april 23, 2014 Det gäller t.ex. att laga alla hål i gatorna, och att satsa mer i barnomsorgen.

Under en frågestund i parlamentet fick Taavi Rõivas (R) frågan om regeringen kan tänka sig att skapa ett nytt kooperativt banksystem. Det var Heimar Lenk (K) som frågade det med anledning av att Keskerakonds ordförande arbetar för en sådan. 
Premiärminister Taavi Rõivas 
Taavi Rõivas svarade att han aldrig skulle våga placera sina pengar i den banken. "Det finns stränga regler innan man kan starta en ny bank. Man måste t.ex. ha ett stort startkapital. Och det finns så mycket annat som behöver åtgärdas i Tallinn och som borgmästaren inte har några pengar till. Det gäller t.ex. att laga alla hål i gatorna, och att satsa mer i barnomsorgen."
-----
USA-tidningen The New Republic (TNR), listar problemen för de tidigare sovjetstaterna.
 
Estland : Ryssland har upprepade gånger uttryckt oro över de ryssar som bor i Estland. De utgör en fjärdedel av befolkningen. Många av dem saknar medborgarskap. Förra månaden sa Rysslands ambassadör i FN: s Råd för mänskliga rättigheter att språket inte bör användas för separation och isolering av olika grupper. Han uttryckte oro för detta och förklarade varför vissa åtgärder vidtagits i Ukraina och Estland. Experter har redan gått igemon situationen vad som sker när ryska trupper tränger in i Estland. President Toomas Hendik Ilves uppmanade då Nato att förstärka närvaron. Denna vecka ska de komma.
 
I Lettland tror man att ryska agenter undersökte gränsövergångarna när de planerade för ett övertagande av Krim. De ville bl.a. se hur effektiv den ryska propagandan är. Letterna oroar sig för att Putins tanke är att återskapa Sovjet.
 
Litauens president Dalia Grybauskaite har bett Nato om skydd. Hon anser att Ryssland förstör hela Europas känsla av trygghet,

Trots att Polen inte var en del av Sovjetunionen, var de en del av intresseområdet. Polens försvarsminister har bett Nato om skydd, samt talar om att försöka minska behovet av rysk gas genom Ukraina.

 President Aleksander Lukasjenko

Alla f.d, sovjetstater och staterna som var inom Sovjets intressesfär har påverkats på ett eller annat sätt av händelserna. I Vitryssland har president Aleksander Lukasjenko haft lite svårt att bestämma sig för ett uttalande, men säger nu att han vill inte att Vitryssland ska bli en federal stat i Ryssland. Han arbetar nu för en bättre relation med Iran och Kina.

Förresten, Lukasjenko har meddelat att han nu är vegetarian!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0