jan 5, 2014 Nyheter på det nya året.

Setokören.
 
Idag hölls trots det regniga vädret en rysk marknad på torget i Karma i Haapsalu för andra gången. Gatorna var fyllda av glada människor.

Förra året låg tyngdpunkten på hantverk och handarbete, den här gången kommer mässan att fokusera på just maten.

Rysk mat kan man få dels i ett café i gamla stan, på Altmoisa pensionat,  och Puise herrgård. Bönder från Seto kopm till marknaden med  med boveteblinier, fisksoppa, borsjtsoppa, blåbärssoppa, varm öl, Pavlovatårta, dumplings, sill, skarpsill och bröd.

Efter att ha ätit, klunde man lyssna på den Slaviska Kulturföreningen Bõliinas sångkör sjunga sånger från Setomaa bl.a. «Sorrõseto» samt Galina och Evgeny Babin, operasångare från Nizjnij Novgorod som underhöll med ryska folksånger.

Här är fina bilder från Haapsalu:http://www.postimees.ee/2650978/galerii-haapsalus-peeti-vene-laata

-----

Helgen har varit relativ lugn, men trots det har olyckor skett. Gående uppmanas att se sig för när de ska korsa trafiken. Ett tåg hasr kört på och dödat en berusad man som befann sig på spåren. En annan man blev påkörd av en bilist som smet från platsen. Sammanlagt vae det 83 människor som miste livet i Estland i trafiken 2013, av dem var 23 gående. 

Premiärminister Andrus Ansip har ju sagt att han inte tänker fortsätta som statsminister en period till, föreslås nu som kandidat till Europparlamentet.
 
Nu är alla de gamla tågen utbytta mot de nya supermoderna tågen. Men. Informationen och tidtabellerna fungerar inte. Ljusen i väntsalarna fungerar inte. Ändå säger människor att tågen är fantastiskt bra. På sträckan Tallin - Rapla var tåget överfullt vid premiären.
 
Helgen har ocks inneburit många bränder. Inte orsakade av glömda ljus utan av människor som somnat med en cigarett och berusning.
 
  
 
 
"Ilon Wiklands värld" har invigts i Haapsalu. Det har byggts så att förutom hennes originalteckningar finns det lekmöjlogheter överallt i lokalerna. Den 11 januari kommer Ilon Wikland själv till Haapsalu för att fira öppnandet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0