Aug 5, 2014 Käsmu är en del av Lahemaa nationalpark

När vi besökte bondgårdarna i lördags fick vi inte träffa grisarna. Jordbruksministern hade meddelat att p.g.a. risken för svinpest måste grisarna hållas ifrån andra människor och djur.
Jordbruksministern, Ivar Padar, sade efter ett möte med jägare och svinuppfödare, att det mest sannolika är att svinpest-virus redan finns i Estland.
Man har alltså konstaterat pest i Polen, Lettland och Litauen. En buffertzon 40 km innanför den lettiska gränsen  finns som skydd, men man vet inte hur den hjälper.
Detta gäller både tama och vilda svin! 
Polen, Litauen, Lettland och Estland har ansökt om ekonomisk hjälp från EU. Det rör sig om hundratals miljoner Euro.

"Vi har för närvarande inte det exakta beloppet, men vi söker hundraprocentig finansering", säger den lettiska jordbruksministern, Virginija Baltraitiene, i en intervju. "2013 ansökte vi om 30 miljoner litas, men vi fick cirka 7 miljoner. Nu talar vi om en mycket större summa, som alltså beräknas uppgå till hundratals miljoner."

-----
 
 
 Käsmu är inringat på kartan.
Våra barn har i dag åkt till Käsmu för att bada i Finska viken. "Man behöver inte åka till Kanarieöarna", säger de. Käsmu är en del av Lahemaa nationalpark, som jag presenterade för en tid sedan. 
 
 En stenig strand i Käsmu, inte den de badar i.
Första gången som Käsmu nämns är 1413 då som en strand vis Aaspere herrgård. 1524 har det blöivit en by, där det fiskas strömming och flundra. 1697 byggdes det första fartyget i Käsmu till baronen i Palmse herrgård. 1891 byggdes en fyr vid kusten, och sedan blev Käsmu hamn en av de viktigaste under vinterperioderna. 1884-1931 drevs en maritim skola i Käsmu. 
Sommarnöje blev Käsmu efter att Aaspere gårds ägare general Nicolai von Dellinghausen byggde sig ett sommarpalats där. Därefter har många kulturella kändisar bott där. Vi i Svcerige kanske bäst känner igen namnen Peter Ustinov, Arvo Pärt och Gusrav Ernesaks. 

Man ska se: Käsmu Havsmuseum, invigt 1993, Dellinghausens kapell och en träkyrka. 

 

Sedan 2008 firas festivalen Viru Folk här. 

Käsmu sjöfartsmuseum våren 2012 Källa:. Linear Resin privata samling, foto Thomas Wind.
Käsmu Sjöhistoriska museum under våren 2012. Där visas historien om byn, navigation, smuggling, en del av havet och naturen. Det är ett privat museum, där besökaren betalar en frivillig avgift i en låda.  
 
Dellinghausens gravkapell och träkyrkan.
 
 Folkfest på stranden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0