Aug 17, 2014 Kung Hans I av Rågriket.

I SvT såg jag ett program där det sas att Ryssland räknas till Västmakterna. Jag måste protestera. Den som säger så har inte förstått någonting! I själva verket är skillnaden enorm och oerhört viktigt att förstå.

President Putin förstår sig inte på Väst. För honom är det självklart att Ukraina tillhör hans sfär, liksom alla staterna på den sidan jordklotet. Kadri Liik intervjuades i estnisk radio i dag och sa just det.

Det är ryssarnas särskilda tänkande som de baltiska länderna förstår sig på. De ser också hur vi andra inte begriper att ryssar inte tänker som Väst.

 

Det gäller även andra kulturer i världen. Det är oerhört naivt av oss att tro att det vi säger alltid uppfattas så som vi önskar ,när vi talar med andra människor. I viktiga frågor måste vi kontrollera.

-----

Nu övergår jag till att berätta om Kung Hans I. Han bor på en gård i Virummaa, och är kung över Rågriket. Han hade en Rågfestival som vi besökte.

Han äger stora åkrar där han odlar råg, och han äger ett uppgrävt vattenområde där han odlar fisk och även har en säl.

 
 
Kung Hans hem är ett stort timrat bostadshus och flera andra mindre timrade byggnader står på gården.
 
Det första vi såg var den här lilla flyttbara kvarnen. Den inköptes av fem bönder på 1930-talet. De bodde nära varandra. När Sovjet ockuperat Estland var detta bland det första de förstatligade. En sådan maskin ansågs vara ett tecken på kapitalism. Därefter togs den till Ryssland. När Estland åter blev fritt lyckades en est att få tillbaka den, restaurera den och sätta den i sitt maskinmuseum. Numera används den för just festivaler och annan uppvisning.
 
Jag tror inte den här björnen är farlig, den stod på en hylla i ett rum.
 
 
Kaarli Talu var där och alla som ville fick göra sitt bröd. Det är roligt att se hur det företaget förändras nu när den förre ägaren har dragit sig tillbaka och hans dotter Kadri tagit över. Jag gissar att alla festivaler i trakten kommer gästas av Kaarli Talu i fortsättningen.
 

En journalist från Petersburg var också där. Hon visade en tidning där hon gjort en intervju med Hans. Denna petersburgsjournalist ses som en människa med normalt förhållande till omvärlden. Hon kallar varken ester eller svenskar för ascister; hon är närmast generad över Moskvas uttalanden. Hon berättar att om man i ryska internet slår ordet Rågkungen, kommer Hans Kruusamägis namn upp. Samma journalist har också intervjuat Hanno, och skrivit om hans museum efter ett besök där.

 
Hans Kruusamägi, Kung Hans I av Rågriket:
 
Rukkikuninga rüüd ja krooni kannab Hans Kruusamägi uhkusega, kui on vaja rukki teemadel eestkõneleja olla või huvilisi oma kodu rukkitares võõrustada.

Kung Hans är alltså den störste odlaren av råg i Estland läser jag i Postimees.

"Att våga ta risker leder till framgång i livet", säger han, och tänker tillbaka i tiden till återupprättandet av Estlands självständigheten. Just då tog Hans Kruusamägi en rad riskfyllda beslut, som är grunden till att han nu har en areal av nära 3000 hektar, nästan stor som hela Pärnu. 
"Jag började i slutet av åttiotalet med biodling och sedan hyrde jag Avanduse svinstia, men det var inte så lyckat. Vi kunde inte tekniken. Jag diskuterade med ägarna och de litade på mig. När jag inte klarade av att betala hyran visste de alltid att bara det blev höst, då kom pengarna.
Därefter började han med gröda för grön djurhållning på några hundra hektar åkermark, och sedan blev det dags för rågodling. 

Kruusamäe odlar alltså cirka 3000 hektar eller mer och i år är det tänkt att öka den odlade arealen med ytterligare 700 hektar. "Jag måste göra mig förtjänt av titeln Rågkungen."

Kungatiteln säger en del om hans goda humor. är också en god portion humor,  "Det var Arnold och Ingrid Rüütel (förre presidenten med fru.) och jag blev väldigt rörd. Mitt uppdrag är att hedra rågbrödet, och främja odling av råg."

I somras firade Hans Kruusamägi 60-årsdagen med ett öl av råg och vodka.

«Rukkiõlu är ett mycket gott öl meden säregen smak. Detta kommer säkert sälas i butikerna, och visar två flaskor öl en märkt mörk öl och en löjus öl, men båda med kung Hans bild på etiketten.

Han har redan två byggnader på gång. Den ena för ölbryggeri, den andra för bageri.

Han har ytterligare ett intresse: Fiske. Hans Kruusamägi är också en av de största fiskodlare i Estland. En branch han kom in i av en slump. "Det föreslogs att vi skulle odla fisk här. Jag gick till banken och erbjöds ett lån med mycket hög ränta. Vi köpte det i alla fall. Det gick inte så bra det första året, men därefter har det utvecklats och nu har företaget fyra olika odlingar. - Käruveskis, Mõdriku, Antus och Nõmmel. Fiskodlingarnas årsproduktion är cirka 250 ton, men Kruusamägi har mycket större planer. 

"Varje vecka importeras 20 ton fisk till Estland. Det skulle vara mycket bra om vi kunde sälja estnisk öring till butikerna. De naturliga förutsättninngarna är inte lika gynnsamma som Norges, men det är ändå värt att odla fisk här."

Sönerna går i pappas fotspår 
Hans Kruusamägi har vuxna barn från sitt första äktenskap - Andres (31), Ats (28) och Hanna (30). Med sin tredje hustru, Mari,  har han två söner - Pärt Pärtel, sju år och Albert 7 månader samt en dotter från ett andra äktenskap, Berta, 13 år.  De två äldsta sönerna  Andres och Ats går i sin fars fotspår och arbetar i företaget.

"Det är de själva som önskat det.Jag har inte tvingat dem,. men en dag ska de väl ta över företaget och då är det en fördel att de vet så mycket."

Förutom vindsurfing är Hans Kruusamägi också brinner för basket, inte bara sin egen pallipõrgataja, men hans hemmakontor hyllor är fulla av glänsande medaljer i olika tävlingar. 
Hans råd till andra är:
"Du måste bara vara konsekvent, och om det uppstår problem, lös dem istället för att fly." de beslutade att inte fly." 

-----

Vi njuter av en fantastiskt vacker ros. Här är den:

 
Nästa gång blir onsdag eller torsdag.

Kommentarer
Postat av: marifa oks

nu blev det ett guldkorn

2014-08-18 @ 22:20:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0