jan 21, 2013 En estnisk man som ser ut som en potatis?

Jag ska snart ha min första tenta i folkloristik. Den handlar om seder, ritualer och skrock. Och jag tänker på Estland, som alltid.  Vi skapar oss rutiner och ritualer för att få ordning på vår tillvaro utan att vi tänker så mycket på det. Vi firar våra högtider och födelsedagar på ungefär samma sätt varje år, och vi kan ritualerna och kan förbereda oss i tid.

Min tanke går då till esterna under ockupationen. De förlorade även den tryggheten. Allt blev farligt. De fick inte sjunga sina sånger, dansa sina danser, fira sina fester; de fick inte tända ljus på julafton, de fick inte ta in en julgran. De fick inte ens undervisa elevena med de kunskaper de hade. Allt skulle göras om. Nya läroböcker skrevs, och därefter var lärarna tvingade att ljuga om landets historia och omvärlden. De var dessutom alltid bevakade. Hur kan det ha varit att få sin tillvaro så förstörd. Dessutom var det många som dödades eller skickades till Sibirien. Kan det verkligen vara en god makt som gör detta? De säger ju att de var “goda” i tanken. “Kommunismen är det enda ´goda´ partiet”. Usch! jag ryser. Och vårt komunistparti arbetade tillsammans med dem. Länge.

-----

 En besrusad fågel som tagits om hand.

I det där östliga landet håller t.o.m. fåglarna på att supa ihjäl sig. I dagens Postimees kan vi läsa att temperaturen fluktuerar så att frukten jäser på träden och fåglarnba äter frukten och har glada dagar. De tappar balansen och flyger in i fönster och väggar. Folk skräms!

Enligt specialister har Sibirien en ovanligt varm vinter och först frös bären för att därefter tina och sedan jäser de och fåglarna blir fulla.

-----

Tidningen Õhtuleht fick tipset att i Facebook har skapats en sida “Estnisk man eller potatisskalle” Där vi ser att “mannen” flirtar och och man kan se att han är alkoholmissbrukare.

 Den som tipsade sa att det var ett skämt som de delade med landsmän bosatta i Estland.

"Vi vet att estniska män har humor” säger en av skaparna av sidan. Enligt honom är det inte en attack mot de estniska männen, snarare samma sorts skämt som att letterna har sex tår, "Vi tror att förmågan att skratta åt sig själv är nyckeln till livet."

Och vi förstår vi kan ju en del norgeskämt, och norrmännen kan dra några sverigeskämt.

-----

 Vitali Belobrovtsev
 I Postimess läser vi att läraren och mediaexperten Vitali Belobrovtsev menar att icke-ester bör delta i det politiska livet Och söka estniskt medborgarskap.

"30 % av Estlands befolkning är ryssar, och därför borde 30% av de valbara och väljarna vara rysktalande”.

«Vid valet till Europaparlamentet kan man bara rösta på EU-medborgare, varför kan inte ryska medborgare bosatta i Estland med grått pass väljas eller välja? Jag tycker att icke-ester bör så långt som möjligt aktivt delta i det politiska livet i landet, och därmed också söka estniskt medborgarskap! "sade medieexperten.

Ja, varför inte. Det skulle ju vara intressant om man på något sätt skulle kunna säkerställa vilka som utgör en femtekolonn i Estland. Vilka ställer sig på den estniska sidan i en konflikt med Ryssland? (Jag vet att det inte finns garantier.) Flera ryssar, även intellektuella, födda och uppväxta i Estland har vägrat svara på frågan om vilket land de skulle välja vid en konflikt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0