Jan 4, 2014 Livet i kommunism.

Jag fick en kommentar som säger att Sovjet inte var kommunistiskt. Det är så intressant att många absolut inte vill att kommunismen var ond. Man vägrar inse konsekvenserna av den fundamentalistiska läran. Vi ska ju alla vara lika. Leva på samma sätt. Ha samma möjligheter. Det är bara ledargänget som kan ha det lite bättre. Eftersom vi ändå är människor med människans alla egenskaper och önskan om att få det  "bättre", är frestelsen så stor och övertygelsen om att "jag är värd det" blir det så enkelt att ge sig själv fördelar. Eller som Stefan Einhorn sa: Alla människor accepterar att tjäna 20 000 i månaden om "andra" tjänar 15 000, men om andra tjänar 25 000 då är han inte nöjd.

I dagens tidningar kan vi läsa om hur den kommunistiske ledaren Kim Yong Un i Nordkorea lät hundar mumsa på hans farbror och andra fiender medan de fortfarande levde!

Vi ser också att i Kuba får man nu köpa sig en bil utan särskilt tillstånd från staten, som är ensamförsäljare!

Sedan i fredags kan kubanerna för första gången sedan revolutionen 1959 köpa nya och begagnade bilar från staten utan särskilt tillstånd. Men för de flesta är det en ouppnåelig dröm. Staten har monopol på att sälja nya bilar och sätter priserna därefter. En Peugeot 508 som kostar omkring 260.000 kronor ny i Sverige, kostar i Kuba 262.000 dollar – det vill säga motsvarande 1,8 miljoner kronor.

Den genomsnittliga månadslönen i Kuba är 130 kronor. skriver SvD.

I Sovjet krävdes också tillstånd från staten för inköp av bil. Väntetiden var minst 10 år. På den tiden hade man pengar eftersom det inte fanns något att köpa och kunde därför man undan en del av den ynka lönen man fick. Dessutom fick man bara köpa den ryska Ladan.

 -----

Det är så fantastiskt! Ants pratar just nu med Merike som han senast såg 1948 i Geislingen i Tyskland. De var då 6 resp. 9 år. Familjerna hade flytt de sista möjliga dagarna från Estland. Han hittade hennes kontaktuppgifter på Skype och ringde upp. Klockan var halv åtta på morgonen, men hon blev glad att höra honom och berättade att för bara några dar sedan hade hon pratat med sin bror Jüri om Ants. Och så ringer han plötsligt upp henne!

Oj, oj vad de pratar. Det var förresten Merikes kusin som sköts ner i Vietnam och vars kvarlevor hittades förra året. Nu är han begravd i Arlingtonkyrkogården i USA.
 
Aado Kommendant.
 
 Här förs hans kista till begravningsplatsen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0