Juni 10, 2014 Det var inte lätt att tycka rätt.

Nu ska ni få höra hur det var den där gången en ny rysk teaterregissör skulle presentera sitt nya teaterstycke för Stalin och hans närmaste män. Det var en pjäs, Peter den store, av greve Alexei Tolsoy, en medlöpare. Alla visste att man måste vara försiktig med sina omdömen. Man kunde råka väldigt illa ut om man gjorde något fel. Det var en testföreställning för diktatorn och några professoirer, som skulle ge klartecken för ev. fler föreställningar. Hälften hade sjkrivit upp sig på en talarlista, som brukligt. 

Ridån gick upp. Alla tittade på Stalin med ena ögat och på scenen med det andra. Utom Stalin förstås. Han tittade på föreställningen, men förändrade inte en min, så det var fullständigt omöjligt art veta vad han tyckte. När ungefär 10 minuter återstod av pjäsen reste sig Stalin upp och gick ut ur lokalen. Han hade inte applåderat en enda gång, och ingen annan heller naturligtvis.

När ridån gått ner reste sig den ene efter den andre och öste ur sig sin avsky över ett så "fruktansvärt dåligt stycke, typiskt skrivet av en greve som låtsades vara kommunist.".

Efter en stund kom regissören själv in. Han avbröt talare nummer elva strålande av lycka. Han och teaterchefen hade följt efter Stalin och frågat vad han tyckte. Stalin hade berömt föreställningen av hela sitt hjärta. Det enda han klagat på var att Peter den store inte hade famställrts som en större hjälte. Regissören avslutade med att säga att det var hans lyckligaste stund.  Det blev tyst i lokalen. Mannen som just börjat sitt tal med att beklaga det usla  spelet fick tunghäfta och vacklade ut ur lokalen. De återstående höjde föreställningen till skyarna, speciellt beskrivningen av tsar Peter och den ryska adeln. Dock gick pjäsen ut på att det var hårda tider som väntade folket under tsar Peter. Stalin tyckte att så hande de inte behövt göra, men han godkände föreställningen.

Pjäsen hade refuserats av alla teatrar utom just denna. Efter Stalins beröm sökte alla teatrar tillstånd att få spela pjäsen! 

Det är professor David Vseviov som berättat i radion. Vseviov frågar också: Varför gick Stalin? Han säger att det kan ha varit så prosaiskt som att Stalin blev hungrig, törstig eller måste besöka toaletten. Samtidigt älskade Stalin att sätta akademiker och politiska viktigpettrar på pottan. En paranoid människas skämtlynne. Och en massa nickedockors problem. Hade Hilding fått bestämma hade det varit likadant i Sverige. 

Så gick det till. Ingen vågade uttrycka en egen åsikt för att inte riskera bestraffningar, och missbedömde man vad Stalin tyckte eller ville gällde det att hålla tyst.

-----

Estland i dag i Postimees:

Den genomsnittlige invandraren till Estland är en man mellan 20-34 år och yrkesutbildad. Han är en skattebetalarna, snarare än mottagare av socialbidrag," säger handelsprofessorn vid Tartu Universitet, Raul Eamets.

Det finns för närvarande inga estniska statliga sociala förmåner tillräckligt höga för att locka hit människor från andra länder.

Tidigare har konstaterats att 60% av invandrarna till estland ä estniska medborgare. Det beslutades 1991 att alla med rötter i Estland hade rätt till estniskt medborgarskap.

Invandrade gjorde 4098 personer år 2013, och utvandrade 6740. Antalet invandrare var 1459 fler än året innan.

-----

Naturligtvis svarar Ryssland på Natos ökade närvaro och övningar i Östersjöområdet.

 Natosoldater.

Det ryska försvarsdepartementet rapporterade att deras östersjöflotta, flygvapen och marktrupper inleder en övning i Kaliningrad.

"Manövrer kommer hållas samtidigt som Natos övningar Saber Strike-2014-2014 och BALTOPS," sade det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande. "Kaliningradövningarna är helt jämförbara med de militära övningar som Natos genomför när det gäller antalet vapen och krigföring."

Natos övningar Saber Strikes började i måndags i närheten av Riga med cirka 4700 deltagande soldater från tio länder, bland dem Storbritannien, USA och Kanada. På tisdag flyttas övningarna till Litauens territorium.

(Ohtuleht)

Ja, det är klart att Ryssland måste svara på något sätt. Och inte blir det med överläggningar med Väst…

-----

Harley Davidsonfesten är över. Man har räknat ut att 7 500 motorcyklar samlades i Tallinn. Nästan allt har gått bra, en 18-årig flicka fördes till sjukhus efter en påkörning dock.

Och de ska ju se ut på ett särskilt sätt också:
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0