
Det är ett viktigt dokument över hur esternas liv i flykt formades. Det är svårt att förstå hur man levde i flyktingläger om det inte finns berättelser. Det är viktigt för oss att läsa, men också för esterna som blev kvar i Estland. 
 
Rahva Raamat presenterar boken så:

Estniska barns minnen efter flykten i rädsla för terror och kaos i Estland och resan till ett tyskt flyktingläger för att sedan spridas till den nya världen.

De påminner sig lägertiden i Geislingen de då 33 barnen, varav de äldsta födders 1935 och de yngsta föddes i Tyskland. Totalt tillbringade de fem år av sina liv de ca tusen estniska barnen från späd ålder till tonåren. Trettiotre berättelser finns i boken, berättelser som är som en miniatyr av republiken Estland med egen och eget försvar. Denna plats var under fem hela år en estnisk ö i Tyskland med eget språk och egen kultur. Senare for barnen med sina föräldrar till ett nytt hemland och i sina minnen såg de inte tiden i Tyskland som att de bott i flyktingläger utan mera som ett tillfälligt Estland. Många såg detta under resten sv livet som sitt första Estland.

"En enastående samling av berättelser om andra världskriget om barn som bor i ett litet land"
Dr Paul Valent
psykiater och tidigare rektor för Australiska centret för forskning om traumatisk stress. 

"Ett viktigt bidrag till forskningen om kriget och barnen, som ofta är den mest försummade."
Dr Martin Parsons
University of Readings center för forskning som studerar evakuerade barn och krigsbarn.

Geislingen från ett gammalt vykort:

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0