april 15, 2014 Säkerhetspolisens chef Arnolt Sinisalu och Kanadas utrikesminister John Baird.

Aktuaalne Kaamera

Naturligtvis diskuteras händelserna i Ukraina i Estland. Säkerhetspolisens chef Arnolt Sinisalu intervjuades i TV och konstaterade att Rysslands intresse för grannländerna har ökat. Han kunde också namnge några ryska spioner som åker runt i världen. De är just nu intresserade av EU-valet. En politiker som anses stå Moskva nära är Keskerakonds Yana Toom. Men hon menar att hon blivit friad i domstol och hon har defenitivt aldrig sagt att det finns många nazister i Estland.

 Säkerhetspolisens chef Arnolt Sinisalu.

Sinisalu menar att den största risken för länderna utanför Ryssland är "vår egen dumhet", att vi inte ser vad som händer. Att “gröna män” skulle ta sig in i landet som de gjorde i Ukraina är helt omöjligt. Visst, några få kan klä ut sig, men utifrån kan inga komma in. Gränserna bevakas på ett helt annat sätt än den rysk-ukrainska. Vi har en stark armé och den behöver inte förstärkas. I östra Viru/ Ida Virumaa är ryssarna annorlunda än i Ukraina. De lever bättre och är europeiserade. Det Ryssland säger om ryssarna stämmer inte med dem som bor i vårt land. De ser helt annorlunda på världen än ryssarna i Ryssland gör. Men naturligtvis måste  vi hela tiden arbeta för att inget negativt ska hända här. Det vi måste vara uppmärksamma på är den ryska hjärntvätten. Här är det inte så många som går på den. När någon utlyser ett protestmöte är det inte så många som kommer. Bara några få galningar. Han namnger två stycken, samma män som agerade under bråken vid bronsnatten 2007.

Att ryssarna utsätts för propaganda ser vi i ett inslag där några ryska kvinnor skriker ut sin ilska över vad Amerika gör. “Det är Amerika som är skyldiga till krigshetsen!”

Problemet i Ukraina är att de inte alls var försvarsberedda. De har ingen egentlig armé. De har ingen naturlig partner som skyndar att hjälpa dem. “Det är så enkelt att hetsa upp ryssarna här, många är arbetslösa och ser ingen framtid.” Ukraina är som en skadad kråka just nu.

I Bryssel intervjuades försvarsminister Sven Mikser. Han menar att snart kommer försvaret utökas med mer luftvärn och landtrupper som förläggs i landet.

-----

Sensation i naturen:

På Siimo Talu har en gris fött ungar som har en pappa som är vildsvin! Till skillnad från de andra små grisarna var de alldeles randiga.

Suggan hade smitit ut och haft det roligt i skogen.

-----

Kanadas utrikesminister John Baird 

Kanadas utrikesminister John Baird berättar att nästa vecka kommer han att besöka Tjeckien, Slovakien, Polen, Lettland och Estland för att "diskutera situationen i Ukraina och för att bekräfta de starka banden som finns mellan dessa länder och Kanada."

Kanadas premiärminister lovade på CBC  att alla kan vara säkra på att Kanada kommer att vidta fler åtgärder. "Vi har redan genomfört en rad sanktioner och vi kommer ta ytterligare steg."

Viktigast är dock att säkerställa en "global gemenskap" och få alla att inse att fred och stabilitet just nu hotas på ett sätt inte hänt sedan det kalla kriget, menar utrikesministern.
(postimees)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0