jan 8, 2014 Det blir sångfestival i år igen!

Det är lungt just nu. Helgerna har just tagit slut. Livet går över till det normala.
Jag läser böcker om den gamla kulturen, och känner hur mycket som ändå gått förlorat i Sverige. Det som finns kvar måste vi vara rädda om. Jag hoppas verkligen att Estland inte kommer glömma sina gamla traditioner lika fort. Det är de gamla vanorna och tänkesätten som ger oss bättre möjlighet att förstå vad vår kultur bygger på, och vad som är roten till vårt nuvarande liv. Det gör det lättare för oss att förstå framtiden och ana dess möjligheter om vi kan följa det som hänt tidigare. I sommar har jag pratat med så många yngre människor som inte vet någonting, eller mycket lite, om vår historia. De vet ingenting om de olika skeendena under 1900-talet.
Livet började inte år 2000. 
 
På Aktuaalne Kaamrea har de berättat att Ryssland fortfarande inte köper estnisk mjölk. Det betyder att esterna försöker hitta nya marknader. I EU betalar de sämre för mjölken men där köper man den i alla fall. Kina och Mongoliet är också nya marknader. Just nu deltar estniska bönder på en matmässa i Tyskland.
 
Det blir sångfestival i år igen! 4-6 juli 2014 i Tallinn För två år sedan såg jag en jättefin sångfest för och av ungdomar. Det är en sådan det blir i år också. Det är den 26:e gången. Skolungdomar har redan börjat öva sångerna, det är nämligen 70 sånger och 26 danser vi kommer få se och höra. Här är hela repertoaren: http://www.errs.ee/index.php?id=63879
 
En est vid namn Martin Lazarev uppfunnit en smart ID-kortläsare med ett minneskort som alla ska kunna ha med sig sitt eget. Det ska bli intressant och se hur vanlig den blir! 
 
 
Valga.
Museet i Valga i södra Estland har blivit en oro för regeringen. Man oroar sig för kostnaderna. Staten erbjuder sig för att betala samma summa nästa år, men om lönerna ka höjas får Valga stad ta den kotsnaden själv.
 
Kulturen är viktig i Estland, som sagt. I går gick kulturprogrammet Op för fem hundrade gången. Första programmet visades i september 1999.
 
Setukör.
 
Och i Setumaa firades den ortodoxa julen stort i helgen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0