april 20, 2014 (den rätta) Påskdagen (!!)

 
Förlåt. Det är i dag det är Påskdagen!

I går kl 23.30 började den stora påskmässan i den estnisk ortodoxa kyrkan. Vi höll oss vakna för att inte missa mässan. På långfredagen såg vi den ryskortodoxa versionen. Där sjöngs hela berättelsen om Jesu korsfästelse av en av prästerna; mycket entonigt, och faktiskt sövande.

I går var den världsberömde tonsättaren Arvo Pärt på plats och deltog i mässan. Sången var bättre, då det var en kör som sjöng melodiskt. När vi fått veta att Kristus korsfästs kom beskedet att han uppstått, och alla blev glada.

Vi orkade ändå inte sitta uppe hela mässan. Den slutade först kl 02.05.

-----

Här:

http://tallinncity.postimees.ee/2767024/vaata-kuidas-savisaar-sotsi-teemal-keerutab

kan ni se hur borgmästare Savisaar får frågan vem som bjöd in honom till Sotji. Under tolv minuter upprepas frågan gång på gång, men han svarar aldrig. Alla vet att det var hans vän, chefen för den ryska järnvägen, Vladimir Yakunin, som bjöd honom, men det vill han inte stå till svars för. Och han vill inte säga det när han vet att utfrågningen spelas in. Oppositionen menar att han representerade Tallinn, och därför bör säga vem det var, men han svarar inte.Yakonin just den man som skänkte en massa pengar till den nya ryska kyrkan i Tallinn och partiet Keskerakond m.m. på Savisaar begäran. Att Savisaar har nära kontakter till makten i Moskva är helt klart.

 Savisaar tas emot av journalister när han kommer tillbaka från Moskva.

När Savisaar höll en föreläsning om “Europeiska städers samarbete i världen” på Ryska utrikesministeriets diplomatakademi i början av april, sa han bl.a. att “Estlands befolkning har det sämre nu i demokratin än de hade under ockupationsåren”. Naturligtvis har han förnekat det när han kom hem; ni vet ju hur sanning kan vändas till sin motsats och tvärtom.

-----

Financial Times skriver att världen har ändrat åsikt om president Ilves.

Tidigare har presidenten setts som paranoid när han försökt andra länder att förstå vilken granne landet har i öster.

 President Ilves.

"Samma människor som sade: "Det är helt normalt land, men varför kan du inte glömma gamla bekymmer?” säger nu plötsligt: " Förlåt oss. Vi tar tillbaka, vi förstår”, berättar presidenten i en intervju med tidningen.

Ilves menar inte att Ryssland planerar göra detsamma med Estland som med Ukraina, men det hela är en "existentiell fråga" och inte bara för Estland, utan hela Europa bör tänka på sin säkerhet.

"Om du alltid tänkt, [exempel], att militära interventioner som i Sudetenland inte kan inträffa i dag, och om det ändå sker, måste du sluta tänka så" sade han.

Ilves är i dag orolig för att inte alla kommer att förstå trota att situationen har förändrats så efter Rysslands aggression: "Jag är orolig för att några länder som inte riktigt inser problemet istället försöker dra någon vinst av det.”

Även i länder som förstår allvaret är pressade av kommersiella intressen. Ilves: "[Företag] har inte 10, 20 eller 50 års perspektiv på sitt företag, vilket verkligen är viktigt för alla som arbetar seriöst. Företag ser kanske ett, tre eller fem år framåt. Men detta som hänt visar på ett stort problem och ett hot. Det är inte någon handelskonflikt. "

Ilves säger rakt ut att de nuvarande sanktionerna inte är tiillräckligt avskräckande. "I verkligheten fungerar de inte." Enligt Ilves, kunde man istället sätta ekonomisk press på Ryssland genom att utreda penningtvätt.

"Om de missbrukar vårt öppna, transparenta och demokratiska system ska vi använda just det - transparens och öppenhet," tillägger han.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0