mars 14, 2014. Den där sanningen...

 
 Nu läser vi i våra svenska tidningar och hör på TV och radio om hur Putin hanterar sanning och militära medel. Han pumpar alla ryssar fulla med lögner om de fascistiska grupperna som tagit makten i Ukraina och utgör ren livsfara för de ryssar som bor där. Samma lögnpropaganda drabbar alla utlandsryssar som bara tittar på rysk TV och lyssnar på rysk radio.

Det glädjande är att svensk media nu förmedlar det förvirrande sättet som rysk politik tillämpas på. Putin har drabbats av storhetsvansinne. Precis som Lenin och Stalin före honom. Inga överenskommelser gäller och landets egna folk får bara veta lögner. Ryskt blod är det enda som gäller, även om han kan offra hur många ryssar som helst för att nå framgångar.

Så var det också under och efter andra världskriget. Skillnaden nu är att lögnerna är uppenbara. Så var det inte då. Då trodde så många i Väst på propagandan, och just det kostade ester och letter bl.a. deras möjligheter till ett fortsatt bra liv, ett sådant liv de fått chansen till efter frihetskrigen. (Det är fantastiskt hur mycket de hann med att förändra på 20 år.) I vårt land fick vi lära oss, att de inte var värda det. Här kallades de efter de tillmälen som skapades i Sovjet. Fortfarande tror man på lögnerna. Ingen har kunnat tro att man kan hitta på så mycket som de gjorde i Sovjet. “I väst var vi så fattiga att vi tiggde på gatorna och bodde under broar etc.”

Jag vet att många ester i Sverige försökte rätta till alla lögner som spreds om dem, men det var helt omöjligt. Lögnen hade upprepats för många gånger… Jag vet att en est helt enkelt blev utslängd från redaktionen på SvD när han kom med rättelser. Det var före min tid, men jag själv har läst i Populär Historia om hur ester sa att deras president Päts inte var den skurk tidningen skrev om, men esterna fick inte säga något i tidningen http://www.popularhistoria.se/artiklar/det-forflutna-viktigt-for-ett-nytt-baltikum/. Obs. Folke Schimanski har alltid haft svårt med sanningen om Baltikum.

Jag har gång på gång försökt få tidningar, radio och TV att ändra sina påståenden, men ingen är ett dugg intresserad. Lögnerna har fastnat i vrångstrupen på merparten av mediafolket i vårt land.

-----

 

 Oskars Spurdziņš  

I dag hörde jag att den lettiske premiärministern, Oskars Spurdziņš, förbjuder alla att hedra de letter som dog som tyska WaffenSS-soldater under kriget. Det anses för utmanande mot Ryssland!

Jag vet också att Moskva försöker få esterna att avstå från samma sak.

Jag blev glad när jag hörde att Dagens Eko sa att de letter som skulle hedras var

a. nazister

b. tvångsvärvade och

c. några få hade gått med WaffenSS för att rädda släktingar i Sibirien.

Det är en helt otrolig framgång. Tänk att en svensk äntligen kunde säga att balterna tvångsvärvades och att de ville rädda sina släktingar. Det förstod de redan i Nürnberg, men de var ju amerikaner… Därför var det f.d. estniska WaffenSS-soldater i amerikansk uniform som vaktade under rättegången där.

Tänk den dagen, då världens media törs säga att: "Visst fanns det fascister/nazister i Estland och Lettland, men de var ett fåtal. Inte större andel än svenskarna."

Och vem vågar berätta sanningen om de Röda Förintelsebataljonerna, vars enda uppgift var att döda allt levande? Tänk på alla mördade människor, brända bondgårdar och även dödade boskap, som inte skulle få ge mat till tyskarna när de kom 1941 och fortsatte dödandet efter 1944 när de återkommit.

-----

 Arseniy Yatseniuk 

Ukrainas premiärminister har sagt, apropå Putins uttalande att den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet var Sovjetunionens undergång. Han säger att århundradets största katastrof vore om Sovjetunionen återuppstår. I detta instämmer miljoner och åter miljoner östeuropeer. Vad skulle judarna säga om Nazi-Tyskland återuppstod?

-----

 Taavi Rõivas

För övrigt kan jag berätta att det pågår diskussioner om vem som ska efterträda Andrus Ansip som statsminister i Estland. Ett nytt namn har dykt upp. Det är den unge Taavi Rõivas, född 1979, nuvarande socialministern.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0