mars 31, 2014 Storkarna har kommit!!!

 
 Storkarna har kommit!!!

Aktuaalne Kaamera, 30 mars

Det konservativa partiet Rahvaerakond skickar en ny generation till EU. En generation som inte var med i kommunistpartiet. Partiet är för EU men de anser att de har för stor makt.

-----

Estonian Air har nu infört sommartidtabellen, vilket innebär att det blir många resor söderut. Däremot har de minskat flygningarna till Kiev!

I Ryssland har man inte sommartid i år. Jag antar att det är för att visa att de mer hör till Asien än Europa.

-----

USA har beslutat att ge 10 miljoner dollar till Moldova för att de ska förstärka sina gränser mot Ryssland.

-----

I Taiwan har det varit demonstrationer för att understryka att folket vill leva i ett demokratiskt land; de är rädda för att det blir förändringar om Kina får som de vill.

-----


 Ants Laaneots.

I Aktuaalne Kaameras tillbakablick på veckan som gått ser vi att esten förstått vikten av att de är med i Nato. Förre ÖB Ants Laaneots att “Nu är det knytnävsrätten som gäller i Ryssland.” Han talade också om att Krim togs utan att man egentligen använde några vapen, men det var ryska soldater som var där, utan signifikanta märken. Enligt vedertagen praxis är detta förbjudet. Alla måste alltid kunna se varifrån soldater kommer. Hade det varit krig, då hade de ryska soldaterna inte behandlats som soldater eller krigsfångar p.g.a. att den tinternationell rätten kräver att de ska kunna identifieras.

Inga krigsfångar togs heller, antagligen för att det inte gick eftersom soldaterna “inte var ryska”.

-----

Den nye försvarsministern Sven Mikser (Soc.d.) vill ha Natotrupper stationerade i Estland. Han sa också att det är “svettigt” för Nato nu, som lovat både Ukraina och Georgien medlemsskap.

-----

2014 är Motionens År i Estland. Alla ska ut och röra på sig (Som svenskarna!) 47% av esterna motionerar inte alls.

-----

Under veckan har man högtidlighållit minnet av alla dem som deporterades i mars 1949, och alla de andra. Det var en stor samling med ljus på Frihetstorget i Tallinn. Esterna noterade att många turister inte förstod någonting.

 Imbi Paju.

Författarinnan Imbi Paju, som bor i Finland, berättade att när Sovjet föll samman, då var det många i Finland som blev rädda. De trodde att nu närmade sig slutet för alla människor. Hon berättade om en regissör, 59 år, som satt och grät öppet för att fredens stamort på jorden gick åt helvete.

Imbi Paju sa också: “Vi är ett så litet land; ingen bryr sig om vad vi varit med om.”

-----

Ryssland har sin egen (skruvade) historia, som alla lär sig i skolan. Man lär sig där att ryssarna är Europas befriare, och så kommer de till Väst och upptäcker att de betraktas som ockupanter och mördare. De förstår verkligen ingenting.

Ryssland är schitsofrent.  De som försöker säga sanningen om deras roll i Europa slås ned på gatorna. De tror på Putin. De vet inget annat. De gamla som deporterades dog i lägren; de få som kom tillbaka hem, de berättade ingenting. De orkade inte berätta om sin monumentala skräckupplevelse. De yngre som överlevde och återvände; de fortsatte sina liv, och såg inte tillbaka på lidandet. Föräldrarna berättade inte för barnen vad som hände. Framför allt är det barnbarnen som inte vet någonting om lidandet.

"Alla som säger så, (som säger hur det verkligen var,) de ljuger. Frihetsälskande ryssar är utsatta för förtal."

Samtliga lägervakter, våldsverkare och hemliga polisen-personal är nästan alla borta. Deras barn visste att något hänt, men mycket sällan vad. Och med hjälp av skolans böcker vet barnbarnen ingenting om sanningen.

Det visar sig att erfarenheten är densamma i Taiwan. En estniska visade film om deportationerna för en kinesiska i Taiwan. Hon grät och sa att de har samma minnen från Kina. Hon förstår folkets, i Ukraina; skräck för Ryssland, det är vad taiwaneserna känner för Kina.

En ny film om den svåra tiden kommer snart.

-----

Ja, är det inte dags att vi här i Sverige tar itu med vår falska bild av Estland, landet som ligger så nära oss. När jag skickat in material till tidningarna har jag inte fått något svar. Det kanske inte är aktuellt för dem, har jag tänkt. Men så är det inte längre. Estland är ett högaktuellt land nu när Ryssland visat sån aggressivitet och gett sig på Ukraina. Förra gången var det Georgien. Före det var det Tjetjenien. Nu måste hela Västvärlden visa solidaritet med de baltiska staterna. Nato gör det. Sverige behöver också göra det.

Vi visar att vi uppfört oss illa mot romer. Vi vet att vi behandlat samer mycket illa. Vi vet att vi var tyskvänliga i början av andra världskriget. Vi är inte några goda änglar. Vi är vanliga människor! Men  vi blir inte straffade för allt illa vi gjort, som de baltiska folken blev när de klassades som nazister och lämnades åt Stalin. Kanske kan vi äntligen förstå att de absolut inte är värre än andra människor på vår jord. kanske de t.o.m. är de bättre än de flesta. De har klarat friheten efter 1991 bättre än de andra f.d. sovjetiska republikerna.

Jag tror verkligen att esterna som röstade för Vapsarna 1933, de röstade i själva verket på frihetssoldaterna som grundat partiet. De hade räddat landet en gång förut. Detta var under den svåra ekonomiska krisen i USA och Europa.

De som hjälpte tyskarna att hitta judarna under den tyska ockupationen var ett fåtal ester, som senare mördades av ryssarna. Hur många svenskar skulle ha gjort samma sak, hjälpt nazisterna? Om man straffar syndarna, ska man då också straffa andra människor för att de har samma nationalitet? Är det som i Sovjet att alla var skyldiga ned till femte led om någon dömts som folkfiende? Eller som i Nordkorea i dag? Hur många led gäller det där?




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0