april 21, 2014 Det pågår hjärntvätt, säger Petro Fedorian.

 
 
 
I Huvudstadsbladet berättar en rysktalande man från Ukraina hur han ser på det som händer:
 

Propagandamaskinen går på högvarv och från Kreml gör man allt för att vända vanliga ryssar och ukrainare emot varandra. Det pågår hjärntvätt, säger Petro Fedorian. Händelseutvecklingen i Ukraina har varit chockartad för Petro Fedorian, 30. Han är född under Sovjettiden men var bara åtta år gammal när Ukraina blev självständigt. I dag bor han i Nykarleby. 

  Petro Fedorian.

– Vi är en helt ny generation ukrainare som har vuxit upp i ett fritt land. Vi vill kunna bygga en egen stat. Vi kan inte acceptera att utomstående krafter bestämmer.

Viktor Janukovytj blev president 2010. Valet kantades av anklagelser om valfusk. Flera dåliga år följde, och protesterna på Majdan blev en naturlig reaktion.

– Pengar har försvunnit, korruptionen har ökat. Landet har bara blivit sämre, säger Fedorian.

Allt skulle bli bättre efter den 20 februari i år då Janukovytj tvingades bort.

– Folket vann en seger på Majdan, Självständighetstorget, i Kiev. Men Moskva såg sig tvunget att blanda sig i. Ukraina har ju varit en del av Sovjet. Vladimir Putin vill kunna fortsätta påverka.

Fedorian är bekymrad. Kvar i Ukraina finns hans föräldrar och bror samt hustruns familj.

– Det kan hända att Ryssland tar över hela Ukraina. Det är helt fel. Nu har Ukraina äntligen en ledning med folkets förtroende. Ukraina borde få tid att utvecklas till en modern demokrati.

Militärt har Ukraina inte mycket att sätta emot. Fedorian spår i stället att den ryska björnen kommer att möta motstånd från gerillaliknande grupperingar. Han är glad över att Ukrainas nya regering inte svarade militärt när ryska trupper gick in på Krim.

– Det skulle bara ha förvärrat läget. Men nu börjar de svara, de är så illa tvungna. Ett militärt övertagande pågår. Det handlar ju om att skydda vårt land.

Värst av allt, enligt Fedorian, är alla lögner från Moskva.

– Man påstår att fascister tagit makten i Ukraina. Det stämmer inte. Jag känner ju de som var på Majdan, det är vanliga människor som var trötta på den proryska politiken.

Den andra lögnen är den om att rysktalande måste skyddas.

– Jag är ukrainare men mitt modersmål är ryska. Att rysktalande skulle vara under hot är nonsens. Det är hjärntvätt som pågår med syfte att vända vanliga ryssar och ukrainare mot varandra.

Det bor 66 ukrainare i Nykarleby, som blivit ett ukrainskt Mecka. Fedorian är själv född på Krim men uppvuxen utanför Kirovograd, en ryskdominerad stad i centrala Ukraina. Han kom till Finland första gången 2005 för att plocka bär i Lappland. Det gav mersmak och ett par år senare kom han igen med hustrun, lockad av ett erbjudande om jobb på pälsfarm.

Fedorian, utbildad murare, är i dag egenföretagare i Nykarlebybo och pappa till två små barn.

– Det fina med oss ukrainare är att vi jobbar, i stort sett allihop. Jag har bara positivt att säga om åren här i Finland, säger Petro Fedorian på utmärkt svenska.

Hela familjen var i Ukraina i fjol och hade tänkt åka i sommar igen.

– Det är tokigt, men jag längtar faktiskt tillbaka. Men vi vågar inte. Det är för farligt för barnen.

Fedorian tror inte på att våld ska mötas med våld.

– Omvärlden borde införa ordentliga sanktioner mot Ryssland. Men då svarar Ryssland med samma mynt, vilket drabbar ekonomin i omvärlden. Därför vågar man inte. Allt handlar om pengar.

Fedorian är kristen och aktiv i en församling i Nykarleby. Han riktar i stället bönerna uppåt.

– Hitler var ju yngre än Putin. Jag hoppas helt enkelt att Putin inte orkar.

Först vill jag betona att hans åsikter är desamma som alla de som känner den ryska mentaliteten uttrycker. Vi har hört rysktalande och ryska flyktingar i Estland, östtyskar och andra som levt under sovjetiskt välde. Alla säger de detsamma som denne man från Ukraina.

Ryssarna far inte illa i Estland heller, trots att Putins propaganda säger det. Dessutom är det så bra att så många ukrainare jobbar i Europa, inte bara i Finland. Jag tror att det är mycket viktigt att alla får se vad vi menar med demokrati, rättvisa och ett bra liv. Nej, vi lever inte ett perfekt liv i väster heller. Det finns bedragare hos oss också, och människor med skumma idéer, men man får i alla fall se alternativ till det korrupta tvångssamhälle som man levde i i Sovjetunionen. Så många människor vill sko sig på andra, både här och där, men jag tror mig veta att man kan se mer av det där. Att de ryska oligarkerna och ledarna blivit så förmögna beror inte till största delen på hårt arbete; det beror på skicklighet att utnyttja den nya situationen när Sovjetunionen föll, när alla statliga verk togs omhand av privatpersoner. Ren stöld i många fall. Samhällsklimatet under sovjetockupationen i Estland präglades av mygel och uträkningar för hur man ska lura staten. Att stjäla från en privatperson var ett brott, men att stjäla från staten var helt OK; staten hade ju stulit allt från dig.

Och så hundra miljoner ryssars världsbild och historieuppfattning: Alla utanför Ryssland, alla (!), är fasicter o/e judar. (SIC.) Andra världskriget började 1941 och inte som den västliga propagandan påstår 1939. Att Stalin och Hitlder var i förbund är västlig fasictisk propaganda och var dom ev. det, då var det Stalins genidrag, osv, osv osv i all oändlighet. Ca 40 miljoner ryssar känner historien men de är tystade ungefär som de svenskar som vill diskutera invandringens ev. negativa följder.

Kom ihåg att vi i väst är fascister, rysshatare, judeslickare, muslimälskare, homofiler, korrupta krigshetsare som knäckte det fredsälskande Sovjetunionen, men tack och lov är nu Ryssland på gång igen med sin  fredsbevarande mission.

Tips: läs Moskvamaktens tidningar. Ni tror inte era ögon. 

Tyvär har vi dålig moral i väst också, men inte så öppet; inte så uttalat och självklart. Eller var det inte dålig moral att stjäla från staten? Då. På den tiden. Nu är det i alla fall så. Nu hör vi i svensk media allt oftare att man talar om "våra skattepengar" när man talar om statens utgifter, och då låter det som att det gäller stöld från oss om man är korrupt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0