mars 22, 2014 Aktuellt.

Aktuuaalne Kaamera:
 
Det meddelas att det ska bli enklare att få estniskt medborgarskap. De nya reglerna:
1. Om båda föräldrarna saknar medborgarskap blir barnet automatiskt estnisk medborgare. 
2. De som fyllt 65 år behöver inte redovisa skriftligt att de kan estniska språket, för dem räcker det ned muntligt språkprov. 
Kanske beror det här på att det är darrigt i Estland nu. 
När vanliga människor, både etniska ester och rysktalande intervjuades om de nya reglerna var de positiva!
 
Annars talas det mycket just nu om den nya regeringen som ska utses. Senast var det borgmästaren i Tartu som tillfrågades, han tillhör Reformpartiet, och han ska ha svarat "ja".
De populäraste partierna just nu är Keskerakonds och socialdemokraterna. Keskerakonds, Edgar Savisaars, parti stöds av 27% av befolkningen, men man måste då komma ihåg att drygt 25% av befolkningen är rysktalande. Och det är definitivt de rysktalades parti. Man måste dessutom vara estnisk medborgare för att få rösta i parlamentsvalet. Alla boende får däremot rösta kommunalt, vilket är orsaken till att Savisaar är borgmästare i Tallinn. 
 
När det gäller Ukraina, betonas de enorma problemen med ekonomin. Det kostar gigantiskt mycket pengar att få Ukraina på fötter. Landet är genomkorrumperat. Makthavarna har fortsatt med samma stil som under sovjetåren, vilket kostat för mycket för landet, men givit Jaunukovitj och hans familj, m.fl. korrupta människor, en god förmögenhet. 
Der viktigaste för Ukrainas överlevnad som fri stat måste vara att utbilda dem i ekonomi. Man kan jämföra det med förre estniske ÖB:n Ants Laaneots, som gick en kurs i Italien för att lära sig hur  man ska uppträda mot soldater i ett modernt land. Kulturen i Sovjet var så olik den som finns i Europa. Synen på människan och hennes värde skiljer sig helt från vår syn. 
 
 
I Kadriorg, en förort till Tallinn, planerar man för ett nytt bostadsområde med höghus och affärscentrum. De omkringboende protesterar högljutt. Det nya bryter helt mot de nuvarande gamla, vackra trähusen. Några av dem ska vara kvar som kulturminnen, andra rivs för det nya.
"Hyresgästerna i de nya husen kommer kunna stå och titta ner på oss när vi är i trädgården. Vi kommer aldrig kunna känna oss fria." 
 
 
Tallinn Konsthall har haft vernissage på Vårsalongen. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0