mars 7, 2014. I Ukraina fortsätter problemen.

 

 Urmas Paet och Catherine Ashton.

Nyheterna i svensk TV i går presenterade ett inslag om den estniske utrikesministern. I ett telefonsamtal med Catherine Ashton, EU:s utrikesminister, hade Estlands utrikesminister Urmas Paet, sagt att han hört av en bekant i Kiev att det var samma personer som sköt både poliser och demonstranter på Maidantorget. Klippet var beskuret i rysk media och blev på så sätt felvinklat. Vad man inte nämnde i nyheterna (jag tror det var Aktuellt) var att EU:s utrikesminister och Estlands utrikesminister alltså var avlyssnade och samtalet inspelat. Tydligen av Ryssland. Vem av dem som egentligen avlyssnades, det vet vi inte. Men anser man på svensk TV att det är helt normalt att det sker?  Är det så att Ryssland har en liknande avlyssning av telefoner som avslöjats att USA har? Det blev ett väldigt liv den gången vi fick veta det.  När det gäller Ryssland passerar det utan en suck! - Ashton vägrar att kommentera avlyssningen.

 

En annan reflektion är att alla använder uttrycken "nazister" och "fascister", som jag skrev i går, och när Hillary Clinton säger att "Rysslans agerande för att, som Putin säger, rädda ryssarna i Ukraina" påminner om när tyskarna gick in i Sudetenland för att "rädda" tyskarna där. Det är ett fruktansvärt brott i världens ögon att säga så, då anses hon vara fascist. Det var nämligen Hitler som gav order om sudettyskarnas räddning. Då var det Ondskan själv som gjorde något, och inget annat kan vara lika ont. Man får inte jämföra Putin med Hitler, Att likheterna är slående, det får man inte se. Detta såg och hörde jag på Aktuellt i går.

En annan tanke är att de svenska stalinisterna och leninisterna, som Åsa Linderborg, ursäktar Putin och Ryssland mot väst. Har de inte förstått att Ryssland inte längre är en kommunistisk stat. Tvärtom! Där har rövarkapitalismen spelat en stor roll, nu är det väl mer som en korrupt kapitalistisk stat. Korruptionen har varit stor i Ukraina också. Det vi hoppas på nu, det är att landet ska utvecklas till ett land med medborgaren i centrum. För mig har det varit demonstranternas mening.

-----


Igor Kolomoiski 

Rysslands centralbank meddelade på torsdagen att man omedelbart tar kontroll över den ukrainska oligarken Igor Kolomoiskis Privatbank Moskva.  

Privatbank tillhör den ukrainska Privatgruppen, vars delägare Kolomoiski föreslås av Ukrainas president  Oleksandr Turtšinov som guvernör i Dnipropetrovskregionen. Rysslands president anklagar Kolomoiski för att vara en fuskare som har brutit mot ett avtal med den ryska affärsmannen Roman Abramovich, "och fusket har gjorts i guvernörens region", sade Putin vid en presskonferens. Forbes värderar Kolomoiskis tillgångar till $ 2400 000 000.

1992 grundades Privatbanken och är nu den största banken i Ukraina. Kolomoiski och hans affärspartner Gennadij Bogoljubovile äger 33,9-34,2 procent av aktierna.

Kolomoiski köpte nyligen två av Rysslands största stålproducenter.

Putin har alltså genomfört det som väst hotar med att göra när det gäller hans egna tillgångar. Jag tror inte han är orolig för att bli utan kapital.

-----

Vad menade Putin när han sa att “Problemen i Krim är lösta.”? Det är ju inte ryska soldater där! Det har Putin sagt. Men ändå ska de rösta för att bli ryssar. Fast det är redan klart. Och det visste Putin när han sa det där för några dagar sedan. 

Ålänningarna fick rösta på vilket land de ville tillhöra. Skottland ska rösta för att bli en fri stat. Men det är med värdlandets medgivande. På Krim är det mot statens vilja. Dessutom var/är det riktiga val.
 
Litauens president sa i går att i USA är man medveten om vad som händer, men inte i Europa. Om Putin får hållas, då fortsätter han i land efter land tills Sovjetunionens gränser är återupprättade. När det är dags för Baltikum räknar han med miljonförluster i människoliv, både ruyska och baltiska, men det är det värt för att återställa hans geopolitiska verklighet. Det enda som skyddar balterna och även polackerna är USA och Nato. De kan få Putin att avstå. EU tar han inte på allvar.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0