sep 17, 2013 Ryssland övar sin militär.

Ni kanske såg artikeln i dagens SvD? Den om den ryska millitärövningen. 

160 000 i rysk-kinesiskt vapenskrammel

En jättelik rysk militärövning, som till och med slår Sovjettidens krigsspel, pågår denna vecka i Fjärran Östern och Centralasien. Över 160 000 man deltar. Och i höst övar ryssarna i Väst.

Skramlet gäller den här gången en övningar inför ett anfall mot Baltikum.

 Skrämmande för ett litet grannland?

Tidningen skriver också (något beskuret):

Rysk storövning väcker oro i Baltikum

Det ryska övningsangreppet på Sverige på långfredagen var en väckarklocka för hela Östersjöområdet, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves. Denna vecka startar Ryssland en storövning som oroar Östersjöländerna.

Ryssarna hade under långfredagen en övning riktad mot Sverige. –Jag är stolt över att de enda som kom upp i luften var Nato med de danska planen. Även om de var lite långt ifrån ryssarna så reagerade de i alla fall, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

–Generellt ser vi långfredagens incident som en väckarklocka för hela Östersjöområdet. Det har funnits en sorts självbelåtenhet om säkerhetssituationen här. Men vi lever inte Den eviga fredens värld. Nu har vi framför oss övningen Zapad 2013 (Väst 2013) där Ryssland ska öva invasion av de baltiska staterna, påpekar Ilves.

"Vi hotar inte dem"säger presidenten och tycker inte att det finns någon anledning för ryssarna att göra en sådan övning. Estland är ju dessutom medlem i Nato. "Det innebär att Nato i sitt försvar kan slå tillbaka var som helst mot angriparens territorium." säger presidenten. Presidenten har mycket goda kontakter med både Nato och USA.

I november ska Nato för första gången på tio år öva försvar av alliansens territorium i stor skala. Övningen har namnet Steadfast Jazz (Orubblig jazz). Att den genomförs i Östersjön, Polen och Lettland är ingen slump.

–Steadfast Jazz är en övning som vuxit fram på grund av det ryska uppträdandet, förklarar Ilves.

Estland, som har ökat sitt försvarsanslag, är ett av de få länderna i Nato som enligt president Ilves når upp till alliansens mål att satsa 2 procent av sin bruttonationalprodukt på försvaret. Han oroas av att Europas försvarsutgifter sjunker, medan USA ensamt står för 70 procent av alliansens försvarskostnader vilket blir politiskt ohållbart i längden.

Av länderna runt Östersjön satsade Ryssland 2012 mest på sitt försvar, 4,4 procent av sin bruttonationalprodukt. På delad andraplats ligger Estland och Polen på 1,9 procent enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

Sverige på åttonde plats är det nordiska land som satsar minst: 1,2 procent av bruttonationalprodukten. Vid det säkerhetspolitiska mötet Riga Conference den 8 september hamnade president Ilves och utrikesminister Carl Bildt i en kortare irriterad ordväxling på podiet.

Bildt ville tala om framtida EU-strategier, medan president Ilves slog fast att flertalet länder i Europa idag inte ens klarar att leva upp till de ekonomiska mål de själva enats om inom eurozonen och Nato.

Ryssland är redan militärt helt dominerande i Östersjöområdet men ett nytt inslag är den kraftiga satsningen på snabba elitförband. I den nya svenska boken ”Ryska elitförband” skriver författarna Lars Gyllenhaal och Joakim von Braun att delar av svenskt territorium kan bli högintressanta i en konflikt Ryssland-Nato och tillägger:

”Ryssland arrangerar numera lika många militärövningar som under sovjetisk tid, inklusive oanmälda storövningar för elitförband. Många av de soldater som övar idag är, till skillnad mot gårdagens, välbetalda och stolta yrkessoldater medan officerarna ofta har stridserfarenhet från Afghanistan, Tjetjenien och Georgien”.

 

–Varje land har rätt att öva sin militär och sina trupper, men ryssarnas övningsscenarier kan ifrågasättas. Deras manövrer planeras inte för försvar av det egna territoriet utan omfattar också främmande territorier. Specialtrupper och luftlandsättningstrupper behövs inte för att försvara sitt eget territorium. Det gör oss lite oroliga, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks.

Han är öppet kritiskmot att stora Nato-länder, särskilt Tyskland, inte sänder en enda soldat som kan sätta ner sina kängor i Baltikum under övningen Steadfast Jazz.

–Vi skulle vara mycket glada om våra partners, särskilt i Europa, vore mer engagerade. Det gäller även Sverige, säger Artis Pabriks.


Mikael Holmström som har skrivit artikeln i SvD tillhör de mest kunniga i dessa frågor.

-----

Bravo Åsa Romson!! Hon var klädd i folkdräkt vid Riksdagens högtidliga öppnande i dag. Det är just så man ska göra när man vill avdramatisera den. Vi har fått folkdräkten tillbaka!

Jag återkommer om den intressanta skriften om Narva under svensktiden.


Kommentarer
Postat av: Joakim von Braun

Det är mycket glädjande att du uppmärksammat min och Lars bok. Jag hoppas att mer av innehållet kan spridas till befolkningen i Estland. Det är ju inte bara den ryska krigsmakten som utgör ett hot mot Estland. Säkerhetstjänsten FSB bedriver en verksamhet inom Estland

Svar: Tack för din kommentar. Ja, man har gripit några estniska spioner som spionerat för Ryssland.
estlandskarin

2013-12-01 @ 23:38:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0