juni 27, 2014 Vi gjorde en helt vanlig biltur till Rakvere och tillbaka.

 
Vi gjorde en helt vanlig biltur till Rakvere och tillbaka. Så mycket vi fick uppleva! För det första är vi djupt imponerade av att de de gröna åkrarna fulla av liv! Allt är precis så ordentligt skött som vi är vana vid från Sverige. Men som det inte var de första åren. Och tänk när vi såg trettiotvå (32) storkar på en åker! Först var vi imponerade av att komma en enda stork så nära, men sedan, när de var 32, då var det mäktigt!
 
 
 
Först gick den lungt över vägen.
 
Sedan gillade den inte att vi stod och tog bilder, så den flög en bit bort förbi oss där vi stod.
 
 
 
Det gick inte att få alla 32 storkarna på samma bild, men ni kanske kan tänka er hur det var.
 
 
Och sedan. såg vi den vackert rödlysande vallmon som växer bland säden. Det är så svårt att förklara hur vackert det är i verkligheten. Man blir bara så glad av det.
 
På bilradion var det ett program om motorcyklister. Det har ju varit så många här på besök. De berättade att under sovjetåren fick ingen köra MC fortare än 70 km i timmen. Jag undrar varför. Man var ju inte speciellt försiktig på andra sätt i trafiken. Det var ont om vägskyltar, vägräcken och andra skyddsåtgärder. Det stod barer vid vägkanten så att förarna kunde värma upp sig med något starkt under resan. Det skulle vara intressant om någon vet hur de resonerade.
-----
Aktuella nyheter från nyhetsprogrammet i etv:
 
Statsminister Taavi Rõivas har åter sagt vad han anser om TallinnTV, Savisaars egen TV-kanal. Som svar på kritiken att Keskerakonds journalister inte får närvara vid regeringens presskonferenser säger han "Alla människor har rätt att säga att de inte vill ha med Tallins TV att göra."
TTV är ett partis propagandakanal. Kanalen är bitvis estlandsfientlig och fungerar som Kremls estniska röst. Men en mediaexpert vidhåller att de uppfyller alla formella krav, Även annan estnisk media är ensidig och propagandistisk. I Sverige skulle kanske det närmaste jämförelsen vara om Sverigedemokraterna startade en egen gratis TV-kanal för huvudstadens skattepengar. 
 
I Viimsi kommun har det uppstått problem. Partierna Pro Patria och Res Publika hade bildat union och var beredda att leda kommunen, men de blev nedröstade av oppositionen och tvingades avgå innan de tillsatts. Nu är problemet att ingen alls leder kommunen. 
 
Tartu universitet ska utbilda juridiska IT-specialister. 
 
Eleverna i avslutningsklasser både på teoretiska och praktiska linjer hade en avslutningsfest med presidenten som talare. Det är så roligt när alla är med. Här görs det ingen skillnad på teoretiker och praktiker. Precis så ska det ska vara! Man behöver inte ta en akademisk examen för att vara "bra".   Precis som det var under den fria estniska tiden, då teoretisk och praktisk examen smällde lika högt. Sedan var det inte alls så fint med praktisk examen - i det kommunistiska Sovjet. 
 
Man klagar över socialdemokraternas förslag till höjning av barnbidragen, det äts upp direkt av andra skattehöjningar.  
 
Palace hotell som ligger i Tallinn och byggdes redan under den första fria tiden har nu återinvigts. Det är klassat som 4-stjärningt och har kompletterats med bassäng, bastu och konferensavdelning. Alla små rum är borta; ingen var intresserad av dem!
Hotellet är helt est-ägt och maten, som tidigare importerades från Finland är nu helt estnisk. Man menar att alla ester ska känna sig välkomna till sitt "eget" hotell.
 
Alla har börjat öva inför sång- och dansfestivalen i Tallinn i juli. Vi fick se och höra en grupp stolta amerikaner, som studerar estniska språket i landet.
Alla biljetter är slutsålda. 
 
I Estland har "majblomman" lanserats. Den är blå-svart-vit. Den såldes för att samla in pengar till en maskin där krigsveteraner som tvingats amputera sina ben mycket snabbare ska komma igång med gå-träning. Vi fick se en man med benproteser träna. Försäljningen måste ha gått bra. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0