juni 13, 2014 Käsitöö / Handarbete.

Jag vet att jag skrivit om konsthantverket i Estland tidigare. Nu letar jag efter speciella estniska sticktekniker som översatts till sveska och presenterats i vårt land, och jag har hittat några riktigt bra saker.

1. Elastisk estnisk uppläggning som visas här (hoppa över annonsen i början):

https://www.youtube.com/watch?v=Frc5_9AIVy0

och här:

https://www.youtube.com/watch?v=xc_4ohrAzP8


2. Hur man stickar en dekorationsrand på estniskt vis, Vikkel Braid, Estonian Braid, or Lateral Braid

https://www.youtube.com/watch?v=Lu8Vv1YbV_g

3. Och så liljekonvaljemönstret från Estland. Kanske allra vackrast på en schal.

Internationellt blev estniska spetsmönster kända först 1995 då boken  Pitsilised Koekirjad (mer känd som Estonian lace book) av Leili Riemann såg dagsljuset. Men det var amerikanska Nancy Bush med sin bok Folk Knitting in Estonia: A Garland of Symbolism, Tradition and Technique som gjorde den estniska spetstekniken riktigt populär.  Liljekonvaljmönstret är nog det mest kända mönstret som även hyllas i en egen bok ”Variationen eines Traditionellen Strickmusters(Lily-of-the-Valley: Variations on Traditional Lace Patterns) av tyska Dorothea Fischer.

 Liljekonvaljer.

 

Hela beskrivningen finns här:

http://stickaboo.se/2013/08/31/estniska-liljekonvaljer/

4. Sticka estniskt fiskfjällsmönster:

 

5. En söt flickmössa:

    

 

Flickmössa handstickad av ullgarn, grundfärg grå med geometriskt mönster efter gammalt bandmönster i tegelrött, brunt samt litet klargrönt och ljusgult. Mössan är stickad i ett stycke med en framdel och en tydlig bakplatta avgränsad med en utskjutande kant runtom. Nedtill finns en kant med resårstickning med hålvarv för ett inträtt knytband av bomull samt några varv med rätstickning i mössans färger, runt framkanten ett varv virkade maskor med det tegelröda garnet. Varmfodrad med ljusbrunt bomullstyg s.k. mollskinn.

5. För den som vill köpa färdigt, finns naturligtvis alla butiker t.ex denna i Rakvere och Pärnu:

http://www.aale.ee/ 


och på nätet:

http://www.etno.ee/kott-toolid

Bäddset.
 
Mugg.
 

 


Jag har också berättat tidigare om allt nytt som sys och tillverkas med de traditionella mönstren. Jag hittade en bok som visade hur man kan sy vackra kläder och annat av tygerna. Nu kommer jag ju inte ihåg vad den hette, men det var otroliga vackra saker jag hittade.

De här bilderna kommer inte från boken, men visar hur det kan se ut:
 
Det är roligt med den folkloristiska stilen, som använder sig av traditionella mönster och tekniker. Allt var inte dåligt förr i tiden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0