mars 3, 2014 "Vi ska kanske börja ändra ordförrådet till terminologin från andra världskriget"

Det som händer i Ukraina berör alla de tidigare sovjetstaterna. Minst hälften av nyheterna i TV handlar om Ukraina, t.ex.

Jag har ju alltid undrat vad som pågår i Edgar Savisaars huvud. Han var en viktig man vid frigörelsen 1991, men sedan har mycket hänt. Men antagligen räcker det inte med att bli borgmästare i huvudstaden. Mera makt!! Mera Makt!!

 Edgar Savisaar.

I en intervu i Postimees visar han tydligt hur han tänker:

Den nuvarande regimen i Ukraina har inget mandat att regera, säger Edgar Savisaar, Tallinns borgmästare och ordförande i partiet Keskerakond. Problemen som uppstått kan inte lösas förrän den regeringen avgått. De har varken mandat eller kapacitet att lösa dem. Först efter ett nyval kan Kiev och de östra och västra delarna av Ukraina återhämta sig. Det måste fungera på alla nivåer i den nationella ekonomin och först då är det möjligt att diskutera massivt yttre bistånd, antingen det kommer från Europa, Amerika eller Asien  eller alla på en gång", sade Savisaar.

"Inte förrän en ny regering valts som kan representera alla regioner kan de agera.

Ukrainas inrikespolitiska kris som ligger bakom den extrema förmögenhetsfördelningen bör betraktas som en läxa för esterna att ta till sig och analysera.

" Ukraina är ett exempel på hur intern politisk stabilitet inte kan säkras hur välutrustad den än är i sina strukturer, men det finns en stark demokrati och social sammanhållning i det samhället ", säger Savisaar.

Några kommentarer:

Erik Niiles Kross ordförande för IRL i Tallinn och delegat i stadsfullmäktige anser att det uttalandet visar att man kan misstänka att Savisaar tappat kontakten med verkligheten.

I morse gjorde världens sju ledande industrinationer ett uttalande som stöddes av den ukrainska regeringen. Där lovade de att, i samarbete med IMF, så snart som möjligt ekonomiskt bistå Ukraina. I förrgår uttryckte USA sin uppskattning av Ukraina när utrikesministern poängterade vikten av att den nya ukrainska regeringen får lugn omkring och menade att de visat sin skicklighet då de så länge stått emot den ryska invasionen och dess destabilaseringsförsök. Idag kommer EU:s utrikesministrar, inklusive Urmas Paet, att diskutera problemen i Ukraina.”

 Erik Niiles Kross, stadsfullmäktigledamot och ordförande för Tallinns socialdemokrater säger:

I går beslutade Estlands nationella försvarsråd "Det ukrainska folket och den nya regeringen måste nu få skapa stabilitet med hjälp av internationellt stöd för att komma ur denna konflikt.”

Därför verkar det absurt av Tallinns borgmästare att göra detta uttalande att han betraktar Ukrainas regering som illegitim. Visserligen erkänner inte heller de ryska myndigheterna regeringen som legitim. Det Savisaar sa i dag överensstämmer mer eller mindre med det den ryske FN-ambassadör Vitalij Tšurkin sa i förrgår kväll", sade Kross .Kross sade också att det är visserligen välkommet att Savisaar har beslutat att tala om Kiev, men kanske borgmästaren vill fundera på vad som händer på Krimhalvön .

 Försvarsminister Urmas Reinsaalu säger att Savisaar har tagit på sig rollen som rysk agent.Han säger att Savisaars påstående är helt outhärdligt att lyssna på.

"Hela den ryska officiella retoriken bygger på att ifrågasätta legitimiteten i Ukrainas regering. Också Savisaars uttalanden tjänar denna retorik. Det är helt oacceptabelt att en estnisk partiordförande kan inta en sådan position. " säger Reinsalu .

«Ockupationen av en del av Ukraina är ett otvetydigt brott mot internationell rätt. Jag uppmanar alla politiska krafter att entydigt fördöma denna handling. Idag måste vi lägga alla inhemska politiska intressen åt sidan", tillade försvarsministern .

 Raul Rebane, en känd journalist och ofta anlitad kommentatror kommenterar Savisaars uttalande:

"Vi ska kanske börja ändra ordförrådet till terminologin från andra världskriget - den tiden som har en så hög status i fiilmvärlden som: " flaggan måste skyddas till det bittra slutet », « vi är en av frontmännen" och annat. Och mytologiseringen de använder: det var fascister, nationalister, och till och med nazister som tog makten i Kiev."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0