juni 16, 2014. Vi är olika!

Bara en kort kommentar i dag. Det är snart midsommar och vi har mycket att pyssla med...
 
Anna Lena Laurén          
Det diskuteras varför Anna-Lena Laurén intervjuade ryssen Markov med de underliga åsikterna. Somliga säger att han inte står Putin nära. Andra menar att han gör det.
Själv tycker jag att intervjun var bra. Vi förstår sällan hur man kan tänka i Ryssland. Vi tror att de är som vi, och de tror att vi är som de. Och så är det absolut inte. När man levt i en diktatur där makten t.o.m. "bestämmer vad klockan är", som esten sa, då har man inte fått erfarenheter av den värld vi lever i. Då är USA och EU djävulen som hotar Ryssland hela tiden. Och när jag läser att både FI och Miljöpartiet anser att Sverige inte ska ha något försvar utan lägga ner det som finns kvar, för att istället börja prata med Ryssland, då blir jag tveksam om vilken kultur och vilka erfarenheter de har. Ser de inte vad som händer i Ukraina? Förstår de inte att de människor som ser på världen på ett annan sätt än vad de gör, den staten som har blev utsatt för "1900-talets största geopolitiska katastrof" känner hävdelsebehov. Vet de inte vad som hände Tibet när de slutade tänka på försvar? När de trodde att de kunde leva utan vapen och ingen skulle bekymra sig.
 
Visst ska vi ha en positiv syn på världen och livet, men vi får aldrig bli naiva och tro att alla människor tänker som vi. Alla människor är olika! Alla människor är formade av det som den upplevt. Hjärnan fungerar så innan den skadas på något sätt. 
 
Jag blir jätterädd av naiviteten som graserar i vårt land. Jag undrar hur många som tänker framåt. Vi måste alltid arbeta med vetskapen om att världen fortsätter även när vi inte längre finns, och de som då lever ska vi inte satt krokben för.
 
PS. Anna Lena Lauren är finlandssvenska. Hon vet nog lite mer om hur det är att leva i beroendeförhållande till Ryssland, trots att hon verkligen trivs att bo där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0