maj 21, 2014. Aktuaalne Kaamera.

 
Det hölls en debatt i Tallinn inför EU-valet på söndag. Deltagarna var ordförande i de politiska partierna. Det intressanta i sammanhanget var, att Keskerakonds ordförande, Edgar Savisaar, inte var närvarande. Naturligtvis. Han kan ju inte tala för EU, då skulle inte Putin bli glad. I Postimees säger han, att arbetet med att sköta Tallinn tar så mycket tid för honom. Han hade helt enkelt inte tid att deltaga. Jo. jo.
 
För en tid sedan hittades en 15-årig flicka död i Tamsalu. Hon var hade svåra skador. Tre månader tidigare hade hennes föräldrar anmält henne försvunnen. I tre långa månader svävade föräldrarna  i ovisshet, och när de fick veta... Det var fruktansvärt.
Hon hade blivit kidnappad och sedan våldtagen och misshandlad i 3-4 dagar innan hon dog.
Tre män har nu blivit dömda till många års fängelse. Det är en ung rysk man och en ung rysk kvinna och en 52-årig est. 
 
I den fruktansvärda översvämningskatastrofen i Serbien krävs hjälp utifrån. I en hjälpgrupp deltar fyra estniska utbildade brandmän. I första hand levererar de pumpar och mediciner till människorna. 
 
Det höga teletornet man ser på långt håll i Tallinn har blivit en intressant lekplats. Några akrobater har klätt ut sig och klättrar utefter väggarna. Det såg faktiskt ut att vara både jätteroligt och spännande. Det här tornet stod på sin plats när vi besökte Tallinn 1978.
 Teletorn
En ny konstnärlig chef för Estlands symfoniorkester, Kristna Hallik, är utsedd. Det blir lätt kontroverser i landet när det gäller sådana utnämningar. Orkestern hade klagat på den tidigare chefen, Kadri Talli, men Neeme Järvi, världsberömd dirigent, hade sagt att "Måste hon sluta, då slutar jag." Hon fick alltså gå, och nu slutar Neeme Järvi som chefsdirigent också. Sorgligt.
Neemi Järvi. Att hitta en bild på honom var inte svårt, men den kvinnliga chefen var omöjligt.
 
Arvo Pärt
En annan världskänd est är kompositören Arvo Pärt. Han blir nu hedrad med en mycket fin titel i USA. Vid högtiden ska en Pärtkonsert hållas i Washington. Dirigent då blir Tõnu Kaljaste, också stor estnisk dirigent. En gång tidigare har Estniska filharmoniska orkestern med Kammarkören spelat stycket, den gången i Mexico. De fick stående ovationer!! Det är en ny version av stycket My heart's in the highlands. 
 
 
I Postimees ser jag att europeerna måste vara beredda på störningar i de ryska gasleveranserna. Jag vet inte hur dags det meddelades om det nya gasavtalet med Kina. Om artikeln redan var skriven då. Jag har en stark känsla av att Europa nu har blivit halvt ointressant för Putin, så det är självklart att det kommer bli störningar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0