april 10, 2014 Det finns roliga nyheter också.

Först den roliga nyheten:

Radio Kalmar, P4, har meddelat:

På 1200-talet övergav 40-talet bönder sina gårdar på norra Öland för att åka till Estland. En flytt som de lokala historikerna först fick höra om i samband med att arkeologen Jonathan Lindström av en slump hittat bevis i Estland på att ölänningar flyttat dit. Nu ska han ge ut en bok på ämnet.

 Glada estlandssvenskar.

– Det började med att jag för några år sedan började nysta i ett historiskt problem som handlade om svenska bönder i Estland. Det bodde alltså tusentals svenska bönder i Estland precis som det gjorde i Finland en gång i tiden, säger Jonathan Lindström. Han kan säga när de kom till Estland och exakt varifrån.

– Jag började med att göra en analys av bebyggelsen i Estland. Då pekade det väldigt väldigt tydligt på att de måste ha kommit från Öland. Jag kunde räkna ut att i första omgången, maj 1206, så måste man flyttat över ungefär 40 bönder. De var anställda på öländska bondgårdar och fick erbjudande från Estland om bättre jobb.

 Jonathan Lindström

Lindström tror också att de skulle göra Estland kristet, och det är mycket möjligt, men sanningen är att just den uppgiften misslyckades de med. Estland kristnades bland de sista.

Sedan den tråkiga nyheten:

Vi har så länge undrat hur lång tid det skulle ta innan Europa förstod vilken makt de samarbetade med. Vi har undrat hur Schröder kunde gå på sagan om den ryska gasen. Så länge har vi sett hur Ryssland utövat press på Ukraina med att höja gaspriser eller stoppat leveranderna på vintern. Angela Merkel som växte upp i DDR borde ju veta, men det är kanske skillnad om man levt i Sovjet och varit ännu mer beroende av nyckfullheten. I dag skriver Ohtuleht om att  

Rysslands nyckfulla beteende förvärrar rädslan i Europa. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att av den ryske presidenten, Vladimir Putin, kan man vänta vad som helst, skriver  Bild Zeitung.

En plötslig skärpning av krisen i östra Ukraina ger oss anledning att påminna om den 20 - 21 mars i Bryssel vid toppmötet i Europeiska unionen. Enligt Bild Zeitungs chef diskuterade de 28 medlemsstaterna på kvällen den 20 mars den ukrainska krisen i Justus Lipsius- byggnaden. Under en lång tid under natten aktiverades en elektrisk säkerhetsskärm som skyddar mot avlyssning .

Efter att Angela Merkel talat med Putin flera gånger per telefon säger hon: " Det är helt oklart vad Putin vill. Vi vet varken vad han har för avsikter eller vad hans nästa drag blir.”

Det bör tilläggas att det anses att den tyska förbundskanslernanses är den politiker i världen som känner den ryska presidenten bäst.

Merkels tvekan bekräftades den 31 mars efter ett telefonsamtal med Vladimir Putin. Merkel fick då veta att den ryska presidenten gav order om att starta förflyttningen av ryska trupper från gränsen till Ukraina. Tyvärr visade det sig att det inte var sant. Det var endast en bataljon som flyttades från en plats till en annan, ca 1 000 soldater av de 39 000 (eller 50 000) som finns vid den ukrainska gränsen i Ryssland.

Men alla soldater finns fortfarande nära gränsen till Ukraina .

Det ryska utrikesdepartementet varnade i går för att inbördeskrig kan bryta ut i Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelade att Moskva är redo att överväga deltagande i ett fyrpartssamtal om Ukraina för att diskutera krisen med EU, USA, Ukraina och de ryska företrädarna. Han satte som villkor att alla kommit överens om frågorna som ska behandlas före mötet. USA: s utrikesminister John Kerry svarade i måndags kväll i ett telefonsamtal med Sergej Lavrov att möten bör inledas inom de närmaste tio dagarna.


Det är märkligt att det är Ryssland som ställer villkoren. Är det inte dags att säga Käi p'''e Ryssland!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0