dec 31, 2014 Det är inte storleken som är avgörande!

Det är inte storleken som är avgörande!

Är ni medvetna om att en vuxen människa kan lära sig av ett litet barn.

Att se hur ett barn reagerar, eller förstå hur det tänker, kan vara en grund till ny insikt. Barnet hinner iaktta saker du i din stressade tillvaro inte ser. Barnet vet faktiskt mer om vad som händer i den egna tillvaron; du är ju inte med hela tiden.


På samma sätt kan ett stort land lära sig av ett litet.


Vi kan gå tillbaka och se hur en hjärna fungerar.

Allt vi upplever ställs hela tiden mot det vi tidigare upplevt, och sparas sedan i vår hjärna som minne, och blir en grund för hur vi tänker och upplever. Därför blir vi alla olika. Därför kan vi även lära oss av små människor, och detsamma gäller stater.


Det finns några stater, som numera tillhör EU och som har helt andra erfarenheter än övriga EU. De jag tänker på ligger i Östeuropa och var knutna till Sovjet. Några av dem var mer fria än andra. De Baltiska staterna hade helt förlorat friheten, och var bundna till händer och fötter till ockupationsmakten. De levde sina liv på ett helt annat sätt än vi, som var fria och utvecklades tillsammans hela tiden. Vi hade tillgång till forskning och nya upptäckter som gjordes över världen. Det hade man inte i Baltikum. De måste forska själva, och det gällde att undvika att komna fram till resultat som kunde reta Kreml. En mycket stor och fruktansvärt allvarlig begränsning!

I stället lärde de sig att leva med den moral, den kultur och den sanning som rådde i det stora riket. En moral, kultur och sanning som på många sätt skiljer sig från den vi levde ocvh lever i,


Finns det anledning för övriga Europa att tillgodogöra sig dessa erfarenheter? Är det anledning att informera sig om vad de vet och förstår om det Ryssland som finns i dag?  Finns det anledning att tro, att Ryssland påminner stort om Sovjetunionen?

Kanske skulle de kunna förklara för oss hur Kreml och därmed Putin tänker om Ukraina och alla andra f.d. sovjetstater. Och allt annat också. Kanske skulle de fungera som experter på den ryska utrikespolitiken och det ryska tänkandet? Vågat? Naturligtvis. De staterna är ju så små... Och har dessutom varit fria så kort tid. Eller... Det är kanske det som är så viktigt.
Tänk om Hitlertyskland fått fortsätta som Sovjet efter kriget!
 
     
 
 
Gott Nytt År!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0