juni 4, 2014 Arbetslunchen med USA och de central -och östeuropeiska ländernas ledare i Warszawa.

President Toomas Hendrik Ilves deltog på inbjudan av Barrack Obama i arbetslunchen med USA och de central -och östeuropeiska ländernas ledare i Warszawa.

 

Han gjorde efter mötet ett uttalande:

"Vi står nu inför en av de mer komplexa av vår samtids kriser. Vi måste alla arbeta tillsammans för att slippa besvara en fråga från de kommande generationerna om varför vi inte gjorde något för att skydda frihet och demokrati medan möjligheten fortfarande fanns. I Ukraina är det  inte inbördeskrig. Det är en konflikt, stödd och uppmuntrad av de ryska separatisterna mot den ukrainska staten; mot ett enat Ukraina. Det är med ett uppenbart godkännande från de ryska myndigheterna som förutom annekteringen av Krim de ryska väpnade terrorister infiltrerar över gränsen till Ukraina eftersom myndigheten inte stoppar det.”

Därmed har Ryssland förvandlats till en part i konflikten menar deltagarna i mötet i Warszawa .

"Men vår ståndpunkt är klar: Annekteringen av Krim var olaglig och har brutit mot internationell rätt. Ryska myndigheternas organiserade aggression har förändrat hela säkerhetsarkitekturen som hade sitt grund i Helsingforsavtalet 1975; det ryska parlamentets beslut att använda sig av en så kallad grannlandsarmé för att skydda de egna landsmännen är helt oacceptabelt.”

Estlands statschef sade att den nyvalde presidenten i Ukraina Petro Porošenko svåraste uppgift är att skydda integriteten i Ukraina och samtidigt uppnå en försoning och fungerande statliga institutioner i landet. “President Porošenko styrka är vårt hopp.”

"Estland är berett att med alla Ukrainas vänner stödja landet och de i Kiev instiftade reformerna för demokrati, rättsstat, marknadsekonomi, fördjupad insyn och öppenhet, vilket är en helt oumbärlig förutsättning för att framgångsrik sammanlänka Ukraina och Europa.”

Diskussionerna i Warszawa gällde förutom de händelserna vid de ryska gränsändringarna i Europa och energifrågorna också att förbereda sig för höstens toppmöte i Wales inom Nato.

Estlands statschef tackade i ett separat uttalande idag president Obama för att han ämnar stärka säkerheten i regionen. President Ilves tackade också alla andra allierade som bidragit till säkerheten i regionen: "Det här är en del av NATO:s svar på Rysslands agerande för att ändra säkerhetsbilden, en del av Nato-alliansens sätt att visa sin närvaro i Central-och Östeuropa på ett trovärdiogt sätt.”

De statschefer som var närvarande i Warszawa, kom från Polen, USA, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Kroatien, Bulgarien, Rumänien och Ungern.

-----

Det kommer nya idéer om vår kost hela tiden. En diet som Postimees presenterar i dag är intressant:

Brian Weiner, kostexpert, beräknar att om en vuxen äter en liter is per dygn förbrukar man 150 kalorier. En annan fysiker beräknat att en person bör äta cirka 30 kg is för att förlora nästan halva sin kroppsvikt i kg. "Inte precis den mest effektiva plan", skrev Andrew Zimmerman Jones.

Weiner säger att man inte ska äta en liter is på en gång, och att man bör vara försiktig när det är kallt ute.

Jaha. Det blir nästa trend. Problemet är kanske att det inte blir så mnga nya kokböcker av det här förslaget. Så det tystas nog ner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0