mars 20, 2014 Så var det sanningen igen...

I dag kom Tallinns borgmästare Edgar Savisaar tillbaka från Moskva, mycket irriterad över journalisternas frågor.

 Savisaar tas emot på flygplatsen.

Han sa att han träffat medlemmar i Putins parti Förenade Ryssland även sin gode vän, chefen för Rysslands järnvägar, Vladimir Jakuninin. Det var den mannen som skänkte pengar till Savisaars bygge av den nya ortodoxa kyrkan i Lasnamäe och till partiet så att de kunde betala sina skulder; dessutom var han en av cheferna för bygget av olympiaarangemangen i Sotji.

Den 18 Mars höll Savisaar ett föredrag på utrikesministeriet i Moskva om Estland under Andra världskriget, och ockupationen därefter. Han sa bl.a. att ockupationsåren inte påverkade Estlands befolkning lika drastiskt som de har påverkats under de senaste åren under det liberala ledarskapet.(SIC!)

Det uttalandet är ett jättestort föräderi! En synnerligen allvarlig lögn som direkt är riktad till makthavarna i Moskva, och som inte var för esternas öron. Det är just så här vissa människor hanterar sanningen. Det spelar ingen roll vad man säger så länge man har fördelar av det själv. Savisaar  vill naturligtvis bli Estlands näste president, och detta uttalande kan göra att han får hjälp av Moskva för att nå sitt mål. Bronsnatten 2007, när Tallinn vandaliserades av rysk mobb, var antagligen just Moskvas försök att påverka valet till parlamentet det året. (Den tiden höll sig Savisaar sig helt borta från offentligheten.) Kreml ville ha Savisaar som statsminister i Estland. Den gången lyckades de inte, och de kan väl inte tillåta sig att misslyckas en gång till. Inte nu när Putin fått så stora muskler.

-----

Postimees skriver också att amerikanska företag ska göra sig beredda att evakuera från Ryssland. Det är analytiker på Bloombergs som säger det. De menar också att turister från USA bör undvika att komma till landet. Företagen ska förbereda sig på cyberattacker.

Sedan 2012, när Ryssland blev medlem i WTO,  har amerikanska affärsintressen i Ryssland ökat stort.

Om krisen i Ukraina ökar kommer USA få problem i Ryssland. Den ryska opinionen kommer definitivt vändas mot dem.

-----

Estlands utrikesminister Urmas Paet är en klok man. Han talade i dag på EU:s asylkonferens där man diskuterade den förväntade stora förflyttningen av syrier och människor från andra afrikanska länder till Europa.

Krisen i Ukraina och hjälpbehovet där är också stort. Plikten för EU att stödja rättsstaten är viktig. Vi måste arbeta för uppbyggnad av det ukrainska samhället och dela med oss av våra erfarneheter för att stödja reformering av samhället.

Han tillade att Estland har stött Ukraina med 85 000 € i humanitärt bistånd och är berett att ta hand om skadade, offer för protesterna i Ukraina.

Rörligheten mellan världsdelarna förväntas öka och därmed migrationstrycket i Europa. Det är viktigt för oss att  klara av det växande antalet flyktingar. 

“Det är viktigt att alla medlemsstater strävar mot ett gemensamt mål gällande hur vi ska hantera migrationsfrågor och att vi har gemensamma uppfattningar och värderingar.

Det är verkligen mycket viktigt att vi alla förbereder oss. Det kan inte fortsätta som i Sverige, där man inte gemensamt diskuterat hur vi ska lösa problem som självklart uppstår när människor från så olika kulturer ska samsas i ett samhälle.
 
Vid regeringsombildningen blir den estniske socialdemokraten (Obs. estnisk sosse, utan röda fanor och "arbetets söner) Sven Mikser ny utrikesminister. Jag hoppas det kommer fungera lika bra som det gjort med Urmas Paet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0