maj 6, 2014. Stor konsert för att fira segern över landets folk.

 

En stor gratiskonsert förbereds i Tallinn.  Den kommer äga rum den 9 maj. Så långt är allt gott och väl. Det är sedan problemen kommer. Den 9 maj är den dagen som ryssarna firar som Segerdagen. Segern över nazisterna. Det är det första. Nästa problem är att all reklam om festen är bara på ryska. Det handlar alltså om en stor fest där den rysktalande befolkningen ska fira ockupationen av Estland. I Estland. Trots att landet är befriat sedan 1991.

Kan vi tänka oss ett annat tidigare ockuperat land där ockupantens folk firar seger över dem - i deras land? Norge? Frankrike? Något afrikanskt land? En nationalsocialistisk fest i Jerusalem för att fira Förintelsen?

Och ändå -- den rysktalande befolkningen diskrimineras i Estland, och är bara vanliga immigranter (enligt Anna P:s uppsats). Eller?

Tallinns styrs av Keskerakond. Ordföranden heter Edgar Savisaar, mannen som ofta besöker Moskva. Deras parti stöds av den rysktalade befolkningen.

 Bara på ryska!

Ordförande för Keskerakond i Tallinns kommunfullmäktige Tomas Vitsut sägera att han inte vet omständigheterna kring detta och att han därför inte vill uttala sig.

Edgar Savisaar säger ingenting. Det gör han aldrig när det hettar till i sådana här frågor. Han var också helt tyst när bråket och upploppen härjade Tallinn under Bronsnatten 2007. De var i Tallinn, staden där han är borgmästare!


"Låt folket fira 9 maj som de önskar, efter sina minnen och sina familjetraditioner, oavsett vilken nationalitet de har. I dag får de stort politiskt stöd från Ryssland.” säger Reformpartiets talesman Ain Seppik. “Vi lever i ett fritt land.”

Oppositionspartiernas (Pro Patria och Res Publica) fraktions gruppordförande Erik Niiles Kors rekommenderar att vi ska undvika att dra fram starka känslor från något håll. Och det förstår  tydligen varken kommunfullmäktige eller det ryska kulturcentret ledning. Man undrar också om konserten kommer användas som reklam för ockupanternas barn och barnbarn som kandiderar till EU inför det valet.

Vissa av ockupanternas barn och barnbarn är Putins lakejer och därmed förrädare till den estniska staten.

FN har anslagit den 8 och 9 maj till dagar för hågkomst och försoning; vi ska minnas de som förlorade sina liv i andra världskriget. Alltså inte fira att man ockuperade fria stater.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0