feb 18, 2014. Gränsavtalet!

 Utrikesministrarna efter undertecknandet. Paet har just inbjudit Lavrov till ett besök i Estland!

Nu är det gjort! Gränsavtalet mellan Estland och Ryssland är undertecknat. Vi kan konstatera att det avtal som skrevs under i Tartu 1920 av representanter för båda staterna, där det betonades att Ryssland aldrig mer skulle ha några krav på estnisk mark inte har någon relevans. De områden som Stalin förde över på Ryssland vid ockupationen är nu ryskt. Men. Det finns i alla fall ett gränsavtal. Gränsen är ju också en EU- gräns, och därför extra viktig.

 

Det är många som har protesterat mot undertecknandet. De anser, med all rätt, att Ryssland stjäl marken. I området runt Petseri lever många setokeser som är ett estniskt folk. Som hamnade i Estland och andra i Ryssland efter Stalins gränsdragning. De blev i flera fall av med sin mark och familjer delades upp.

Men vad kan Estland göra mot Ryssland? Nato skulle säkert inte rycka in i en konflikt som startas av Estland av det skälet. Och ett krig är ett krig. Är det värt alla dessa döda? Tydligen finns det människor som menar att esterna ste hävda sin rätt, kosta vad det kosta vill...

 

En annan följd av avtalet är att Ryssland kräver att esterna (liksom bulgarerna redan gjort) ska sluta med vad de kallar nazistmarscherna. Eller de" antisemitiska och nazistiska" marscherna, som de säger. Men. Det är inte så. Det man paraderar för är de estniska soldaterna i tysk uniform som försökte rädda landet från de sovjetiska ockupanterna och få tillbaka sina anhöriga som överlevt deportationerna till Sibirien. Helt enkelt vill man hedra dem som försökte rädda landet. Det har absolut ingenting med den tyska ideologin att göra.

Varför kräver inte Ryssland några krav på Finland? De som var i pakt med Tyskland. Beror det på att finnarna gjorde motstånd och dödade en massa ryssar?

Men logik och konsekvens kanske inte är Rysslands bästa grej. Vi vet ju när de undertecknade Helsingforsavtalet, då var det glömt i och med att de reste sig upp från bordet.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0