maj 5, 2014. Vad händer när vi sprider felaktig information till människor?

Vad händer när vi sprider felaktig information till människor? 
Jag vill inte skämmas för mitt land! Sverige är mitt fosterland, och jag vill känna mig stolt över det. Men, det kan jag inte nu. Vi sprider felaktigheter och underblåser gamla rykten, och eftersom vi inte får rätta till och diskutera vad som verkligen händer, då tror människor på vad de hört.
 
Många som lyssnade på Godmorgon Världen i går fick sina misstankar bekräftade, när vi fick höra att Nationalistpartiet ökar i Estland. "Jaha, nationalisterna vinner i Estland! Ja,ja, esterna är ju nazister."
Och så vet varken vi eller de andra esterna som vi frågat, inte ens vilket parti hon menar! 
 
I uppsatsen jag läste i går skriver Anna P den "ryska historien" om Estland, och därefter vet ju alla att polisen framkallade oroligheterna under Bronsnatten, och att Estland frivilligt gick med i Sovjetunionen mm mm. De flesta kanske inte tänker så mycket på det just när de läser det, men sedan sitter det där som en sannimng i bakhuvudet, och det stämmer ju så väl med de lögner som presenterats tidigare. I Estland vet man, att det går inte att värja sig. Det är bara att leva vidare och göra allt så bra som möjligt, även om det kommer bli fler felvinklingar och lögner i framtiden också.
-----
Postimess berättar om ett program vi kan se på TV i kvall, som ställer frågan: Har Putin gömt någon hemlighet i Tallinn? 

I maktens korridorer i Ryssland finns en enorma summor pengar. 
I Rysslands maktkorridorer rör sig enorma summor pengar. Oljemiljardären Putin har byggt en hamn i Svarta Havet där man tror att det finns otroliga skatter gömda. En fransk journalist misstänker att det finns fler gömda skatter, och tror att också i Tallinn har han gömt något.
OK! Jag ska se filmen, tror jag...

-----

 

Postimees ställer åtta frågor till Europaparlamentets kandidat Andrus Ansip (Ref), som nyss avgick som landets premiärminister.

1 Vilken väg framåt föredrar du för Europa? 

EU-länderna är så olika att utvecklingen är svår att se, och en förenklad modell är omöjlig att beskriva. Estland har ett starkt intresse för Europa, därför anslöt vi oss till euroområdet. Dock måste alla stater vara flexibla och lyssna av allas åsikter.

2 Bör EU ta itu med skyddet av området (eller ska det bara handhas av NATO) för att skydda unionen mot yttre hot och säkerställa fred i världen? 

I Europeiska unionen kommer det att bli vanligare att arbeta för ett starkt eget försvar för att stärka Natos försvarsförmåga, och därmed ökar vår känsla av trygghet. Alla EU-länder ska arbeta för 2%-regeln. 2% av budgeten ska gå till försvaret.

3 Bör EU arbeta för att ha samma skattesatser i alla länder?

När EU blivit mer ekonomiskt starkt och mer enat behöver det ändå inte betyda att vi har samma beskattning. I USA t.ex. arbetar de inte efter den principen.

4 Bör EU ändra sin skattestruktur till exempel sänka kostnaderna, och så vidare? Är den nuvarande budgeten tillräckilg?

EU: s budget bör mer tydligt inriktad mot arbetet för att bidra till  alla större projekt och byggande av infrastruktur.

5 Inom vilka områden ser du behovet av en höjning, och var kan man minska utgifterna?

Budgeten för utrikes-och säkerhetspolitiken i Europeiska unionen måste ökas kraftigt. Den inre marknaden behöver också spela en större roll i Europeiska unionen.

6 Hur ska EU agera vid kriser, som den på Krim?

Europa har lärt sig av sin historia. EU kommer aldrig mer stoppa huvudet i sanden.

Enligt min mening är den viktigaste frågan i detta val om esterna stödjer EU-parlamentet eller stödjer dem som genom att använda militära maktmedel annekterar en annan stat. (Här menar Ansip att det finns människor i Estland som menar att Ryssland har rätt att annektera var de vill. Där det bor rysktalande alltså.)

7 Är förbud av glödlampor och begränsningar av dammsugares kapacitet frågor som EU bör arbeta med? 

Europeiska unionen bör arbeta för att främja energieffektivitet. Samtidigt - för varje steg, som hjälper oss att öka energibesparingana och därmed minska beroendet av leveranser av billig fossil energi, som ofta sker från Ryssland går vi framåt. Speciellt när vi når en stor inverkan med små steg.

8  Inom vilket område vill du helst arbeta i Bryssel i kommissionen; inom vilka områden?

De offentliga finanserna ligger mig varmt om hjärtat och att stärka konkurrenskraften. I EU som i Estland.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0