Juni 9, 2014. Stormaktskomplexet

Christian Gerner skriver i dag att han blev alldeles chockad av Markovs uttalanden i går. (Se gårdagens blogg). Han hör till de som inte tidigare ville förstå, trots att han ska vara sakkunnig. så ofta vi har råkat ut för det. Vi som vetat det och sett det har inte tagits på allvar. Han var i alla fall en av dem som försökte förstå. I radio i dag kallade han Markov en schitsofren pajas som förstört väldigt mycket. 
 
Men en en annan sak. Är det inte ganska vanligt att, när man ska förstå andra människor, att man då flyttar över sina egna känslor på den andre? Putin arbetar för att han själv och Ryssland ska ses med största respekt. Putin vill att vi alla ska se Ryssland som den stormakt Sovjet en gång var. Där finns stormaktskomplexet, inte i Sverige. Vi har för länge sedan glömt bort det, och skolbarnen får vanligtvis inte läsa sig något om den svenska stormaktstiden. Jag tror inte ett ögonblick att Polen lider av det komplexet heller. 
 
Kom igen Ryssland! Hitta på något mer sannolikt. Faktum är att den ryska kulturen intresserar oss. Det är riktiga sagor och sägner det. Vi ser gärna Tjechov på teatern och jag har läst Anna Karenina och andra ryska mästerverk. Men Sovjet och Stalin är inget man läser om om man inte söker historiska fakta. 
 
 I morgon bl.a. om Stalin på teaterbesök. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0